Hopp til innhold

Denne skolen har lærere på «audition»

Sandvika videregående skole er en av skolene der søkere til lærerjobbene holder en prøvetime for elevene. – Elevene er eksperter og vet hva en god lærer er, sier lærer Morten Berrefjord ved skolen.

Sandvika vgs

ET GODT FORSLAG: Elevene Maria Lundgreen (t.v.), Idunn Feyling og Sindre Bondi ved Sandvika videregående skole støtter Elevorganisasjonens forslag, og er fornøyde med at de kan bidra med sine meninger før en ny lærer blir ansatt på skolen deres.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Det er biologitime på Sandvika videregående skole i Akershus. Lærer Morten Berrefjord er fast ansatt, men det kunne vært en prøvetime som skolen har hatt noen av før de har ansatt nye lærere.

Sandvika videregående skole er nemlig en av skolene der søkere til lærerjobbene holder en prøvetime for elevene. Elevenes oppfatning av kandidaten blir så tatt med i skoleledelsens totale vurdering i ansettelsen.

– Det er en fin ide. Elevene er eksperter og har solide kunnskaper om hva som er en god lærer er. Dessuten er det mange elever som synes det er fint å bli tatt på alvor, sier Berrefjord til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..

Foreslår at elever får være med på ansettelsesprosess

NRK melder torsdag at Elevorganisasjonen foreslår å la elever være med på ansettelsesprosessen av nye lærere. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv til forslaget, men sier at det neppe blir en nasjonal ordning.

Elevorganisasjonen vil blant annet at søkere skal komme på «audition» eller ha prøvetime for elever før de kan bli ansatt.

– Jeg synes det er et godt forslag. Det er tross alt elever som skal ha denne læreren i skolehverdagen, og da er det greit å se om kandidaten klarer å lære bort det man kan, sier elev Maria Lundgreen ved Sandvika videregående skole til NRK.

Søkere til lærerjobber bør komme på audition eller ha prøvetime for elever før de kan bli ansatt. Det mener Elevorganisasjonen, som vil ha elever med på å velge ut og ansette de beste lærerne. På Sandvika videregående skole i Bærum har de prøvd - søkere til lærerjober her har holdt prøvetime og elever har sagt sin mening etterpå:

HØR INNSLAGET: På Sandvika videregående skole i Bærum har de prøvd ordningen. Søkere til lærerjobber her har holdt prøvetime og elever har sagt sin mening etterpå.

– Vi må kunne bestemme hvem vi vil ha som lærer

Lundgreen får støtte av sine medelever Sindre Bondi og Idunn Feyling, som sier at de gjerne kan være med på å avgjøre hvilken lærerkandidat som skal ansettes.

– Det er vi som er brukerne av dette produktet, som i dette tilfellet er læreren. Da må vi kunne med komme med våre meninger om hvordan vi kan lære best og hvem vi vil ha som lærer, sier Bondi til NRK.

– For meg er det viktig at læreren er god til å formidle kunnskap og ha god kontakt med elevene. I en prøvetime får vi stilt noen spørsmål og får sjansen til å finne ut en del om læreren, sier Feyling til NRK.

SE INNSLAGET: Elevorganisasjonen vil at elever selv skal få lov til å teste lærere før de får tilbud om jobb. Denne ordningn er allerede forsøkt på noen skoler i landet.

SE INNSLAGET: Elevorganisasjonen vil at elever selv skal få lov til å teste lærere før de får tilbud om jobb. Denne ordningn er allerede forsøkt på noen skoler i landet.

– Avslørende i ett tilfelle

I ett tilfelle var prøvetimen avslørende for en søker som ellers var kvalifisert, sier rektor Arne Opsahl ved Sandvika videregående skole.

– Kandidaten var veldig usikker, hadde vanskeligheter med ordvalg og virket sky og sjenert overfor elevmassen, sier Opsahl til NRK.

I tillegg til Sandvika videregående skole er det kjent at ungdomstrinnet i Gjemnes i Møre og Romsdal og Batnfjord barne- og ungdomsskole i Møre og Romsdal har forsøkt ordningen med prøvetime for elevene.

Rektor Arve Opsahl

AVSLØRENDE: I ett tilfelle var prøvetimen avslørende for en søker som ellers var kvalifisert, sier rektor Arne Opsahl ved Sandvika videregående skole.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