Normal

Derfor blir DNA neppe avgjørende i Tina-saken

DNA-analyse har utviklet seg mye siden år 2000. Likevel er det høyst usikkert om politiet kan dra nytte av dette i Tina-saken i dag.

Krimtekniker med sekk som ble funnet ved Tina Jørgensen

Politiet er ganske sikre på at Tina Jørgensen (20) ble brakt til Bore kirke etter at hun var drept. En sekk i hvit kunstfiberstrie som ble funnet under liket i kummen, kan ha blitt brukt til å frakte henne til funnstedet.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

Etterforskningen av det 15 år gamle drapet på Tina Jørgensen fortsetter med uforminsket styrke etter at fire personer er pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap.

Pågripelsene kom etter en koordinert aksjon, på bakgrunn av informasjon politiet har hatt siden i sommer.

Kristin-saken

Men Tina Jørgensen-saken er ikke den eneste gamle drapssaken som har kommet opp på nytt i år.

I sommer ble en 38 år gammel mann pågrepet for drapet på Kristin Juel Johannesen i 1999.

Her har politiet sagt at nye analyser av DNA var avgjørende for at etterforskningen ble gjenopptatt. Ny teknologi gjorde det mulig å finne DNA som passet med den siktede.

Mannen har vært dømt for drapet før, men ble frikjent igjen i 2002.

Kristin Juel Johannessen og Tina Jørgensen

DNA AVGJØRENDE: Kristin Juel Johannesen og Tina Jørgensen ble begge drept. 16 år senere har DNA-analyser ført til en pågripelse i Kristin-saken.

Foto: Privat

Har ikke DNA fra andre enn Tina

I juli, før pågripelsene i Tina-saken, sa leder for etterforskningsenheten Ernst Rossebø at han ikke hadde tro på at DNA-spor kom til å løse Tina-saken.

Ernst Kristian Rossebø

Ernst Rossebø sa allerede i juli at den nye teknoligien innen DNA-analyse ikke så ut til å kunne hjelpe i Tina-etterforskningen.

Foto: NRK

– Det er sannsynligvis ikke mulig. Vi har ikke noe materiale liggende som kan danne grunnlag for en fullverdig DNA-profil, forteller Rossebø.

Etter pågripelsene har ikke denne situasjonen endret seg.

– Politiet har fortsatt ikke DNA fra andre personer enn Tina Jørgensen i denne saken, bekrefter etterforskningsleder i Rogaland politidistrikt, Bjørn Kåre Dahl, til NRK.

Ny teknologi, men fortsatt utfordrende

Bente Mevåg, fagdirektør i Folkehelseinstituttet, forklarer at man i dag har langt bedre analysemuligheter enn for 15 år siden. Selve analysen kan fange opp mer.

I tillegg er det nå strengere regler på hvordan man håndterer biologisk materiale. Eventuelle bevis fra år 2000 har ikke blitt behandlet etter disse reglene, noe som øker usikkerheten.

– Jeg hadde vært veldig skeptisk til å finne DNA-bevis på for eksempel en genser som ble funnet på et drapssted for 15 år siden, om det ikke var en stor blodflekk på den, sier Mevåg.

Vanskelig å finne ny DNA nå

Tina Jørgensen ble funnet delvis liggende i vann i en kum over én måned etter at hun forsvant i oktober 2000. Vannet vasket bort eventuelle biologiske spor, også fra sekken hun ble funnet i.

– Dersom man skal undersøke noe igjen, opp mot nye DNA-profiler, må man ha et materiale teste det opp mot. Jeg er usikker på om det materialet foreligger her, sier privatetterforsker Tore Sandberg, som selv har gått gjennom tusenvis av dokumenter i tilknytning til Tina-saken.

Etter det NRK kjenner til, skal Tina ha blitt drept med en stein. Politiet frykter at denne skal være kastet i vannet.

VG har også publisert bilder av en bil politiet mener kan ha blitt brukt til frakte Tina dit hun ble funnet. Bilen skal ha blitt vraket i 2013.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger