Hopp til innhold

Dette er reglene for Janssen-vaksinen i Norge

Alle leger skal kunne tilby Janssen-vaksinen hvis de selv ønsker det, sier helseminister Bent Høie. – Det bryter med alminnelige normer for faglig forsvarlighet, sier professor i medisinsk etikk.

Pressekonferanse om Janssen-vaksinen

ÅPNER FOR JANSSEN-VAKSINE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg under pressekonferanse om Janssen-vaksinen.

Foto: Berit Roald / NTB

Fra 15. juni kan man bestille time for vurdering hos enkelte fastleger, privat lege eller vaksinasjonsklinikker om man ønsker å ta Janssen-vaksinen. Men legen avgjør om man får vaksine eller ikke.

– For noen vil det være viktig å få vaksine raskere. For eksempel om du skal på en nødvendig reise til et land med høy smitte, sier helseminister Bent Høie på dagens pressekonferanse,

Janssen-vaksinen fra Johnson & Johnson er tatt ut av vaksinasjonsprogrammet, men skal kunne tas som en frivillig ordning.

«Legen har det siste ordet i vurderingen av om en pasient skal få Janssen-vaksinen. Pasienten har rett til medvirkning i avgjørelsen, men kan ikke kreve å få vaksinen», skriver regjeringen i pressemeldingen.

(Les mer om kriteriene lenger ned i saken)

– Det er ikke et krav til leger at de skal tilby vaksinen, men alle leger vil kunne gi den hvis de selv ønsker det, sier Høie.

Aleris skeptiske til vaksinen

Aleris, landets ledende private helseforetak, har ennå ikke kommet frem til om de ønsker å være med på ordningen.

– Det er vårt utgangspunkt i Aleris at når myndighetene ber oss om å stille opp, så bidrar vi, sier Anita Tunold administrerende direktør i Aleris til Dagsnytt 18.

– Men på den andre siden er det problematisk å overlate det til enkeltmennesker å ta stilling til en vaksine som myndighetene ikke ønsker å ha i massevaksinasjonsprogrammet, sier Tunold.

– Vi har ikke landet helt, men er skeptiske, sier hun.

Anita Tunold, administrerende direktør i Aleris

Anita Tunold, administrerende direktør i Aleris.

Foto: Pressefoto / Aleris

Sammenlignes med omskjæring av barn

Professor i medisinsk etikk, Reidar Pedersen, sier alt helsetjenesten gjør skal være faglig begrunnet.

Dette utfordrer logikken i helsetjenesten. Det helsepersonell gjør skal være faglig forsvarlig og omsorgsfullt og mer til nytte enn skade. Alvorlige bivirkninger kan også svekke tilliten til vaksiner generelt, sier Pedersen til NRK.

– Hva tenker du da om at leger skal kunne gjøre det?

Professor Reidar Pedersen

KRITISK TIL VAKSINEORDNING: Professor Reidar Pedersen.

Foto: Universitetet i Oslo

Det er eksepsjonelt og bryter med alminnelige normer for faglig forsvarlighet. Jeg kommer ikke på andre tilfeller, det må eventuelt være ved omskjæring av guttebarn, som har skapt masse debatt. Eller kosmetisk kirurgi, men det driver stort sett ikke det offentlige med. Å tilby Janssen-vaksinen sprenger rammene for hva den offentlige helsetjenesten pleier å tilby, sier Pedersen.

Han erkjenner at noen kan ha stort behov for vaksine, men synes likevel dette er problematisk.

– Kan det ikke være tilfeller der en person har en psykisk helsegevinst av å få reise til noe viktig etter vaksine og at nytten da overstiger risikoen?

– Det er svært uvanlig at leger skal tilby vaksine eller annen behandling som kanskje kan ta flere liv enn den redder for å gi folk den type helsegevinst en kort periode – eller inntil en tryggere vaksine er tilgjengelig om noen uker, mener han.

– Men legene skal jo kunne si nei?

– Ja, fastlegen har en viktig portvokterfunksjon, men her kan de ikke bruke de vanlige begrunnelsene for å si nei, svarer Pedersen.

Disse skal kunne ta vaksinen

Høie sier legene vil ha behov for å sette seg inn i ordningen selv. Han ber derfor om at folk ikke begynner å ringe om dette før 15. juni.

Helsedirektoratet mener vaksinen kan være aktuell i disse situasjonene:

  • Nødvendige reiser til land med høy smitte eller områder der legen vurderer at nytte overstiger risiko ved Janssen-vaksinen.
  • Personer som har en så krevende livssituasjon knyttet til det å være uvaksinert at den tiden som gjenstår fram til annen vaksine tilbys, truer liv og helse
  • Når et nært familiemedlem har alvorlig kreftsykdom, eller der et nært familiemedlem mottar annen immunsupprimerende behandling og legen vurderer at nytten av vaksinen overstiger risiko med Janssen-vaksinen.
  • Når legen vurderer at det foreligger alvorlig psykisk lidelse, fare for liv eller vesentlig svekkelse av livskvalitet som følge av langvarig isolasjon og tung tiltaksbyrde.
  • I tillegg kan det ut ifra en konkret medisinsk faglig vurdering være tilfeller hvor legen ut fra en helhetlig vurdering og ut fra kjennskap til personens livssituasjon, vurderer at fordelene for den enkelte overstiger risikoen. Dette må ta utgangspunkt i den enkeltes livssituasjon.

– Det vil være personer som får nei. Det er den type avveininger den norske helsetjenesten gjør daglig, sier Høie.

Ingen leger skal tvinges

Ingen leger skal tvinges til å sette denne om de er prinsipielt imot å vaksinere med noe som er tatt ut av vaksinasjonsprogrammet.

Vaksinene fra AstraZeneca ble satt på vent i mars etter tilfeller av alvorlig blodpropp. Janssen-vaksinen (også omtalt om Johnson & Johnson) kom aldri i bruk i Norge etter lignende bivirkninger i andre land. De to vaksinene bruker lignende vaksineteknologi.

Folkehelseinstituttet mener risikoen er større enn gevinsten man får fra de to vaksinene.

Danmark har åpnet for både Janssen og AstraZeneca frivillig.

Jørgen Skavlan: Vil ikke tilby

Jørgen Skavlan

SIER NEI: Lege Jørgen Skavlan vil ikke tilby Janssen-vaksinen.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Legeforeningen, som organiserer 96 prosent av legene i Norge, fraråder sine medlemmer å sette Janssen-vaksinen.

Lege Jørgen Skavlan sier til NRK at de ikke vil tilby vaksinen hos dem.

– Vi kommer ikke til å tilby Janssen-vaksinen hos oss. Vi mener at vaksinetilbudet i Norge er godt nok med trygge vaksiner og med økende og god progresjon. Når en lege setter en vaksine, tar vi et ansvar og når det finnes gode alternativer har vi landet på det, skriver Skavlan i en SMS til NRK.

Legeforeningen har tidligere frarådet leger å tilby vaksinen, og reagerer på dagens nyhet fra regjeringen.

– Vi står fortsatt på vår faglige vurdering og fraråder bruk av Janssen-vaksinen. Begrunnelsen er sannsynligheten for bivirkninger, og fordi vi har bedre alternativer. Helsegevinsten ved bruk av Janssen-vaksinen står ikke i forhold til helserisikoen. Dette er den samme vurderingen som Helsedirektoratet legger til grunn, sier president Marit Hermansen.

Marit Hermansen

KRITISK: President i Den norske legeforening, Marit Hermansen fraråder norske leger å sette Janssen-vaksinen på folk, selv om vaksinen er frivillig å ta.

Foto: Thomas Barstad Eckhoff / Thomas Barstad Eckhoff/Den norske legeforening

Les mer om vaksinene vi bruker i Norge her

Ikke lov å ta ekstra betalt

Legekontorer oppfordres til å legge ut informasjon på sine hjemmesider eller kommunenes sider dersom de tilbyr vaksinen, slik at det blir enklere for dem som ønsker vaksinen å vite hvem man skal kontakte.

Leger som ønsker å tilby vaksinen kan bestille den via nettløsningen til Folkehelseinstituttet, opplyser regjeringen.

Vaksinen og vaksineringen er gratis for den enkelte, og alle utgiftene dekkes av staten etter gitte takster. Det er ikke lov for legene å ta ekstra betaling for å sette denne vaksinen.

All vaksinering i Norge er frivillig.

«Vaksinasjonsprogrammet vil tilby alle over 18 år i Norge første dose vaksine innen begynnelsen av august. Der brukes vaksinene fra Biontech-Pfizer og Moderna. Muligheten til å bli vurdert for Janssen-vaksinen utenfor vaksinasjonsprogrammet er derfor en tilvalgsordning», skriver regjeringen.

Du kan lese mer om ordningen med Janssen-vaksinen i regjeringens pressemelding.

Mer informasjon om Janssen-vaksinen på helsenorge.no

AKTUELT NÅ