Hopp til innhold

Dette er Nobel-vinnerne: Legen som hjalp voldtektsofre og kvinnen som overlevde IS-fangenskap

Jesidi-kvinnen Nadia Murad har blitt et internasjonalt symbol på kampen mot seksualisert vold, etter å ha rømt fra IS-fangenskap. Den kongolesiske legen Denis Mukwege har behandlet tusenvis av voldtektsofre fra sin klinikk i Kongo.

Denis Mukwege og Nadia Murad

ÅRETS VINNERE: Den kongolesiske legen Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad.

Foto: Joel Saget Mark Wilson / AFP

Fredag 5. oktober ble det kjent at Mukwege og Murad deler årets fredspris for sin kamp mot menneskehandel og voldtekt som våpen.

Voldtekt er blitt omtalt som et stille våpen som brukes til å ødelegge hele samfunn, hvor konsekvensene er så dyptgripende at de ødelegger mennesker og land lenge etter at krigen er over.

Et tydelig symbol for ofrene er irakiske Nadia Murad, en jesidisk menneskerettighetsaktivist.

I august 2014 ble Murad tatt til fange av terrorgruppen IS sammen med 150 andre kvinner i Mosul. Etter tre måneder med gjentatte voldtekter hver dag, klarte hun å rømme fra IS' sexslaveri.

Siden har Murad reist verden rundt for å rette søkelyset mot seksuell vold i krigføring. Hun har startet «Nadia's Initiative» for å hjelpe ofre for folkemord, masseovergrep og trafficking til å bygge opp livene sine igjen.

Mistet foreldre og seks brødre

Jesidiene i Kocho i Nord-Irak ble angrepet av IS den 3. august 2014. Det selverklærte kalifatet ville utrydde den etnisk religiøse minoriteten.

Omkring 3100 personer ble drept – halvparten av dem skutt, halshogd eller brent levende – de fleste menn og eldre kvinner, inkludert Murads mor og seks av hennes brødre.

6800 jesidier ble kidnappet. Gutter ble sendt til rekrutteringsleire, jenter i stor grad til sexslaveri. De rundt 150 unge kvinnene fra landsbyen til Murad ble tatt til fange og sendt til Mosul. De ble utsatt for grove overgrep, brent med sigaretter, slått og brukt som sexslaver.

– Vi var flere hundre studenter med drømmer om en jobb og en framtid. Men IS knuste drømmene våre. 3500 kvinner og jenter holdes fortsatt i fangenskap, sa Murad da hun var i Norge i januar 2016.

Bønnfalte FN om å utslette IS

Nadia Murad klarte etter flere forsøk å rømme fra IS i november 2014.

Ett år senere fortalte hun FNs sikkerhetsråd sin historie om torturen, frykten og de grusomme overgrepene.

Hun tryglet FN om å utslette IS.

– Voldtekt blir brukt for å ødelegge jenter og kvinner, og for å garantere at de aldri mer vil være i stand til å leve et normalt liv. IS har gjort jesidi-kvinner til kjøtt som kan kjøpes og selges, sa Nadia Murad til FN-representantene.

Motet hennes fikk medlemmene til å bryte ut i spontan applaus, noe de sjelden gjør.

IS-offer fortel om sexovergrep i leir

IS-offer fortel om sexovergrep i leir

Ifølge The Independent gråt FNs generalsekretær Ban Ki-moon da han hørte hennes historie, som gjorde ham trist og rørt på en gang:

– Nadia har så mye styrke, mot og verdighet. Med all rett krever hun en verden der alle barn får leve i fred.

Siden september 2016 har hun vært FNs første goodwillambassadør for overlevende av menneskehandel.

Hun er det første overlevende offeret som har fått i oppgave å strekke ut en hånd og jobbe for verdigheten til andre overlevende etter menneskehandel.

Menneskerettighetsadvokat Amal Clooney og Nadia Murad på FN-møte

Nadia Murad (t.v.) og hennes advokat Amal Clooney har satt seg som mål å få stilt IS for Den internasjonale domstolen i Haag, for å dømmes for krigsforbrytelser.

Foto: Bebeto Matthews / AP

Sammen med sin advokat Amal Clooney fikk Murad gjennom en resolusjon i FN som skal gjøre det mulig å få stilt IS for Den internasjonale straffedomstolen for forbrytelser de har utsatt Murad og andre for.

I september i 2018 vedtok Sikkerhetsrådet i FN å etablere et granskingsutvalg som skal samle inn bevis for IS’ overgrep mot jesidifolket i Irak.

Brøt sammen i studio

I 2016, da Murad var i Norge, var hun blant annet gjest i NRK-programmet Urix. Der fortalte Murad detaljert om livet som IS-fange i hjembyen Kocho i Nord-Irak.

– Mitt ønske til den norske regjeringen og andre land, er at dere må se hvorfor vi ble utsatt for folkemord på grunn av vår religion. Dette må stemples som folkemord, fordi det er på grunn av vår religion at vi ble utsatt for dette, sa Murad.

IS behandlet henne grusomt i tre måneder før hun klarte å flykte. Den siste tiden har Nadia Murad (22) reist til mange land for å fortelle sin historie. Under innspillingen av kveldens Urix-program ble det for tungt

Jesidien Nadia Murad brøt sammen da hun besøkte Urix i 2016. Hun har blant annet reist til Norge for å fortelle hva hun opplevde under IS-fangenskap i Nord-Irak.

På et tidspunkt, da Murad skulle fortelle om de omfattende overgrepene, ble det for mye for henne, og hun brøt sammen i studio.

I etterkant av programmet fortalte Murad at hun ønsket at klippet ble publisert.

Denis Mukwege
Foto: Alain Wandimoyi / AFP

Legen som reparerer krigens sår

Den kongolesiske legen Denis Mukwege er hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak.

Han er en av få menn som har engasjert seg i voldtekt som krigsstrategi og bidratt til å få temaet på den internasjonale dagsordenen.

Mukwege er grunnleggeren av Panzi Hospital, et sykehus i Kongo som har spesialisert seg på å ta imot og behandle kvinner som er utsatt for seksualisert vold. Hver måned tar de imot og behandler 400 kvinner som er blitt utsatt for voldtekt.

Mange av dem så fysisk ødelagt innvendig at Mukwege har blitt en av vedens ledende eksperter på hvordan man skal helbrede indre fysisk skade forårsaket av gruppevoldtekt.

Den franskutdannede legen har flere ganger hevet stemmen over hva voldtekt som krig gjør med kvinnene, familiene og lokalsamfunnene.

I september 2012 holdt han en tale til FN der han fordømte det internasjonale samfunnets og den kongolesiske regjeringens handlingslammelse overfor overgrep i Kongo.

Denis Mukwege har vektlagt at denne typen seksuelle overgrep må sees på som et sakte utfoldende folkemord. Mange kvinner blir så skadet at de ikke lenger kan få barn eller de blir utstøtt fra samfunnet de tilhører.

Bel. dokumentar. Doktor Mukwege behandler kvinner som har blitt utsatt for gruppevoldtekter av Rwanda-militsen i Den demokratiske republikken Kongo. I 2014 ble han tildelt Sakharovprisen for tankefrihet for sitt fryktløse engasjement for å få satt en stopper for disse grusomme overgrepene. Han har blitt utsatt for en rekke dødstrusler og får nå beskyttelse av FNs fredsbevarende styrker. Og sammen med seg i kampen for rettferdighet har han kvinnene som har fått tilbake sin verdighet takket være ham. (L'homme qui répare les femmes: la colère d'Hippocrate)

Dokumentaren: om Denis Mukwege, legen som behandler kvinner som har blitt utsatt for gruppevoldtekter. Sammen med seg i kampen for rettferdighet har han kvinnene som har fått tilbake sin verdighet takket være ham. (L'homme qui répare les femmes: la colère d'Hippocrate)

Kampen har kostet

Kampen mot krigsvoldtektene må etter Mukweges mening skje gjennom forbrødring mellom menn, som sier tydelig at dette må bekjempes i både lokalsamfunn og militære enheter.

Men kampen har kostet. Han har flere ganger blitt utsatt for angrep, ved ett av dem ble hans livvakt drept. Han har siden vært beskyttet av FN-soldater.

Den kongolesiske legen har vært en gjenganger på nominasjonslisten til fredsprisen, og blant forhåndsfavorittene år etter år.

Han har tidligere mottatt både FNs menneskerettighetspris og EU-parlamentets Sakharov-pris for arbeidet for voldtektsofre og mot voldtekt som våpen.

I år var det altså hans tur, sammen med Nadia Murad som han har vært nominert sammen med de siste årene. Ved å gi prisen til Mukwege sammen med Murad får komiteen også belyst IS' og andre terrorgruppers brutale fremferd i land som Irak og Syria i tillegg til den dystre historien i Mukweges hjemland Kongo.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger