NRK Meny
Normal

Derfor publiserer NRK avhørene

NRK har i dag offentliggjort alle avhørene i Treholt-saken. Avgjørelsen støttes av Treholt-ekspert.

Video Derfor publiserer NRK Treholt-avhørene

VIDEO: Kringkastingssjefen begrunner avgjørelsen om publiseringen av Treholt-avhørene.

– Da vi var sikre på at vi hadde alt det materialet vi trengte, og hadde foretatt en grundig presseetisk vurdering, var det ingen grunn til å ikke publisere avhørene, sier kringkastingssjef, Hans Tore Bjerkaas til NRK.

Ba om åpenhet

En samlet norsk presse har lenge ønsket mer åpenhet i Treholt-saken, og har bedt Gjenopptakelseskommisjonen om at høringene måtte gå for åpne dører.

Kommisjonens leder, Helen Sæther, svarte med en kronikk i Aftenposten, hvor hun blant annet ba om forståelse for at åpenhet om avhørene ville føre til at vitnene kunne påvirke hverandre.

Så ba pressen om innsyn i avhørene som ble foretatt. Det har kommisjonen ennå ikke svart på.

Publiserte avhørene

– Den norske pressen har ment at det burde vært åpne høringer, og at det ville ha tjent saken. Et av problemene har vært mistanke om hemmelighold, sier Bjerkaas.

NRK har begrunnet avgjørelsen om å publisere avhørene slik:

«Vi er nå så sikre vi kan være som utenforstående, på at det vi nå publiserer er samtlige avhør kommisjonen har gjennomført i denne siste omgangen av saken. Det har allerede lekket mye fra materialet, og det har selvstendig verdi at allmennheten får se helheten og sammenhengen de lekkede opplysningene er gitt i. Vi mener vi dermed gir publikum et bredt innsyn i kommisjonens beslutningsgrunnlag.»

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, har fulgt Treholt-saken siden den startet. Han synes det er viktig at alle dokumentene nå er ute i offentligheten.

– Dokumentene gir et interessant bilde av hvordan overvåkerne uttrykker seg. De viser blant annet at en av overvåkerne mener det har foregått en form for fusk, mens de andre nekter for dette, sier Stanghelle til NRK.

– Jeg er enig med Bjerkaas, denne saken har vært beheftet med alt for mye hemmelighold.

Forstår pessimisme

Avgjørelsen fra gjenopptagelseskommisjonen i Treholt-saken kommer i ettermiddag. Selv har ikke Treholt noen formening om utfallet.

– Jeg har ingen forventninger til denne kommisjonen. Jeg har heller ingen illusjoner om hva som vil komme, og magefølelsen min sier meg ikke noe, sier Arne Treholt på telefon fra Kypros til NRK.

Treholts forsvarer, Harald Stabell, mener avgjørelsen bør være i favør Treholt.

– Både Treholt og jeg forventer selvfølgelig at saken blir gjenåpnet. Vi mener at det er et klart rettslig grunnlag for det, men Treholt har blitt skuffet før – mange ganger, sier Arne Treholts forsvarer Harald Stabell.

Stanghelle mener det er grunn til pessimisme.

– Terskelen er svært høy for at slike saker gjenåpnes. Hvis kommisjonen mistenker noen form for juks, må den gjenopptas, men sjansene er store for at det blir en avgjørelse som ikke er i favør for Treholt, sier den politiske redaktøren.

Harald Stabell og Arne Treholt

Arne Treholt og forsvarer, Harald Stabell, er pessimistiske i forhold til kommisjonens avgjørelse torsdag.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– En verkebyll

– Treholt-saken har vært en verkebyll i snart 30 år, og vi tenker det er bra for offentligheten å få et innsyn i det grunnlaget kommisjonen har når de tar sin beslutning om de skal åpne eller lukke denne saken, sier programredaktør i NRK Brennpunkt, Lars Kristiansen.

Gjenopptakelseskommisjonen varsler at de i ettermiddag vil svare på pressens krav om innsyn samtidig med at de legger fram konklusjonen i spørsmålet om gjenopptakelse.

Kristiansen er avventende til reaksjonene:

– Jeg vil tro at mesteparten av diskusjonen vil handle om kommisjonens konklusjon, men når debatten går, så vil publikum ha en mulighet til å sette seg inn i hvilket grunnlag kommisjonen selv har hatt da de bestemte seg, sier Kristiansen.

Harald Stanghelle

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, er glad for at avhørene er publisert.

Foto: NRK

Stanghelle tror ikke publiseringen av avhørene vil føre til større åpenhet fra kommisjonens side.

– Vi har allerede sett at de er svært tilbakeholdne med informasjon, men det at dommen i sin helhet ble offentliggjort for noen dager siden, var et viktig skritt, sier Stanghelle.

Treholt rekker ikke avgjørelsen

Hovedpersonen selv rekker ikke å komme hjem fra Kypros til Norge før gjenopptakelseskommisjonen offentliggjør sin beslutning.

– Treholt rekker ikke å komme til Norge, så han blir i Kypros, sier Stabell til Aftenposten.no torsdag morgen.

Treholt bor i Kypros, men hadde ifølge advokaten planlagt å reise til Norge i forbindelse med kommisjonens avgjørelse.

Nå blir han i stedet sittende på Kypros og følge avgjørelsen på TV.

Stabell er ikke fornøyd med å bli overrasket av kommisjonen.

– Uprofesjonelt, sier forsvareren til Aftenposten.no.Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger