NRK Meny
Normal

Det skal bli lettere å stemme

Dersom en tredel av medlemmene i kommunestyret krever to dagers-valg, må kommunene følge det kravet.

Valgurne
Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Valgdagen er mandag 14.september. Da skal vi velge nytt Storting. De kommunene som ønsker det kan holde valglokalene åpne også om søndagen.

Åpent til kl 21

Det nye nå er at dersom en tredel av medlemmene i kommunestyret krever to dagers-valg må kommunene følge det kravet.

Det samme gjelder i forhold til åpningstiden valgdagen 14. september. På nytt kan det holdes åpent til kl. 21, men også her kan en tredel av kommunestyremedlemmene kreve at åpningstiden utvides til kl. 21.

Ved forrige stortingsvalg, i 2005, var valglokalene åpne til kl. 20. Det førte til store køer enkelte steder like før stengetid.

Forhåndsstemme fra 10.august

Du kan forhåndsstemme på vanlig måte fra 10. august og fram til og med fredag før valget dersom du bor i Norge. Bor du i utlandet kan du forhåndstemme allerede fra 1. juli.

Nå foreslås det at også de som bor i Norge kan forhåndsstemme fra 1. Juli av dersom de har behov for det, for eksempel fiskere eller folk som skal på en lengre utenlandsreise.

Valgobservatører til Norge

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) sier hun håper at endringene vil føre til at flere bruker stemmeretten sin.

Kommunene vil nå bli forpliktet til å ta i mot internasjonale eller nasjonale valgobservatører, og valgobservatører fra OSSE kan bli invitert til å følge stortingsvalget i september.

Det innføres sanksjoner mot mediene dersom noen bryter forbudet mot å offentliggjøre valgresultater eller undersøkelser ( for eksempel valgdagsmåling) gjort på valgdagen før alle valglokalene har stengt, altså før kl. 21.

Regjeringen går også inn for å lovfeste prinsippet om at kommunene kan avholde rådgivende folkeavstemninger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger