NRK Meny
Normal

Dette er faresignalene på Parkinson

Langsomme bevegelser og skjelving selv om man sitter stille, kan være symptomer på Parkinsons sykdom. Ofte merker man bare svake symptomer til å begynne med.

Jan Petter Larsen

VANSKELIG DIAGNOSE: Jan Petter Larsen, professor ved Nasjonalt kompetansetjeneste for bevegelsesforstyrrelser sier symptomene på parkinson kommer gradvis.

Mange parkinsonpasienter opplever at det kan ta flere år før de får diagnosen. Symptomene kan være vanskelig å knytte til parkinson, og for noen kan man ha sykdommen uten å merke symptomene.

– De første symptomene man ofte merker et at man begynner å skjelve i hvile, og at bevegelsene blir langsommere. Pasientene kan for eksempel oppleve at de får problemer med å knytte sko eller andre daglige gjøremål. Noen tror at disse symptomene er rask aldring, sier Jan Petter Larsen, professor ved Nasjonalt kompetansestjeneste for bevegelsesforstyrrelser.

Stivhet og skjelving

Sykdommen starter oftest med motoriske problemer. Det kan i tillegg til skjelving og langsomme bevegelser, også være økt stivhet og motstand i leddene.

Noen opplever også at holdningen endres, til en mer fremoverlutende kroppsholdning. Det kan medføre redusert balanse, men det er som regel et stykke ut i sykdomsforløpet man opplever dette.

– Symptomene begynner ofte forsiktig. Det er en veldig langsom sykdom som forverres over tid, det er ikke en dramatisk utvikling, sier Larsen.

Søvnforstyrrelser og depresjon

Etter hvert som sykdommen utvikler seg vil også mange oppleve helseutfordringer av mer psykologisk art.

– Søvnforstyrrelser, motivasjonsmangel og depresjon er symptomer som gjerne opptrer senere i sykdomsforløpet. Vi ser også at pasienter med parkinson kan utvikle demens raskere, sier Larsen

– De første fem årene er det hovedsakelig fysiske symptomer pasientene merker i varierende grad. Unge som blir syke merker ofte ingen psykiske plager, legger han til.

Råd om man merker symptomer

Professoren har følgende råd dersom man opplever ett eller flere av symptomene som kan være tegn på sykdommen.

  • Gå til lege med en gang! Det kan være en utfordring at legene ikke forstår at symptomene er parkinson sykdom.
  • Å leve bra med parkinson krever medisiner, god informasjon om sykdommen og hvordan man kan leve med den best mulig. Pasienter synes ofte det er en lettelse å få diagnosen.
  • At pårørende vet om de psykologiske aspektene ved sykdommen kan være viktig. Slik kan nok mange konflikter unngås i hverdagslivet.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger