Hopp til innhold

Dette er de norske dopingfabrikkene

Her lages steroidene dopingbrukere over hele landet setter i kroppen. Se bildene.

De fleste bildene i toppen av saken er tatt i en ulovlig dopingfabrikk i Romsdal. Her ble det fremstilt ulovlige dopingmidler hjemme i en privat stue. I en dopingsak på på Oslo Vest fant spanere pillepresser med kapasitet til å produsere 12 000 piller i timen. Et annet beslag ga råstoff med en gateverdi på flere millioner. Andre bilder viser en dopingfabrikk i Sverige, og et enormt beslag på Sandaker i Oslo.

LES OGSÅ: Norge flommer over av ulovlig dop
LES OGSÅ:
NRK testet en rekke ulovlige dopingmidler. Se bildeserien her.

Nesten alle dopingmidlene som brukes, er produsert illegalt – her i Norge. Kokt sammen i garasjer og på kjøkkenbenker.

Slik så det ut da spanere fra politiet og Tollvesenet slo til mot et lager på Sandaker i Oslo.

Video Dopbeslag i Oslo

Ingen vet hvor mange som bruker dopingmidler av vanlige folk – utenfor konkurranseidretten. Antallet 10.000 er ofte bruk som et anslag, men særlig brukerne selv mener det er langt flere. NRK har det siste halve året forsøkt å kartlegge dopingbruken utenfor toppidretten gjennom intervjuer med brukere, politi og Tollvesenet.

Råstoff og steroider strømmer over grensene

NRK ble med tollspanere inn på varemottaket for et internasjonalt fraktfirma. Hver dag strømmer det dopingmidler og produksjonsutstyr inn over norske grenser, og tollerne gjør daglig beslag. Jevnlig kommer det inn store dunker druekjerneolje, som brukes i framstillingen av doping på stuebord og i garasjer Norge rundt.

- Dette er ting vi ikke kan beslaglegge. Det er ikke forbudt å innføre disse varene, så det blir jo bare sendt videre til mottaker da, sier en tollspaner til NRKs Radiodokumentaren.

Da NRK var med spanerne måtte de slippe gjennom store oljedunker, hver på i underkant av 20 liter. Hver dunk representerer stor helsefare - og stor økonomisk gevinst for et ulovlig dopingnettverk.

- Grovt regna er én dunk nok til at man kan produsere rundt 5000 hetteglass, a 10 ml pr glass.Hvis det er 10 ml glass blir det totalt 5000 glass. Og hvis vi tar en snittpris på 600 kroner på det så blir det en fortjeneste på 3 millioner kroner, sier tolleren.

Aner ikke bivirkningene

– Jeg har sett bilder av noen av de mest motbydelige laboratoriene der disse stoffene kommer fra. Bare skitt og avfall overalt, og dette er stoffer folk velger å få i seg. Folk må forstå at de som framstiller disse steriodene, disse pulverstoffene og kjemikaliene ikke har den minste tanke på din helse. De bryr seg bare om én ting: penger.

Lawrence Payne, DEA

Det produseres en rekke forskjellige midler i Norge. Testosteron og androgene anabole steroider gir på ulike måter gir musklene beskjed om å vokse - unaturlig mye og fort. I små doser brukes steroider som medisin - for eksempel mot muskelsvinn. Men for å bygge muskler tar folk gjerne enorme doser av stoffer de oftest ikke vet kvaliteten på, eller bivirkningene av.

NRK testet en rekke ulovlige dopingmidler. Se bildeserien her.

Se videoen fra den svenske illegale dopingfabrikken:

Video Dopfabrikk

Dopingindustrien er et globalt system. Den amerikanske legemiddel- og narkotikaetaten – DEA - har kartlagt denne industrien. Gjennom operasjon «Raw Deal» fant de mange spor til Norge.

