Dette er det nye byrådet i Oslo

Raymond Johansen (Ap), Geir Lippestad (Ap), Inga Marte Thorkildsen (SV) og Lan Marie Nguyen Berg (MDG) er de mest profilerte medlemmene av det nye Oslo-byrådet.

nytt byråd i oslo 2015

DE SKAL STYRE HOVEDSTADEN: (F.v.) Robert Steen (Ap) blir byråd for finans, Tone Tellevik Dahl (Ap) blir byråd for oppvekst og kunnskap, Geir Lippestad (Ap) blir byråd for næring og eierskap, med ansvar for integrering og mangfold, byrådsleder Raymond Johansen, MDGs Lan Marie Nguyen Berg blir byråd for miljø og samferdsel, Hanna E. Marcussen (MDG) blir byråd for byutvikling, Rina Mariann Hansen (Ap) blir byråd for kultur, idrett og frivillighet og Inga Marte Thorkildsen (SV) blir byråd for eldre-, helse- og sosiale tjenester.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Onsdag presenterte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) hvem som skal styre hovedstaden de neste fire årene. NRK har spurt de nye medlemmene hvilken sak som er den viktigste de ønsker gjennomført i løpet av de neste fire årene.

Dette var blant svarene som kom:

  • Et levende, bilfritt sentrum innenfor Ring 1
  • Full barnehagedekning og økt lærertetthet
  • Gjeninnføre kulturskoletimen i barneskolen
  • Senke terskelen til barnevernet
  • Satse på mangfold og integrering
  • Raymond Johansen, byrådsleder

Han skal lede det nye byrådet. Johansen har vært partisekretær i Arbeiderpartiet siden 2009. Byrådslederen er utdannet rørlegger. Han har vært leder i Sosialistisk Ungdom, leder i Oslo SV og SV-byråd for miljø og samferdsel i Oslo. Etter valget i 1995 meldte han overgang fra SV til Ap. Raymond Johansen har vært informasjonsleder i Norad, generalsekretær i Flyktninghjelpen og statssekretær i Utenriksdepartementet.

Raymond Johansen

Raymond Johansen (Ap)

Foto: Olav Juven / NRK

Etter Arbeiderpartiets valgnederlag ved stortingsvalget i 2001 ledet Johansen det interne utvalget som studerte valgnederlaget og foreslo tiltak for å gjenreise partiets tillit.

  • Geir Lippestad, byråd for næring og eierskap

Geir Lippestad

Geir Lippestad (Ap)

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Lippestad er forsvarsadvokat og bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Oslo. Han var forsvarer for Anders Behring Breivik etter terrorangrepene i 2011. For dette arbeidet ble Lippestad kåret til «Årets prestasjon» i 2011 i Finansavisens årlige advokatkåring.

Han var også forsvarer for Ole Nicolai Kvisler som ble dømt for drapet på Benjamin Hermansen i 2002. Etter kommunevalget 2015 ble han valgt inn i Oslo bystyre. Lippestad har tidligere vært nestleder i Nordstrand Arbeiderparti og medlem i Pasientskadenemnda. Han har vært generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund og styreleder i Universell Utforming. Lippestad er nå styreleder i Tankesmien Agenda, Sykehusklovnene og Chat Noir. Han er gift, har tre egne barn og fire stebarn, og en datter som døde i 2013.

Og hans viktigste kampsaker:

– Jeg har mange tanker om dette. Vi ønsker å satse på utviklingsmuligheter innen næring, eierskap og ikke minst mangfold og integrering, sier Geir Lippestad, som sier det vil ta litt tid før veien for det nye byrådet stakes ut.

Tone Tellevik Dahl

Tone Tellevik Dahl (Ap)

Foto: Fouad Acharki / NRK

Dahl var Oslo Aps ordførerkandidat. Hun var komitéleder i Helse- og sosialkomiteen i forrige periode og har vært heltidspolitiker i Oslo bystyre siden 2007. Fra 1999–2007 ledet hun bydelsutvalget i bydel Sagene, og har hatt en rekke tillitsverv i Arbeiderpartiet siden 1992. Da hun var BU-leder satt hun i styringsgruppa for handlingsprogrammet for Oslo indre øst. Hun er oppvokst i Skudeneshavn i Karmøy kommune. Tellevik Dahl er ansatt ved Universitetet i Oslo, men har hatt permisjon siden 2007.

Viktigste sak:

– Vi ønsker å jobbe for full barnehagedekning og økt lærertetthet i småskolen for bedre å kunne komme inn med tidlig innsats, sier Tone Tellevik Dahl.

