Hopp til innhold

Dette er Utøya

Utøya har vært et AUFs hjerte siden ungdomspartiet fikk øya i gave av fagbevegelsen i 1950.

Utøya hjerte

POLITISK HJERTE: Fra lufta ligner Utøya i Tyrifjorden i Buskerud et hjerte. Etter 22. juli 2011 har den spesielle formen fått en ny betydning.

Foto: STR / Reuters

– Jeg tror ikke jeg overdriver dersom jeg sier at ingen annen øy i Norge har hatt større betydning for norsk politikk enn Utøya, sa nåværende AUF-leder Eskil Pedersen da han holdt pressekonferanse på Utøya 3. oktober 2011.

Han er ikke alene om å hylle den hjerteformede øya i Tyrifjorden:

En rekke av dagens topp-politikere trekker fram Utøya når de snakker om sitt politiske engasjement.

NRK-TV: Utøya før og etter katastrofen

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland holdt et innlegg på sommerleiren samme dag som terrorangrepet. Hun snakket blant annet om hvor viktig øya har vært for henne.

Brundtland forlot Utøya bare timer før skytingen.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap), som egentlig skulle besøke sommerleiren 23. juli, omtalte øya som sitt barndomsparadis i en av sine første taler etter terrorangrepet.

– Jeg husker Utøya som min barndoms paradis, men i går ble det forvandlet til et.. helvete, sa Stoltenberg med tårer i øynene.

Da han senere besøkte øya sammen med AUF-ungdommene 20. august lovte Stoltenberg å overnatte på Utøya i sovepose under sommerleiren neste sommer.

NRK-TV: Nasjonal dugnad for å ta Utøya tilbake

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Skal gjenreises

I forbindelse med pressebesøket på Utøya 3. oktober har AUF oppsummert de viktigste milepælene i øyas historie:

** 1950: Auf får øya i gave av Oslo og Akershus faglige samorganisasjon. En komité ledet av Einar Gerhardsen over 84.000 kroner, der 25.000 er øremerket til drift av øya.

** Fra 1978 og utover 80-tallet ble det gjort flere oppgraderinger: Øya fikk strøm og vann, Kafébygget ble rehabilitert og det ble bygd et renseanlegg for å sikre øya rent drikkevann.

Det var også i denne perioden at sommerleirene for alvor begynte å etablere seg som en viktig begivenhet. Gjennom 80-tallet opplever AUF også en stor medlemsvekst.

** I 1990 hadde sommerleiren 1200 deltagere.

** Etter terrorangrepet 22. juli 2011 har AUF sagt at de vil gjenreise Utøya, slik at øya på nytt kan bli et viktig samlingssted for ungdom.

Til nå har det blitt slått fast at kafébygget, der mange ungdommer ble drept, skal rives.

** I tillegg ønsker AUF å sørge for bedre belysning på øya. Det er også kommet forslag om å rydde enkelte områder for trær og busker slik at øya fremstår som mer åpen og fremkommelig.

Samlevideo 3. oktober: Utøya etter 22. juli

NETT-TV: Se NRKs dokumentar om 22. juli

Les mer om gjenreisingen av Utøya her

Jens Stoltenberg

STERKT FORHOLD TIL UTØYA: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) holder tale under den nasjonale minneseremonien etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya. Stoltenberg kaller Utøya sitt barndomsparadis.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

AKTUELT NÅ