Hopp til innhold

Gir opp håpet om å finne overlevende

Politiet tror ikke lenger de vil finne overlevende i skredområdet i Gjerdrum. Søket går nå over i en ny fase, sa politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt på en pressekonferanse.

Politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt forteller at de ikke lenger søker etter overlevende etter skredet i Gjerdrum.

Politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt forteller at de ikke lenger søker etter overlevende etter skredet i Gjerdrum.

Sju mennesker er bekreftet omkommet etter skredet på Ask i Gjerdrum. Tre er fortsatt savnet.

– Den siste uka har vi gjort alt vi kan for å redde liv. Vi har undersøkt alle områder der man kunne tenke seg at noen kunne overleve, sa politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt da hun orienterte pressen tirsdag ettermiddag.

Men redningsmannskapene gir nå opp håpet om å finne flere overlevende.

– Vi ser at de som har omkommet, har omkommet ganske raskt. Men selv om vi har gitt opp håpet om å finne overlevende, er ikke letingen over. Vi går nå over i en annen fase for å finne alle som ble borte.

– Selv om den akutte redningsfasen nå er over, skal vi gjøre alt vi kan for å hjelpe innbyggerne i Gjerdrum tilbake til et noenlunde normalt liv igjen, sa Øystese.

Fridtjof Heyerdahl

– Summen av det vi har gjennomgått nå tilsier at det dessverre ikke lenger er forutsetninger til stede for å finne overlevende, sier medisinsk leder Fridtjof Heyerdahl.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Tror ikke det finnes flere steder å overleve

Ifølge medisinsk leder Fridtjof Heyerdahl syntes hjelpemannskapene det var riktig å fortsette søket over mange dager, på tross av det kalde været.

– Nå har vi imidlertid utelukket og avklart at det ikke finnes flere slike steder hvor man kan overleve, sier legen.

– Det er en emosjonelt veldig tung beslutning, men det er likevel riktig og logisk å gå over til en annen fase nå.

– Summen av det vi har gjennomgått nå tilsier at det dessverre ikke lenger er forutsetninger til stede for å finne overlevende, utdyper Fridtjof Heyerdahl.

Gjerdrum-ordfører Anders Østensen var tydelig preget etter å ha fått beskjeden om at det trolig ikke er mulig å finne flere overlevende etter skredet.

– Det er et hardt slag. Men vi har ventet på det. Ti mennesker er rammet på verst tenkelig måte. Det er veldig tungt å tenke på alle som er rammet. Dette er det tyngste sidene ved dette, sa han på pressekonferansen.

Lys for ofrene i Gjerdrum-raset
Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

Nytt skred

Tirsdag gikk det et nytt skred i området som betegnes som rød sone. Ingen ble skadet.

Klokken 11:42 begynte plutselig redningsarbeiderne i skredområdet å løpe. En alarm gikk og alle ble evakuert.

– Raset gikk ikke så langt fra der mannskapet jobbet. Det var relativt udramatisk for dem som var inne i området da skredet gikk, sier innsatsleder Roy Alvikst.

Innsatsleder brann Kenneth Vangen sier at det tok omtrent ett minutt fra alarmen gikk til alle var ute.

– Dette var naturlige avskallinger som skjer i skredkanten. Det er i tråd med det vi forventer på et slikt område, sier innsatsleder for NVE Brigt Samdal.

Avskallingen var 30 meter bred, to meter dyp og opp til ti meter høyt. NVE gjør nå undersøkelser i området og politiet avventer vurderinger fra geologene.

Skal fortsatt lete etter de tre savnede

Natt til tirsdag ble det ikke gjort noen funn i området og redningsaksjonen har nå pågått i over sju døgn.

Det er snø og minusgrader i området. Sju personer er så langt funnet omkommet. Tre personer er fortsatt savnet.

Politiet stanset tirsdag ettermiddag søket, men skal fortsette å lete etter de antatt omkomne senere i et større område i rasstedet.

– Det er et håp om å kunne klare å finne alle. Det er det vi ønsker og som er målet med søket som vi skal i gang med etterhvert, opplyste innsatslederen i politiet under pressekonferansen.

Statsministeren takker redningsarbeiderne

– Det er med stor sorg vi nå mottar beskjeden om at det ikke lenger er håp om å finne overlevende etter skredet i Gjerdrum, sier statsminister Erna Solberg.

Solberg sier i en uttalelse at tankene hennes går til de som har mistet sine kjære i skredet, etter at politiet tirsdag opplyste at det ikke lenger er håp om å finne overlevende i skredområdet i Ask i Gjerdrum kommune.

– Ikke minst er det vondt å tenke på at barn har gått bort. Jeg vil takke redningsmannskapene som har gjort alt de kan for å redde liv, sier Solberg, som besøkte redningsarbeiderne i Gjerdrum etter skredet forrige onsdag.

Laster Twitter-innhold

Fram til 5. januar mente hjelpemannskapene at det fortsatt fantes mange luftlommer i ruinene, hvor det kunne befinne seg overlevende.

Dersom det også var isolerende materiale rundt, så man kunne holde varmen, tilgang til drikke og at man ikke var særlig skadet, var det en sjanse.

Håpet ble tent da det mandag kveld hoppet en hund ut fra et hulrom inne i vrakdeler til en hus. Nå innser redningsmannskapet at de ikke lenger kan klamre seg til håpet om å finne flere i live.

Ifølge NVE kan det ta opptil ett år eller lenger før evakuerte i Gjerdrum kan flytte tilbake.

Over 110.000 nordmenn bor i det som kalles «kvikkleiresoner». Det er ikke farlig i seg selv, om leira får ligge i ro.

Over 110.000 nordmenn bor i det som kalles «kvikkleiresoner». Det er ikke farlig i seg selv, om leira får ligge i ro.

AKTUELT NÅ