Dette er de omkomne offiserene

Offiserene Ståle Garberg, Truls Ørpen, Bjørn Yngvar Haug, Siw Robertsen og Steinar Utne omkom i flystyrten over Kebnekaise i Nord-Sverige.

Savnede etter Hercules-ulykken

SAVNET: Kaptein Steinar Utne, kaptein Siw Robertsen, kaptein Bjørn Yngvar Haug, kaptein Ståle Garberg og oberstløytnant Truls Audun Ørpen.

Foto: Forsvaret/Scanpix

Hercules-flyet var en del av den store militærøvelsen «Cold Response». Flyet kjørte inn i fjellet Kebnekaise i Nord-Sverige torsdag.

Kondolanseprotokoll: Send din siste hilsen til de omkomne offiserene her

Politiet i Sverige har avsluttet letearbeidet etter overlevende. Det ble bekreftet etter at redningstjenesten har funnet omkomne i området der Hercules-flyet.

LES OGSÅ: Flyet mistet høyde fort

– Særdeles erfarne

Garberg, Ørpen, Haug og Robertsen tilhørte alle 335-skvadronen på Gardermoen. Utne holdt til på Rygge flystasjon.

Generalmajor Morten Haga Lunde forteller at offiserene var særdeles erfarne. Generalmajoren har selv fire år som skvadronsjef og kjente meget godt til mannskapet.

– Dette var et særdeles erfarent mannskap. De hadde lang tjeneste og mange flytimer med Hercules, sier Lunde.

Dette er de savnede

Kaptein Ståle Garberg (42)

Fartøysjef og flyver Ståle Garberg blir beskrevet som en av Norges beste piloter av forsvarssjef Harald Sunde. Han er bosatt i Oslo og tjenestegjør ved Gardermoen.

Han har tidligere jobbet ved Air Transport Wing i Aalborg i Danmark, skriver TV2.dk. Han var tilknyttet flystasjonen i 2009 og 2010 da de trengte en erfaren pilot. Her tok han i bruk en nyere type Hercules-fly som da ikke fantes i Norge, men som kom senere.

Kaptein Siw Robertsen (45)

45 år gamle Siw Robertsen kom fra Tromsø, men var bosatt i Oslo. Hun var lasteleder om bord i Hercules-flyet. Hun gikk på Tromsø maritime skole og var en ivrig seiler som deltok i regattaer. Avisa Nordlys har vært i kontakt med flere av Siws venner i Tromsø. De beskriver henne som en tøff og modig jente.

Oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46)

Ørpen kom fra fra Krødsherad i Buskerud og var bosatt i Oslo. Ørpen var flyger og skvadronsjef med erfaring fra å fly Orion, i tillegg til Hercules. Han skal ha flydd Hercules siden midten av 90-tallet, og blir beskrevet som en meget erfaren flyver.

Han har en stilling i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), var utdannet testpilot og jobbet tidligere som flyver på Andøya.

Kaptein Bjørn Yngvar Haug (40)

Haug var bosatt i Ullensaker i Akershus og tjenestegjorde ved Gardermoen flystasjon.

Kaptein Steinar Utne (35)

Utne kom fra Holmestrand, men var bosatt i Oslo. Han tjenestegjorde på Rygge flystasjon.

– Den tyngste beskjeden vi kunne fått

Statsminister Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX
Forsvarssjef Harald Sunde

Forsvarssjef Harald Sunde.

Foto: Anders Brekke / NRK

Statsminister Jens Stoltenberg mottok meldingen om funnet av omkomne i Kebnekaise med sorg. Samtidig takket han redningsmannskapene.

– Det er med dyp sorg jeg har mottatt den endelige beskjeden om at de fem offiserene er bekreftet omkommet i flyulykken i Sverige, sa Stoltenberg.

– Mine tanker går til de etterlatte og kollegene i Forsvaret, sa statsministeren.

Også forsvarssjefen har uttrykt sin sorg etter tragedien.

– Mine tanker og min medfølelse går nå først og fremst til de pårørende og nærmeste, sa forsvarssjef Harald Sunde.

– Det er nå klart at vi ikke lenger søker etter overlevende etter Hercules havariet, vi søker nå etter omkomne, sa Sunde

– Dette er den tyngste beskjeden vi kunne fått og mine tanker og min medfølelse går nå først og fremst til de pårørende og nærmeste, men også til nære venner og kolleger i Forsvaret og særlig den lille familien som utgjør 335 skvadronen, sa han videre.

SISTE NYTT

Siste meldinger