Dette betyr det hvis skatteklasse 2 skrotes

83 000 ektepar kan bli rammet. Regjeringen ønsker å fremme likestilling og integrering.

Statsbudsjett 2018

VIL FJERNE SKATTEKLASSE 2: Finansminister Siv Jensen la i dag frem statsbudsjettet for 2018, hvor et av forslagene er å fjerne skatteklasse 2. Dette kan ramme mer enn 83 000 familier negativt.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Skatteklasse 2 kan nå være i ferd med å skrives inn i historiebøkene.

I statsbudsjettet for 2018 som Siv Jensen i formiddag la frem, foreslår regjeringen å avskaffe ordningen.

– Blir skatteklasse 2 fjernet, må disse familiene belage seg på å betale 6000 kroner mer i skatt i året. Dette er mye penger hvis du i utgangspunktet har lite, sier fagsjef i Skattebetalerforeningen Rolf Lothe.

Følg «nrknyheter» på Snapchat for å følge Siv Jensen bak kulissene i dag. Leser du dette på mobil, kan du trykke her for å legge oss til.

Minst 80 000 familier rammes

Skatteklasse 2 gir en skattefordel for ektepar hvor kun den ene jobber, eller der den ene av ektefellene har veldig lav inntekt. I dag gjelder dette rundt 83 000 ektepar. Disse kan bli rammet hvis ordningen skrotes.

Rolf Lothe

6000 mer i året: Fagsjef i Skattebetalerforeningen sier at familier i skatteklasse 2 kan komme til å måtte betale minst 6000 kroner mer i skatt om ordningen skrotes.

Foto: Bo Mathisen

– Begrunnelsen for denne skatteklassen har vært at man som ektefelle har en forsørgerplikt for den andre ektefellen. I tillegg til skatteevnesynspunktet: Har man bare én inntekt skal det gi lavere skatt, sier Lothe.

Ektepar som er i skatteklasse 2 kan da komme til å måtte betale 500 kroner mer i skatt hver måned.

Regjeringen skriver på sine hjemmesider at en fjerning ikke nødvendigvis vil ramme familiene hardt. De argumenterer for at det som regel er kvinnen som blir den hjemmeværende, og at en fjerning av skatteklassen vil fremme likestilling og integrering.

Om lag 70 prosent av alle ektepar i alderen 17–61 år som ble lignet i klasse 2 i 2012, bestod av minst én innvandrer.

Småbarnsfamiliene er de store taperne

Ifølge Storebrand vil småbarnsfamilier lett kunne pådra seg noen tusen kroner ekstra skatt i året.

Dette er fordi maksprisen i barnehager øker med 1210 kroner årlig, i tillegg til at satser for barnetrygden og familiefradrag står på stedet hvil.

– Vi ser at barnefamiliene er en av taperne, sier pensjonsrådgiver i Storebrand Knut Dyrehaug.

Er man da småbarnsforeldre i tillegg til å befinne seg i skatteklasse 2, kan det svi i lommeboken i 2018.

KrF reagerer

En av dem som har reagert på forslaget er Kjell Ingolf Ropstad, finanspolitisk talsperson for KrF. I 2014 hindret partiet at skatteklasse 2 ble fjernet.

Kjell Ingolf Ropstad

REAGERER: Finanspolitisk talsperson for KrF Kjell Ingolf Ropstad, er ikke fornøyd med forslaget om å fjerne skatteklasse 2.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– De har prøvd seg på dette tidligere. Vi ønsker ikke denne endringen, men går ikke til forhandlinger med ultimatum, sier Ropstad.

Til NRK sa Ropstad tidligere i dag at det som er viktig for partiet er at budsjettet hjelper dem som trenger det mest, og ikke tar fra dem.

– Jeg var forbedret på at det ville være saker som vi i utgangspunktet ikke støtter, så vi visste det ville forekomme uenigheter. Vi vil forhåpentlig kunne rette opp det vi er imot, sier Ropstad.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger