NRK Meny
Normal

Dette er viktigst i landet her...

Rovdyr og bompenger - det er de store kampsakene foran valget når vi analyserer det politiske landskapet i Norge under ett.

Bompenger, rovdyr, Stortinget
Foto: NRK/Scanpix

Gjennom politiske journalister på distriktskontorene har NRK.no/Velg!09 laget en politisk fylkesanalyse for hver av de 19 fylkene - og funnet ut hva som er de viktigste politiske spørsmålene i hvert fylke i valgkampen.

Konklusjonen er klar: Det er rovdyr og bompenger som går igjen.

For mye ulvebråk

I flere innlandsfylker, blant dem Nord-Trøndelag og Hedmark, er det ulven og farene for sauen som dominerer valgkampen. Olje og gass er en av de viktige sakene i nord, mens bompenger og samferdsel går igjen som viktige saker over hele landet.

Men sauen får ikke udelt støtte. Valgforsker og professor Anders Todal Jensen ved NTNU mener det er for høyt støynivå rundt rovdyr og sauenæringa.

- Støynivået er høyt i forhold til primærnæringens plass. Det er en viktig sak for Senterpartiet, men angår veldig få, mener Todal Jensen.

Svingdør for Frp

Derimot skjønner han at samferdselsspørmål dominerer. Store vegutbygginger lar vente på seg. Lokalpolitikere stemmer for bompengefinansiering for å få fart på utbyggingene

Det tror valgforsker Todal Jensen kan bli vanskelig for Fremskrittspartiet.

- Frp framstår gjerne som motstandere av bompenger, men samtidig har mange av partiets lokalpolitikere stemt for bompenger fordi de ellers måtte ha ventet i mange år på nødvendige veger.

- Frp kan derfor kommer til å møte seg selv i døra i denne saken, mener Jensen som langt på veg mener dette også gjelder Høyre.

Helse og skole uteblir

Helse, omsorg og skole er helt fraværende i de politiske analysene av fylkene.

Det overrasker ikke valgforskeren.

- Helseforetakene er tatt ut av den politiske debatten. Dessuten har den sittende regjering gjort mye på denne sektoren og partiene i opposisjon har lite å ta dem på. Siden de rødgrønne har høy troverdighet på dette området, blir det vanskelig å løfte dette som en god valgkampsak for de borgerlige partiene.

- Jeg blir imidlertid overrasket om ikke Frp kommer på banen tyngre når det gjelder eldreomsorg, sier Jensen.

Frp og demonene

Fremskrittspartiet har en sterk utfordrerposisjon i mange fylker. Partiet tiltrekker seg velgere fra alle politiske partier. De rødgrønne har 14 av de utsatte sistemandatene rundt om og Frp kan komme til å ta mange av disse.

- Der andre partier legger lokk på kontoversielle saker, slipper Frp demonene løs og setter ord på dem. Det kan sanke ekstra stemmer, sier Jensen.

- Frps frammarsj i Finnmark er mest en protest mot de andre partiene og den nye Finnmarksloven, mener Anders Todal Jensen.

Politikken viktigst

Partiene sender sine partitopper rundt om i landet for å sanke stemmer, men valgforskeren tror det er politikken som er viktigst for velgerne, ikke politikernes karisma.

- De største politiske kjendisene vil nok dra noen stemmer, men undersøkelser viser at dette er oppblåst og overvurdert. Lokale listetopper kan samle vel så mange stemmer, slik Inge Ryan gjorde i Nord-Trøndelag ved forrige valg.

- I den grad kjendispolitikerne sanker stemmer, er det mer indirekte gjennom at det de sier får større troverdighet enn om en ukjent listetopp sier det samme, sier Jensen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger