Derfor valgte Lahlum å omtale Gro-ryktene

I Hans Olav Lahlums ferske biografi kommer Reiulf Steen og Gro Harlem Brundtland med to forskjellige versjoner av hvilket forhold de hadde privat. – En diskutabel trend, mener Harald Stanghelle.

HISTORISKEBILDER Reiulf Steen og Gro Harlem Brundtland

INTIMT FORHOLD: Reiulf Steen sier han skal ha hatt et intimt forhold til Gro Harlem Brundtland i ny biografi.

Foto: Henrik Laurvik / NTB scanpix

I boken «Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene» skriver historiker Hans Olav Lahlum at tidligere partileder i Arbeiderpartiet, Reiulf Steen, skal ha fortalt ham at han hadde et intimt forhold til Gro Harlem Brundtland.

Reiulf Steen døde i 2014.

I Politisk kvarter forsvarte Lahlum at han graver i dette.

– Når du skriver en biografi av denne typen, er det noen spørsmål du vet du vil få. Det er noen spørsmål leserne vil forvente å få et svar på så langt det er mulig. Det er dessverre det første spørsmålet som kommer opp når Reiulf Steens navn blir nevnt: Hadde han et forhold til Gro Harlem Brundtland eller hadde han det ikke? sier forfatter Hans Olav Lahlum.

Han mener Steen selv bidro til en del forvirring om dette i sin bok Maktkamp i 1989.

Rykter siden 1970-tallet

Brundtland og Steen hadde et nært politisk samarbeid og vennskap fra midten av 1970-tallet. Samtidig verserte ryktene om at forholdet også var intimt.

Både vennskapet og samarbeidet opphørte etter en brutal maktkamp mellom dem på slutten av 1970-tallet, som Brundtland gikk seirende ut av.

Fikk spørsmål da han lanserte boken "Maktkamp" i 1989.

Fikk spørsmål da han lanserte boken "Maktkamp" i 1989.

Brundtland bekrefter i boken at Steen gjorde tilnærmelser, men avviser kategorisk at de skal ha hatt et romantisk eller seksuelt forhold.

Hans Olav Lahlum

FORBEREDT PÅ STØY: Hans Olav Lahlum sier han er forberedt på støy på grunn av intimryktet.

Foto: NRK

– Jeg har prøvd å gi et svar så langt som mulig. Noen ganger står det ord mot ord. Steen hevdet det var et kortvarig forhold mellom dem midt på 1970-tallet. Hun var kategorisk på at det ikke var det. Det jeg har av informasjon fra andre kilder, stemmer best med hennes versjon, sier Lahlum til NRK.

I boken skriver Lahlum:

«Reiulf Steens versjon var mot slutten av livet at han hadde hatt et seksuelt forhold til Gro Harlem Brundtland.»

Til NRK sier Lahlum:

– Den versjonen han ga meg, var helt på linje med den han ga sin kjæreste i 1977 og som han også har gitt andre i fortrolige samtaler siden.

Stanghelle: – Diskutabelt å ta det med i boken

Harald Stanghelle

BETENKT: Harald Stanghelle mener intimryktet i boken til Hans Olav Lahlum er diskutabelt.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Tidligere redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle skriver i en kommentar i Aftenposten at vurderingen til Lahlum om å ta med ryktet om Brundtland og Steen i biografien er diskutabel. Han skriver blant annet:

«Den føyer seg inn i en trend der grensene mellom de private og offentlige sidene ved vårt liv er i ferd med å viskes ut. En trend der den som tar til orde for at det fortsatt finnes grenser, stemples som håpløst utdatert. Og der det virker gammeldags å snakke om hensynet til kjente menneskers private sone.»

Hovedankepunktene til Stanghelle er at Brundtland avviser ryktene, og at Steen tidligere har karakterisert ryktene som tøv i et brev. Han peker også på at Lahlum skriver i boken at han ikke finner annen støtte for at det skal ha vært et forhold mellom de to toppene i Arbeiderpartiet.

Lahlum er enig med Stanghelle i at man ikke skal gå over grensene i omtalen av politikeres privatliv.

– Men som biograf på dette prosjektet, med det oppdraget jeg hadde fått og de forutsetningene som lå inne, måtte jeg gi leserne svar på dette. Jeg endte på at det var åpenbart siden jeg hadde lovet Reiulf en ærlig biografi, og jeg ville skuffet leserne grovt hvis jeg ikke hadde gitt svar på forholdet mellom de to, sier Lahlum til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger