Dette er vaktmesterens beste tips mot hålke

Speilglatte veier og fortau fører til mange fall. Hittil i år har 1800 fotgjengere i Oslo havnet på legevakten. Nå kan du få råd fra en med 20 års erfaring med glatt føre.

Se de beste vintertipsene fra en erfaren vaktmester

RÅD FRA EN EKSPERT: Alex Frank er driftsleder i Vaktmesterkompaniet. Han har 20 års erfaring med å rydde snø og strø glatte veier. Her gir han gode råd for å unngå glattisen.

Legevakta i Oslo melder at de så langt i år har fått inn 48 fotgjengere med fallskader i døgnet på grunn av det glatte føret. Av disse har 38 prosent fått påvist bruddskader.

Alex Frank, driftsleder i Vaktmesterkompaniet, har 20 års erfaring med å rydde islagte oppkjørsler og trapper. Her er hans beste råd:

– Måk snøen vekk med en gang, før den blir tråkket på og kjørt på! Bruk gjerne en barkespade når hålken først er der.

Hvis du vil eksperimentere med salt er det lurt å ta med seg noen huskeregler, ifølge Frank:

– Bruk saltet med vett, det skal brukes akkurat før snøen legger seg. Da blir det en beskyttende såle, en piassavakost som er litt stri i busten, da kan du få vekk de fleste snøtyper med en gang, sier han.

– Praktisk med aske

Alex Frank mener det er praktisk å bruke aske om man ikke har sand eller singel for hånden.

– Aske er fin å bruke som alternativ til strøsand. Den er lett å fjerne igjen til våren til forskjell fra sand og singel som blir liggende i store hauger når våren kommer, sier han.

Hektisk start på året

Store svingninger i temperaturen de siste ukene har ført til ekstremt glatte veier i hovedstaden og i store deler av landet for øvrig. Det har vært en hektisk start på 2018.

– Vi har rundet 1800 fotgjengere som har falt på vei og fortau hittil i år, og vi har bare kommet så vidt inn i februar, så dette er et høyt tall, sier avdelingsoverlege Knut Melhuus ved Oslo skadelegevakt til NRK.

Melhuus sier de vanligste bruddskadene er håndleddsbrudd som følge av at folk tar seg for når de faller.

Også Akershus universitetssykehus har merket en markant økning, spesielt når det gjelder hoftebrudd. Direktør Inge Skråmm ved ortopedisk klinikk sier det har blitt operert 94 hoftebrudd i årets første måned. Det er høyt, ifølge ham.

– Snittet for en vanlig måned er 60 operasjoner, forteller Skråmm.

På glatte sko med Saabye Christensen, Atle Antonsen intervjuer

PÅ GLATTISEN: Atle Antonsens intervju med forfatter Lars Saabye Christensen er blitt en klassiker. NB: Antonsens intervju ble gjort med glatte sko. Det anbefales ikke på glatt føre.

– Sjarmerende med årstider

I Oslo er det blitt strødd om lag 22.000 tonn med grus på glatte veier så langt denne sesongen. Det er mer enn noen annen vinter Bymiljøetaten har tall for.

Alex Frank mener det er verdifullt at vi har så mye is og snø i Norge om vinteren.

– Det er sjarmerende med fire årstider. Det er så mye i livet som er planlagt, da er det fint å ha noen forhold som vi ikke er herre over. Som is og snø, sier driftslederen i Vaktmesterkompaniet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger