Valla: – Jeg vil aldri be Yssen personlig om unnskyldning

Gerd-Liv Valla angrer på tre valg hun tok da konflikten med Ingunn Yssen sprakk i media. Men hun nekter fortsatt å be om unnskyldning.

Gerd-Liv Valla

KAMPVILJE: Gerd-Liv Valla har tenkt på Yssen-saken hver dag siden 2007. Hun blir stadig sikrere på at hun ikke har gjort noe galt.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

I dag kom Vallas bok «Gi meg de brennende hjerter» der den tidligere LO-lederen forteller om sine 30 år i norsk politikk.

Hun var Norges mektigste kvinne fram til konflikten med LO-kollega Ingunn Yssen felte henne i 2007.

Se fakta om «Valla-saken» til høyre.

I boka bruker hun bare 38 av 457 sider på saken.

Kun ett avsnitt handler om avgjørelser hun angrer på.

Aldri sterkere unnskyldning

«Angrer jeg intet? Spørsmålet har blitt stilt meg flere ganger i tiden under og etter Yssen-saken,» skriver hun og ramser opp ting hun helst hadde sett ugjort:

Men det er alt.

Allerede i neste avsnitt understreker Valla at hun overhodet ikke angrer på at hun ikke la seg flat da Yssen anklaget henne for mobbing på arbeidsplassen.

Det jeg imidlertid verken kan eller vil, er å gå lenger i å be Yssen personlig om unnskyldning enn det jeg gjorde mens dette stod på. Uansett hvor mange som skal ha meg til å be om unnskyldning, til å beklage, til å legge meg flat, så kan jeg ikke beklage verken det vi gjorde høsten 2006 eller tidligere med hensyn til Yssen.

Gerd-Liv Valla / «Gi meg de brennende hjerter»

Da saken raste i media, sa Valla etter hvert unnskyld dersom noe hun hadde sagt eller gjort noe som kunne oppleves som sårende.

Lengre ville hun ikke gå.

Har tenkt på saken hver dag siden 2007

Ingunn Yssen

KONFLIKT: Vinteren 2007 gikk Ingunn Yssen, som tidligere var internasjonal sekretær i LO, ut i VG og sa at hun var blitt mobbet av Gerd-Liv Valla.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Valla nekter nemlig for at hun skal ha skjelt ut Yssen da hun fortalte at hun var gravid. Hun avviser også at hun mobbet sine ansatte og skapte en fryktkultur i LO.

«Skulle jeg si at jeg beklaget noe jeg ikke hadde gjort? Lyve for å berge sitt eget skinn, sin egen posisjon, sitt eget verv? Aldri,» skriver hun i boka.

Samtidig forteller hun åpent at det som skjedde i 2007 fortsatt preger henne. Siden hun trakk seg som LO-leder i mars det året har det ikke gått en dag uten at hun har tenkt på det hun kaller «Yssen-saken».

Og jo mer Valla har tenkt, jo sikrere har hun blitt på at hun aldri mobbet Yssen. I boka skriver Valla at hun kan stå for hvert eneste ord hun har sagt til sin tidligere venn og medarbeider.

Angrer på at hun ansatte Yssen

I boka kommer det også fram at Valla er lite preget av anger når hun ser tilbake på livet sitt. Hun skriver at hun av og til får spørsmål om det er noe hun angrer på, som tiden i den radikale gruppa Kommunistisk Universitetslag.

«Da er svaret nei. Men er det én beslutning jeg angrer på, så er det tilsettingen av Ingunn Yssen,» skriver hun.

Deretter fremsetter hun er rekke påstander om at Yssen ikke gjorde en god nok jobb, selv om Valla angivelig gjorde sitt ytterste for å få henne til å mestre oppgavene.

Vil ikke snakke om konflikten

Men under boklanseringen tirsdag ønsket ikke å Valla å si mer om den fem år gamle konflikten med Ingunn Yssen.

– Jeg har ikke tenkt å si noe mer om saken med Yssen i offentligheten. Jeg har skrevet det jeg har skrevet, sier hun.

Valla legger til at hun har kjempet for likestilling i hele sin politiske karriere.

– Det kommer jeg til å fortsette å gjøre, og så kommer jeg ikke til å bruke noen særlig flere kalorier på denne saken.

Ingunn Yssen sier til NRK at hun foreløpig ikke ønsker å kommentere Vallas bok.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger