Departement misbrukte privatbilder

Bildet Roger Skjetlein tok av sønnen sin dukket opp som illustrasjon på nettsidene til Helse- og omsorgsdepartementet. - Temmelig ubehagelig, sier Skjetlein.

Baby-bilde misbrukt på nett

Bildet av Roger Skjetleins sønn dukket opp i manipulert utgave på helse- og omsorgsdepartementets nettsider - uten at han var spurt om tillatelse.

Foto: Montasje: Roger Skjetlein/faksimile

Roger Skjetlein

Roger Skjetlein

Foto: Picasa 3.0

Roger Skjetlein fra Trondheim er amatørfotograf, og som mange andre har han lagt ut flere private bilder på nettstedet foto.no.

Nettstedet brukes av fotoentusiaster for å diskutere og bedømme hverandres bilder.

Bildene er underlagt full copyright-kontroll. Likevel har ett av Skjetleins bilder derfra dukket opp som illustrasjon på Helse- og omsorgsdepartementets nettsider - uten at han selv visste om det.

Vil be om kompensasjon

- Jeg har aldri solgt et bilde i hele mitt liv, og har aldri fått noe spørsmål om å stille en av mine bilder tilgjengelig, heller ikke fra Helse- og omsorgsdepartementet, sier han til nrknyheter.no.

Bildet det dreier seg om er et fire år gammelt bilde av Skjetleins sønn Patrik. Bildet er noe manipulert og har på departementet sin nettside fått blå fargetoner.

Skjelein sier at han vil kontakte departementet og be om godtgjørelse i saken. Det gjør ikke saken bedre at bildet brukes på flere av departementets undersider.

- Jeg vil be om billedkreditering og økonomisk kompensasjon, sier Skjetlein. Han understreker at det ikke handler om penger, men det prinsipielle i at et privat bilde er stjålet.

Ble koblet til barnemishandling

Misbruken av bildet ble oppdaget av Skjetleins foreldre, da de så en nyhetsreportasje på TV 2. I TV-reportasjen ble det vist et utdrag av hjemmesiden til departementet, hvor bildet av lille Patrik er tatt i bruk. Reportasjen handlet om mishandling av barn.

- Jeg synes det var temmelig ubehagelig at bildet av sønnen min ble vist i den sammenhengen, sier Skjetlein.

Seniorrådgiver Anne-Brit Bøe i Helse- og omsorgsdepartementet kjenner ikke til hvor bildet som er brukt kommer fra, og sier det er designbyrået som har ansvaret for å klarere rettigheter.

- Dette er en del av en visuell profil som ble laget for oss av firmaet Gazette og som vi har betalt for, skriver Bøe i en e-post til nrknyheter.no.

Vil gjøre opp for seg

Departementet varsler nå at de vil rydde opp i saken.

- Vi har forutsatt at alt har vært i orden i forhold til rettigheter, men vil nå kontakte Gazette for å klarhet i dette, skriver Bøe.

Bård Amundsen i Gazette sier de jobber med å finne ut hva som har skjedd.

- Vi prøver å finne ut om dette er en glipp, men det er klart at vi ikke bruker bilder uten tillatelse, sier han og legger til:

- Men dersom det er gjort en feil skal vi selvsagt gjøre opp for oss.

SISTE NYTT

Siste meldinger