Hopp til innhold

Derfor er drittvær på valgdagen dårlig nytt for Støre

Dårlig vær over store deler av landet kan føre til at venstresidens oppslutning regner bort, mener forsker.

Jonas Gahr Støre med paraply

MØRK SKY: Det dårlige været over store deler av landet er dårlig nytt for Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre, mener forsker.

Foto: Helge Carlsen/NRK

Valglogo

– Regnvær gir venstrepartiene cirka ett prosent lavere oppslutning. Årsaken er at de som stemmer borgerlig, oftere går til stemmelokalene når det regner enn når det er fint vær.

Forsker Jo Thori Lind

FORSKER: Førsteamanuensis Jo Thori Lind ved Universitetet i Oslo

Foto: Universitetet i Oslo

Det sier førsteamanuensis Jo Thori Lind ved Universitetet i Oslo. Han har forsket på sammenhengen mellom været og valgoppslutning fra 1971.

Forklaringen er enkel: Flere som stemmer borgerlig har hage, og andre ting å gjøre enn å stemme når det er fint vær.

– En god del nordmenn tenker at jobb i hagen, strand eller en tur i skogen frister mer enn å stemme hvis det er pent vær.

Mørk sky over venstresiden

Dagens værmeldinger kan dermed legge en mørk sky over Arbeiderpartiet og venstresidens valgresultat, mener Lind.

– Det er ikke mye regn som skal til før det har en innvirkning på valgresultatet. Ut fra det varselet jeg har sett i dag, er det dårlig nytt for venstresiden.

I dag bøtter det nemlig ned over store deler av landet, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss:

  • I Oslo vil det være store variasjoner, med 5-10 millimeter øst i byen og en våt dag på vestkanten, der det kan komme 20 millimeter regn.
  • Vestlandet vil det være overskyet, med typisk høstvær og litt regn i Bergen.
  • Aller våtest blir det på sørvestlandet ved Arendal, der det er ventet 50-60 millimeter regn
  • I nord vil det bli pent vær.

– Særlig for Arbeiderpartiet i Oslo og Bergen kan det dårlige været være dårlig nytt for venstresiden. Mens i Tromsø, hvor det er meldt sol, er det motsatt, sier Lind.

Mener regn er negativt

På politisk kvarter på NRK mandag morgen, mente politisk kommentator Frøy Gudbrandsen i Bergens Tidende at regnværet får folk til å sitte hjemme.

– Vi mennesker påvirkes av det rundt oss. For dem som i utgangspunktet føler seg dratt mot sofaen når det er valg, er terskelen enda høyere for å komme seg ut av huset når det er dårlig vær, sa Gudbrandsen.

Også hun mente det det dårlige været ville være verst for Arbeiderpartiet.

– Arbeiderpartiet har vært best på å mobilisere hjemmesittere. Hvis det er dårlig vær, vil det være ekstra ille for dem.

Lind mener dette er en myte:

– Den klassiske forklaringen er at velgerne er redde for å bli våte, men slik fungerer det ikke i Norge. Faktisk stemmer flere når det regner. Når det regner på valgdagen, øker valgdeltakelsen med ett prosentpoeng.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