  • Lan Marie Nguyen Berg, byråd for miljø og samferdsel

Lan Marie Nguyen Berg

Lan Marie Nguyen Berg (MDG)

Foto: CF-Wesenberg

Berg ble valgt inn i Oslo bystyre for første gang ved kommunevalget i 2015. Hun er fra Kolbotn og har bodd i Oslo siden 2007. Har tidligere jobbet i Utlendingsdirektoratet, Melafestivalen og CICERO ved Universitetet i Oslo.

Hun har også jobbet for Melafestivalen. Ellers er hun kjent som medlem av bloggkollektivet Grønne Jenter. Hun har bodd på Tuvalu, i Kenya, i Sør-Afrika og i Vietnam. Berg har master ved Senter for Utvikling og Miljø ved Universitetet i Oslo.

Hun trekker frem sykkelvei som en av de viktigste sakene

– Vi ønsker å bygge 60 kilometer sykkelveier og legge til rette for bilfrie gater. Vi ønsker et levende, bilfritt sentrum innenfor Ring 1. Vi vil redusere klimautslipp og luftforurensing. Dette vil være viktige saker i bystyreperioden, sier Lan Marie Nguyen Berg.

Thorkildsen er fra Stokke i Vestfold. Hun har vært nestleder i SV og har representert Vestfold på Stortinget fra 2001–2013. Thorkildsen var barne-, familie-, likestillings- og inkluderingsminister i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Inga Marte Thorkildsen

Inga Marte Thorkildsen (SV)

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

I perioden 2005–09 satt hun i energi- og miljøkomiteen, og var saksordfører for det såkalte Klimaforliket i Stortingets energi- og miljøkomité. Hun er cand.mag. med mellomfag i religionshistorie og statsvitenskap, og semesteremne i Midtøsten- og Nord-Afrikakunnskap. Hun har arbeidet for Tønsbergs Blad 1993–1997, for Kelly Vikarbyrå 1997–1998 og som kundebehandler ved Fjellinjen A/S 1998–2000.

Tillit til offentlige ansatte blir hennes kampsak:

– Jeg vil jobbe hardt for tillitsreformen. Dette er en gammel SV-sak som er blitt prøvd ut i København. Det handler om å skape tillit offentlig ansatte og invitere innbyggere som er avhengige av tjenestene til å si hva de mener. Målet er å utvikle best mulig kvalitet på tjenestene og gjøre det trygt og godt å være innbygger i Oslo. Vi må samarbeide på tvers for å få fram de beste løsningene og ikke la det bli bedriftshemmeligheter, sier Inga Marte Thorkildsen.

Hansen har vært nestleder i finanskomiteen og fraksjonsleder i komite for Samferdsel og miljø. Rina Mariann Hansen har hovedfag i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo. Hun har vært bystyrerepresentant siden 2003, nestleder i Oslo Arbeiderparti og leder i AUF i Oslo. Hun er blant Oslo bystyres mest erfarne lokalpolitikere.

Rina Mariann Hansen

Rina Mariann Hansen (Ap)

Foto: Nina Eriksen / NRK

– Vi ønsker å bygge ut kulturskoletilbudet slik at ventelistene blir kortere. Vi vil gjeninnføre kulturskoletimen i barneskolen, så flere barn og unge får delta. Vi ønsker å opprette et regionalt filmfond og et regionalt filmsenter for å gjøre Oslo til en attraktiv filmby som både dyrker talentene, styrker filmbransjen og ivaretar filmens viktige rolle som kultur og næring, sier Rina Mariann Hansen

robert steen

Robert Steen (Ap)

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Han er i dag konserndirektør i Schibsted med ansvar for markedsføringen av alle Schibsteds ulike rubrikksatsinger verden over. Steen startet opp i Schibsted da selskapet lanserte finn.no.

Han har jobbet i Schibsted-systemet siden 2000. Steen har tatt Master of Management på BI og Master of Business Administration ved BI. Han får ansvaret for økonomien og digitaliseringsarbeidet i Oslo. Han er sønn av Ap-profilen Reiulf Steen.

  • Hanna E. Marcussen, byråd for byutvikling

Hanna E. Marcussen

Hanna E. Marcussen (MDG)

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Hun var nasjonal talskvinne for Miljøpartiet De Grønne fra 2008 til 2014, og partiets førstekandidat i Oslo ved stortingsvalget i 2009. Hun har vært styremedlem i Elektronisk Forpost Norge, Fred og demokrati i Afghanistan, Digitalt Personvern, og Folkeaksjonen oljefritt Lofoten og Vesterålens lokallag i Oslo. Hun har gjennomført førstegangstjenesten med befalskurs.

Marcussen er utdannet arkeolog ved Universitetet i Oslo hvor hun gjennomførte bachelorgrad og mastergrad. Marcussen har siden oktober 2014 jobbet som daglig leder hos Bergfald Miljørådgivere.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger