Dette er FHI og Helsedirektoratet uenige om

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet er uenige om flere koronatiltak. De er også uenige om hvor alvorlig smittesituasjonen nå er.

Camilla Stoltenberg og Bjørn Guldvog

Helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg h hadde ulikt syn på flere av tiltakene Regjeringen fikk råd om gjennom helgen.

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

Mandag informerte statsminister Erna Solberg om nye koronatiltak. I forkant har det foregått en omfattende tautrekking på toppen gjennom helgen.

Med korte tidsfrister har Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet kommet med hver sine anbefalinger til innstramminger.

Der kommer det fram at de ikke er helt enige.

FHI: Ikke ny bølge

Solberg sier mandag at vi står i «den mest alvorlige situasjonen med å snu smitten siden mars.»

FHI beskriver situasjonen er mye mindre dramatisk enn i mars, og at det ikke er snakk om en ny nasjonal smittebølge.

Helsedirektoratet mener situasjonen er alvorlig. Dette er fordi smitten nå øker raskest i eldre aldersgrupper. De viser også til Sverige, og intensivavdelingene i Uppsala som er under press.

«Vi minner om at det den 12. mars 2020 var kun 14 pasienter innlagt ved norske sykehus og at det på det meste var 325 innlagte pasienter i Norge (1. april)», skriver helsedirektør Guldvog.

Han mener situasjonen i Norge «ikke nødvendigvis er veldig mange uker unna en situasjon som er mer lik inngangen til mars måned.»

Koronatesting av helsepersonell i parkeringshus på Haukeland universitetssjukehus.

Koronatesting i parkeringsanlegget ved Haukeland sykehus i Bergen. Tirsdag meldte kommunen om 77 smittede, det høyeste på ett døgn siden pandemien startet.

Foto: Katrine Sunde / Helse Bergen

Uenige om karanteneregler

En stor del av smitten skjer nå i private hjem. For å slå ned det, tok Helsedirektoratet til orde for å skjerpe reglene om karantene.

Helsedirektoratet vil at alle skal være symptomfrie før de går tilbake på jobb eller skole. Også at hele husstanden skal unngå sosiale aktiviteter hvis noen fortsatt har symptomer.

Det mener FHI vil være en betydelig utvidelse av karantenereglene som kan oppfattes som starten på innføring av andreleddskarantene. Altså at nærkontakter av nærkontakter må i karantene.

Da vil de fleste som settes i karantene ikke være smittet, påpeker FHI. De mener det kan få store konsekvenser for blant annet skoler og helsetjenesten.

«Det er vanskelig å se det smittevernfaglige forholdsmessige i tiltaket», skriver FHI.

Frykter folk ikke vil teste seg

Hvis hele familien må i karantene, frykter FHI at færre vil ta en koronatest.

«En person med nyoppstått forkjølelse vil kanskje ikke teste seg dersom det betyr at hele familien må være hjemme til testresultatet foreligger», skriver FHI.

FHI viser til hvordan hele skoleklasser eller alle gjester på et utsted nå blir satt i karantene av kommunene. «Å sette deres husstandskontakter i fritidskarantene vil ramme mange, spesielt barn og unge», mener instituttet.

10 eller fem gjester

Nå kan man ikke invitere flere enn fem personer hjem til seg på besøk. Regelen gjelder for hele landet.

Bak dette tiltaket ligger det også uenighet mellom fagfolkene.

Folkehelseinstituttet ønsker en regel der man kan ha ti gjester på besøk. Helsedirektoratet foreslo en grense på fem, men bare i kommuner med flere enn 20 smittede per 100.000 de siste 14 dagene.

Det betyr at regelen bare skulle gjelde for områdene i Norge med høyest smitte.

FHI var uenig i tiltakene skal avgrenses geografisk og skriver at «norske bo- og arbeidsregioner er for små til at man bør bruke denne terskelen.»

UZaQwBboOsE

Camilla Stoltenberg ved FHI tror de er mer enige med Helsedirektoratet enn det som kommer fram i papirene.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Rakk ikke snakke sammen

Tirsdag møter NRK direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg. Hun forteller at FHI og Helsedepartementet mest sannsynlig er mer enig enn det som kommer fram i papirene.

– Vi er enige om at det er høy risiko for at antall smittede skal øke betydelig framover. Og vi enige om at det betyr at flere kommer til å trenge intensivbehandling og at det kan føre til flere dødsfall, sier Stoltenberg.

De to partene fikk kort tid til å komme med sine anbefalinger og rakk derfor ikke å snakke sammen.

– Vi fikk ikke snakket nok sammen. Jeg tror vi er mer enige enn det som kommer fram i notatene, sier Stoltenberg.

Uansett er hun ganske sikker på at det ikke er like mange som smittes nå, sammenlignes med mars.

Det er gjort endringer i artikkelen: Helsedirektoratet har vist til press på sykehuset i Uppsala, ikke Uddevalla i Sverige.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger