Hopp til innhold

Dette betyr økt styringsrente for deg

Renteoppgangen vil ikke være dramatisk for folk flest, men mange unge vil få seg et sjokk, advarer forbrukerøkonomer.

Etter flere år med rekordlav rente setter Norges Bank opp styringsrenta for første gang på godt over sju år.

Etter flere år med rekordlav rente setter Norges Bank opp styringsrenta for første gang på godt over sju år.

I dag hevet Norges Bank styringsrenta for første gang på sju år, fra 0,5 prosent til 0,75 prosent.

– Veldig ofte når styringsrenta går opp, følger boliglånsrenta etter. Det betyr at det blir dyrere for folk som har boliglån, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til NRK.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl

– GODT VANT: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl er sjokkert over at halvparten av boliglånskundene i en DNB-undersøkelse ikke visste hva slags rente de betaler på boliglånet sitt.

Foto: DNB

Ifølge SSB vil Norges Bank trolig heve styringsrenta seks ganger fram mot 2021 til 2,0 prosent. Da vil renta som bankene gir til boliglånskundene ligge på nærmere 4 prosent, tror byrået.

– For mange betyr det flere tusen kroner mer å betale i måneden. Noen får betalingsproblemer, mens andre må snu opp-ned på forbruket sitt, sier forbrukerøkonomen, som også er rådgiver i TV-programmet «Luksusfellen».

Sandmæl tror imidlertid de fleste nordmenn har romslig nok økonomi til å klare renteøkningene, dersom de strammer inn litt på forbruket.

Barista serverer kaffe med melk

LITT FÆRRE CAPPUCCINO: Mange nordmenn har vent seg til et høyt forbruk etter mange år med lav rente. Med de varslede renteøkningene kan vi måtte bli nødt til å stramme inn på daglige vaner som kafébesøk, shopping, ferier, påpeker forbrukerøkonomene.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP

Forbrukerrådet: – Ikke godta renteøkning

Elisabeth Realfsen

– BYTT BANK: Folk bør ikke akseptere at banken øker renta på boliglånet når Norges Bank opp styringsrenta. Da bør de heller flytte boliglånet sitt til noen som tilbyr lavere rente, sier Elisabeth Realfsen i Forbrukerportalen.

Foto: Finansportalen

Elisabeth Realfsen, som leder Finansportalen i Forbrukerrådet, tror ikke renteøkningen får stor betydning for folk flest.

Realfsen mener bankene har god nok økonomi til å ikke øke renteprisen for kundene med det første.

– Folk bør ikke akseptere at banken øker renta på boliglånet når Norges Bank setter opp styringsrenta. Da bør de heller flytte boliglånet sitt til noen som tilbyr lavere rente, mener hun.

Forbrukerrådet viser til at de fleste boliglånskundene allerede betaler for mye i boliglånsrenter – og at Norges Banks renteøkning sannsynligvis allerede er priset inn i bankenes innlånskostnader.

I dagens marked er det flere banker som tilbyr boliglån til cirka to prosent rente. Samtidig er det altfor mange kunder i andre banker som betaler omtrent tre prosent med den samme sikkerheten, skriver Forbrukerrådet.

Banker skal ta høyde for renteøkning

Bankene har også plikt til å forsikre seg om at kunden kan håndtere en renteøkning.

«I vurderingen av kundens betjeningsevne skal finansforetaket legge inn en renteøkning på 5 prosentpoeng fra det aktuelle rentenivået. Ved fastrentelån skal det legges inn en tilsvarende renteøkning fra utløpet av rentebindingsperioden. Dersom lånekunden ikke har tilstrekkelige midler til å dekke normale utgifter til livsopphold etter en slik renteøkning, skal lånet ikke innvilges,» står det i Finansdepartementet boliglånsforskrift fra 19. juni i år.

Krona svekket seg

Selv om renta går opp, signaliserer sentralbanksjefen en noe svakere utvikling enn det markedet hadde ventet.

I motsetning til hva mange trodde på forhånd, hevet Norges Bank ikke den såkalte rentebanen som er anslaget på hva styringsrenta vil bli framover.

Krona svekket seg umiddelbart etter at den nye rentebanen ble publisert.

– Nordmenn har vent seg til et høyt forbruk

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl sier hun er mest bekymret for unge, som ofte har stram økonomi, de som har tatt opp større huslån enn de burde og de som har store forbrukslån:

– Mange vil få seg et sjokk hvis renta krabber oppover. De har vært vant til lave boligutgifter. Når renta begynner å øke, er det et stort innhugg i manges økonomi.

Sandmæl viser til en undersøkelse DNB nylig gjorde blant sine lånekunder. Der svarte halvparten at de ikke vet hva renta på boliglånet deres er.

Norges Bank setter opp styringsrenta til 0,75 prosent, og anslår en styringsrente på 2 prosent om tre år.

– Det er bekymringsfullt, og viser at vi har vent oss til et høyt forbruk, sier Sandmæl.

Også Eva Sørmo, som er forbrukerøkonom i Norsk Familieøkonomi, tror det først og fremst er unge og nyetablerte som har lånt mye penger for å komme seg inn på et dyrt boligmarked, som vil merke en renteoppgang.

– Mange har kjøpt bolig de siste åra på lav rente, og har ikke erfaring med høyere rente. De har kanskje også vent seg til et større forbruk, sier Sørmo.

– Må endre vanene

Eva Sørmo

– KAN TIPPE: Forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi er mest bekymret for dem som sitter på høy kredittkortgjeld og forbrukslån i tillegg til boliglånet.

Foto: Elisabeth Tønnesen / Norsk Familieøkonomi

Ifølge Sørmo kommer et boliglån på fire millioner til å koste 6600 kroner mer i renteutgifter per måned, dersom boligrenta stiger til 4 prosent.

– Det er mye for mange, sier hun.

Sørmo tror de fleste nordmenn takler en renteoppgang, men at de får mindre å rutte med når lånene blir dyrere.

– Det kan kanskje påvirke de daglige vanene dine som kafébesøk, shopping, ferier. Du må spare inn på typiske unødvendige utgifter.

Sørmo er mer bekymret for dem som sitter på høy kredittkortgjeld og forbrukslån i tillegg til boliglånet:

– Også der vil rentene gå opp og bli dyrere. Det kan tippe økonomien for noen.

Alle de tre økonomene er enige om at å binde renta på hele eller deler av boliglånet kan være en løsning for dem som har stram økonomi i dag, og som derfor ønsker mer forutsigbarhet.

– Å binde renta på lånet ditt er sjeldent lønnsomt. Det er ikke derfor du bør vurdere fastrente, men heller hvis økonomien din ikke tåler en renteoppgang, sier Realfsen.

– Hvis du trenger en forsikring mot renteoppgang, så vil det å binde renta til dagens nivåer neppe være det dummeste du kan gjøre, selv om det sannsynligvis ender opp med å bli litt dyrere enn om du velger flytende rente, utdyper hun.

AKTUELT NÅ