De er oransje og dukker opp i alle slags farger og fasonger når det nærmer seg Halloween.
Men visste du at Halloween egentlig er en keltisk tradisjon – ikke amerikansk?
I middelalderen feiret kelterne nyttår 31. oktober. For å holde onde ånder unna, skar de ut skremmende lykter i kålrot og satt de utenfor dørene.
På 1800-tallet flyttet tusenvis av keltere til USA – og tok med seg tradisjonen med lyktene. Det var bare et problem.
I USA var ikke kålrot eller neper så lett tilgjengelig, og kelterne måtte finne noe annet å lage lykter av.
Alternativet ble gresskar. I USA ble det dyrket store mengder av denne frukten.
Funn arkeologer har gjort, viser at det ble dyrket gresskar allerede 4000 år før Kristus i USA.
Det finnes rundt 20 forskjellige gresskararter. De har alle ulike former og fasonger.
De aller fleste gresskar er spiselige, men noen egner seg bedre til mat enn andre.
De 20 artene deles inn i to kategorier: matgresskar og pyntegresskar.
Den mest kjente arten er kjempegresskaret. Dette passet perfekt for kelterne til å lage lykter av. Etter hvert spredte Halloween-tradisjonen med gresskarlykter seg over hele USA.
For omtrent 20 år siden begynte vi å feire Halloween i Norge. Produksjonen av gresskar har økt i takt med populariteten. I år regner de med å omsette 2000 tonn av frukten, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Plutselig ble det også en tradisjon i Norge å lage gresskaret om til en nifs lykt til Halloween.
Egentlig er gresskaret å regne som et bær, på grunn av det myke kjøttet og frøenes plassering.
Ikke kast innholdet. Du kan lage mye godt av det, og frøene kan tørkes og spises, eller bli til nye gresskar.
Lykten er ferdig, huset er beskyttet og klart for Halloween.
I Tivoli i København, ligger en stor hvit og merkelig frukt.
Det er Danmarks største gresskar på 868,9 kilo. Verdens største ble kåret i Italia, og veier 1,2 tonn. Til sammenligning veier en stor brunbjørn opp til 600 kilo.