Hopp til innhold

Dette er spørsmålene sentralbanksjefen må svare på

Representantskapet i Norges Bank krever svar på i hvilken grad hovedstyret har fått innsyn i alle relevante sider ved den nye oljefondssjefens eierinteresser og om Nicolai Tangens aktivitet i «skatteparadiser».

Julie Brodtkorb i Møte i Kringkastingsrådet i NRK

VIL HA FLERE SVAR: Leder for Representantskapet Julie Brodtkorb sier til NRK at hun ikke har noen ytterligere kommentar til spørsmålene som ble offentliggjort torsdag, men at representantskapet skal ha et nytt møte når de mottar de skriftlige svarene fra hovedstyret.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Representantskapet, som er er oppnevnt av Stortinget, er kontrollorganet for Norges Bank og oljefondet.

De gransker nå ansettelsesprosessen av den nye oljefondssjefen, Nicolai Tangen.

Onsdag hadde representantskapet et fire timer langt ekstraordinært møte, hvor sentralbanksjef Øystein Olsen måtte svare på en rekke kritiske spørsmål.

Representantskapet var imidlertid ikke fornøyd med svarene de fikk og krevde flere svar. I ettermiddag ble alle spørsmålene de ønsker svar på offentliggjort.

Spørsmålene dreier seg blant annet om:

  • Om hovedstyret har fullt innsyn i Nicolai Tangens eierinteresser og økonomiske forhold
  • Om hva som lå til grunn for valg av rekrutteringsbyrå
  • Hvor mange av Tangens referanser som også var på det omtalte luksusseminaret
  • Hvorfor Tangens navn ikke stod på søkerlisten før ansettelsen var offentliggjort
  • Om det er i tråd med det etiske regelverket i Norges Bank at noen av Yngve Slyngstads utgifter under det omtalte seminaret i USA ble betalt av Nicolai Tangen

Leder for Representantskapet Julie Brodtkorb sier til NRK torsdag at hun ikke har noen ytterligere kommentar til spørsmålene, og at representantskapet skal ha et nytt møte når de mottar de skriftlige svarene fra hovedstyret, og fortsette behandling av saken da.

Milliardær med penger i skatteparadis

Nicolai Tangen ble presentert som oljefondets nye sjef 26. mars.

– Det er en fantastisk ære å få ta over ledelsen av oljefondet, og et stort ansvar å passe på Norges og alle deres sparepenger, sa han da.

Tangen er mangemilliardær etter å ha bygget opp hedgefondet AKO Capital i London, hvor han har bodd i 28 år.

Deler av formuen hans er plassert i skatteparadiset Cayman Islands. Slike investeringer er det liten åpenhet rundt, og representantskapet stilte spørsmål om de kan komme i konflikt med rollen som sjef i oljefondet.

Allerede få dager etter ansettelsen av Tangen, krevde SV en redegjørelse knyttet til den nye oljefondssjefens bånd til skatteparadis.

Etter det NRK kjenner til, er det – en måned etter ansettelsen – fortsatt ikke avklart innenfor hvilke rammer Tangens stiftelse skal opererer etter at han begynner i sin nye jobb. Dette skal ha vakt oppsikt i Representantskapet i går.

Da Øystein Olsen kommenterte Tangens plasseringer i skatteparadis i NRKs Debatten tirsdag kveld, sa han:

– Dette er ikke for eller mot skatteparadiser. Skattepenger kan skjules på skatteparadiser, og det kan være full åpenhet. Det kan skjules hvitvaskingspenger, men det kan også brukes til å forvalte penger av ideelle organisasjoner, Fritt Ord, pensjonskasser i Norge, universiteter, sykehus. Og det er det siste som Nicolai Tangens fond driver med.

Omstridt seminar

Det har stormet rundt ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef i oljefondet etter at VG sist helg avslørte av finansmannen hadde fløyet inn flere internasjonale og norske samfunnstopper til en påkostet, privat konferanse i Philadelphia i USA få måneder før han søkte på – og fikk – jobben som oljefondssjef.

Milliardæren Tangen arrangerte seminaret for 150 inviterte gjester og spanderte blant annet reise med et svært luksuriøst privatfly, hotell, foredrag og Sting-konsert på dem.

Blant gjestene var en rekke samfunnstopper i sentrale posisjoner, også i offentlige stillinger, deriblant daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), den norske regjeringsadvokaten og den sittende sjefen for Oljefondet, Yngve Slyngstad.

Gjestene ble oppfordret til å ikke dele noe fra seminaret i sosiale medier.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger