Her er kartet som beviser at Erna er valgvinneren

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det pågår fortsatt forhandlinger om hvem som skal bli ordfører i 127 kommuner. Uansett hvordan det går fremstår Høyre som vinneren i ordførerforhandlingene.

Forrige lokalvalg fikk Høyre 78 ordførere. De har allerede kapret mange flere ordførerkjeder i årets valg. Og fortsatt forhandles det i nesten 130 kommuner.

Kartet til NRK har laget ordførerkartet basert på bekreftede avtaler om hvem som blir ordfører i hver enkelt kommune i Norge de kommende fire årene.

Les også: Høyre skal styre i Hol
Les også: Her er Stavangers nye ordfører
Les også: Høyre får ordføreren i Elverum

Listen beviser Høyres brakvalg. Det viser også at partiet langt fra kun har tatt stemmer i de store og folkerike byene.

Høyres ordførerliste legger på seg

Etter at 302 kommuner er ferdigforhandlet, viser kartet at Høyre allerede har sikret seg ordførerkjedet i 89 kommuner.

Det betyr at det blir Høyreordfører i 11 flere kommuner etter dette valget enn etter tilsvarende valg for fire år siden.

Og da gjenstår det fortsatt forhandlinger i nesten 130 kommuner.

– Folk vil ha Høyre, og det skal de få

Jan Tore Sanner, første nestleder i Høyre

Jan Tore Sanner (H)

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Nestleder Jan Tore Sanner i Høyre er én av strategene bak Høyres brakvalg mandag. Han sier det er naturlig at en fremgang på åtte prosentpoengs fremgang merkes på ordførerkartet.

– Jeg har vært inne på NRKs kart flere ganger allerede. Høyre gjør det bra i både by og bygd, i øst og vest og i nord og sør. Det gleder oss veldig, og det er et tydelig uttrykk for at folk vil ha Høyres politikk. Det skal de få, sier Sanner til NRK.

Han sier lokalvalget er viktig fordi lokalpolitikerne tar mange avgjørelser som har direkte innvirkning på folks dagligliv.

– Samtidig gir det et godt utgangspunkt mot Stortingsvalget i 2013, sier Sanner.

Sentrum snur mot Høyre

Magnus Takvam

Magnus Takvam

Foto: NRK

Politisk kommentator Magnus Takvam er enig i analysen om at resultatet og fremgangen partiet har hatt i hele Norge gjør at de har et godt utgangspunkt i forhold til valget om to år.

– Det gir en vitalisering av organisasjonen i hele landet. Det at partiet er bredt representert i hele Norge gjør at Høyre blir oppfattet som et bredere parti mot sentrum, sier Takvam.

Han tror også det er positivt at Høyre har blitt så mye større enn Fremskrittspartiet etter årets valg.

– Det gjør at det blir lettere å støtte en Høyreordfører enn i forrige periode. Det kan også koste for eksempel Arbeiderpartiet noen ordførerkjeder til fordel for Høyre, sier Takvam.

Det bekreftes av Jan Tore Sanner.

– Det er også de signalene vi har fått fra sentrumspartiene.

SISTE NYTT

Siste meldinger