- Vi ser en global handel finne sted mange steder, Norge inkludert. Svært mange kunder kjøper steroider fra kinesiske selskaper, og de bruker dem selv eller selger dem videre, sier Lawrence Payne i DEA til NRK.

NRK «lagde» pillefabrikk

Oftest kommer råstoffene i pulverstoff fra Kina. Dette smugles inn i landet, mens hetteglass, etiketter, oljer og pillemaskiner importeres som pakkegods.

NRK prøvde selv å sette opp en dopingfabrikk. Vi sendte e-post til ti kinesiske farmasøytiske fabrikker, og fikk raskt svar. Tonen er uformell og mailene starter gjerne med «Hello buddy». I løpet av et døgn får NRK tilbud om å kjøpe råstoff til alle slags steroider fra 6 ulike fabrikker.

Flere foreslår å sende stoffet i blykledte beholdere fordi det er lettere å få det gjennom tollen. Utstyr til å presse piller kan vi få tilsendt i deler, eller med falsk deklarasjon. Vi kan også kjøpe varer fra mellomlager i Storbritannia. Ifølge dopingaktører i Norge hentes råstoff gjerne inn via Sverige eller England fordi det reduserer risikoen.

– Motbydelige laboratorier

Leverandørene i Kina ser gjerne seriøse ut, men ifølge Lawrence Payne fra DEA består mange av disse fabrikkene gjerne av sementblandere og badekar i skitne bakgårder, der man blander falsk hjertemedisin, viagra og steroider om hverandre.

– Jeg har sett bilder av noen av de mest motbydelige laboratoriene der disse stoffene kommer fra. Bare skitt og avfall overalt, og dette er stoffer folk velger å få i seg. Folk må forstå at de som framstiller disse steriodene, disse pulverstoffene og kjemikaliene ikke har den minste tanke på din helse. De bryr seg bare om én ting: penger. Penger er religion for disse menneskene, sier han.

Det er straffbart å importere, fremstille og omsette steroider og dopingprodukter. Men det er faktisk helt lovlig å bruke doping.

(Etter at denne artikkelen ble publisert i 2010,er det kommet en lovendring som også forbyr å bruke dopingpreparater. )

– En del av de større selgerne vet at doping ikke er prioritert av politiet. Så da har de spesialisert seg på den greia, og de vet at det ryker en sending i ny og ne. Så hvis du holder på med bol så får du sannsynligvis holdt på i fred, får du gjort butikk, sier en tollspaner til NRK.

Liten fare for straff

For noen år siden startet lensmannkontoret i Førde og Naustdal det som endte opp som Operasjon Gullfugl – en svært omfattende dopingsak med 63 pågripelser og 200 straffesaker. Etterforskerne oppsummerte dopingprosjektet med at det er liten fare for å bli tatt, straffene er for lave til å virke avskrekkende og fortjenesten er høy. Omsetningen av dopingmidler i Norge var ifølge etterforskerne et sted mellom et par hundre millioner og en halv milliard kroner i året.

Flere instanser krever nå et lovforbud, men det er er komplisert.

Hos politiet i Asker og Bærum jobber politijurist Karianne Hoffart med saken en aksjon mot et utleielager i Oslo – som faktisk viste seg å være det største enkeltbeslaget av dopingmidler noen gang her i landet.

- Det som er vanskelig er at det er mer komplisert, kan ta mer tid og kan koste mer enn narkotikasaker, sier hun til NRK.

– Politiet har ikke fagkunnskap

Dopingsaker krever dyre analyser av mange ulike stoffer og litt krevende beregninger av omsetningsverdien.

– Det er ikke noe politiet kan gjøre selv, så det må sendes videre til Kripos, eventuelt Dopinglaboratoriet og har også en tidsmessig og kostnadsmessig side og av og til en side mot fagkunnskap som ikke alltid politiet besitter, sier Hoffart.

Tirsdag 19. oktober vil Brennpunkt på NRK1 se på dopingproblemet - og bivirkningene det kan medføre.

AKTUELT NÅ