Hopp til innhold

Dette ble Krekar dømt for

Mulla Krekar er tidligere dømt for å ha truet tre navngitte kurdere. NRK har sammenlignet uttalelsene mulla Krekar ble dømt for i 2012, og uttalelsene han har kommet med nå.

mulla Krekar i tingretten i 2012.

DØMT: Mulla Krekar i tingretten i 2012, der blant andre truslene mot Erna Solberg ble behandlet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I et lengre intervju med NRK sier mulla Krekar blant annet at han mener nordmenn som tegner Muhammed fortjener å dø, og at terroraksjonen i Paris tidligere i år gjorde ham glad. Krekar sier også at han vil sende en gave til den som dreper personen som har brent Koranen. Det har kurdiske Halmat Goran gjort.

– Jeg vet bestemt at han har begått en kriminell handling hvor straffen er døden. Ansvaret for å fullbyrde straffen ligger på vårt muslimske fellesskap (Ummah). Uansett om han er i Norge eller om han er hos Barack Obama, sier Krekar.

Når han blir spurt om det er greit å ta livet av en som tegner profeten Muhammed, svarer Krekar:

– Utslett, utslett. Fordi han har tråkket på vår verdighet, våre prinsipper og vår tro, må han dø. Den som ikke respekterer 30 prosent av jordas befolkning (muslimene), har ingen rett til å leve.

Jurister NRK har vært i kontakt med, mener dette er straffbare uttalelser. Morten Kinander mener de nye uttalelsene er enda verre enn dem han ble dømt for i 2012.

Dømt i lagmannsretten

Den forrige rettskraftige dommen mot Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, er fra desember 2012. Den gang ble Krekar dømt til to og år og ti måneder i fengsel for trusler mot tre navngitte kurdere, trusler mot Erna Solberg, og for å ha kommet med nye uttalelser om de tre kurderne, samtidig som de satt på fornærmet-siden i en straffesak.

Krekar ble i lagmannsretten frifunnet for oppfordring til terror.

Trusler mot Halmat Goran

Goran hadde lagt ut en video av at han brenner Koranen. Krekar ble dømt for trusler i perioden 23. til 26. april 2011 på nettstedet Paltalk.

Dette er blant annet basert på at Krekar svarte følgende på spørsmål fra en tilhører på nettstedet (sitert fra tiltalen):

«Jeg har i hvert fall sagt dette tidligere også; alt han har sagt eller gjort som er i strid med islams sharialov, har – i henhold til islams sharialov, ifølge alle de fire trosretningene i islam – gjort ham til en kafr, en frafallen. Og det er altså halal å drepe ham, ifølge alle de fire trosretningene».

Og videre:

«Vi sier en som tillater seg å krenke Koranen er – ifølge alle trosretningene i islam og til og med ifølge sjiaretningen – en gudsfornekter. Og det er altså muslimenes plikt å drepe ham, uansett hvor han måtte befinne seg. Det spiller ingen rolle om han befinner ser i dar-al-islam eller i dar-al-kufr. og det er jaiiz å likvidere han ved at en oppsøker han og dolker han i midjen eller skyter han med et skudd på hodet.»

Lagmannsretten skriver i sin dom at de mener det er klart at Krekars uttalelser må forstås som en drapstrussel, til tross for at mullaen mente oversettelsen var feil.

Trusler mot kurder

Krekar ble også dømt for å ha truet en annen kurder som har lagt ut en video der han brenner koranen.

Krekar sa også på nettstedene Durbeeen og Paltalk at mannen måtte drepes og «at han skulle sørge for at alle rettroende muslimer skulle se bilde av ham slik at de kunne drepe ham eller lignende», ifølge tiltalen.

I tiltalen fra 2012 heter det også at Krekar i april 2010 uttalte på telefon til mannen at «Du skal dø». Retten finner ikke at det er tilstrekkelig bevis for at mulla Krekar uttrykkelig har formulert seg slik, men skriver videre om telefonsamtalen:

«Den fornærmede hadde ringt opp Krekar for å få en forklaring på uttalelsene på nettet, hvorpå Krekar sa på telefon at det «står i islam at hvis en tillater seg å fornærme Koranen …, er vedkommende en absolutt vantro og det er tillatt å drepe ham».

«Videre uttaler Krekar at "Fatwa mot deg vil snart bli avsagt med ditt eget navn tydelig på», heter det i dommen.

Lagmannsretten er overbevist om at Krekars uttalelser var rettet mot mannen, og egnet til å fremkalle alvorlig frykt.

Trusler mot Mariwan Halabjee

Krekar ble også dømt for trusler mot forfatteren Mariwan Halabjee, som i dag lever i Norge under falskt navn. Bakgrunnen for at Krekar uttalte seg om Halabjee, er at han har skrevet en bok om sex og islam.

Grunnlaget for dommen mot Krekar var at han i på bopel i Oslo uttalte på Paltalk at Halabjee ikke kunne fortsette å leve, og videre:

«Det er enten du som går før oss, ellers blir det vi som går før deg».

I dommen mot Krekar skriver lagmannsretten at mulla Krekar under ankeforhandlingen bekreftet at han mente at Halabjee fortjente å dø, fordi han har krenket Koranen, og at det etter Sharia-lovgivningen er tillatt å drepe ham.

Trusler mot Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg (H)

TRUET: Erna Solberg (H) ble truet i 2010, og Krekar ble dømt for dette og andre trusler i lagmannsretten 2012.

Foto: Simon Solheim / NRK

De straffbare uttalelsene som Krekar nok er mest kjent for, er dem som kom overfor internasjonal presse 10. juni 2010. Da snakket han om hvilke konsekvenser det vil få om han sendes ut av Norge:

«Den sender meg til et annet land til trygghet, da er det ikke noe, da kommer det ikke til å bli noen konsekvenser av det. Den sender meg til giljotin (galgen) og døden, da betaler de prisen. Det er helt sikkert at de betaler prisen.»

«Prisen er avhengig av som kommer ut av, det er min død så kommer det til å dø her mennesker, de kommer til å betale med deres liv som pris for dette blodet.»

«Erna Solberg sier, kast ut mulla Krekar til døden, hun skal betale prisen for det. Hun skal betale prisen for det av eget ånd (liv). Hvem som tar livet hennes, vet jeg ikke, Al Qaida, Ansar al-Islam, mine slektninger, barna mine, jeg vet ikke. Jeg vet ikke hvem. Men hun skal betale prisen sin.»

«Jeg er med all sikkerhet og jeg sier det mens jeg er i min fulle fem og foran kameraet. Jeg sier, mens jeg er ved min fulle mentale helse, hvis jeg dør, så kommer det til å være begynnelsen på saken.»

Krekar ble dømt til to år og ti måneder i fengsel for disse uttalelsene. Hva politiet foretar seg nå er ennå uvisst.

AKTUELT NÅ