Hopp til innhold

Denne fornybare energikilden vokser mest i verden

Solenergibransjen i Norge vokste med 59 prosent i fjor, viser en ny rapport fra bransjen.

ASKO

Dette er Asko sitt anlegg på Kalbakken i Oslo. Asko var den største utbyggeren av solceller i Norge i 2016.

Foto: Kristin Svorte

CO₂ i atmosfæren
421 ppm
1,5-gradersmålet
+1.01°C
Les mer  om klima

I sjuende etasje i Obos-bygget i Oslo sentrum kan man skue utover rundt 100 solcellepanel. Med denne installasjonen har boligbyggeren bidratt til den sterke veksten i solenergibransjen de siste årene.

2016 var et rekordår og i 2017 var økningen på hele 59 prosent. Solenergi er den raskest voksende energikilden i verden, når man regner på installert kapasitet - altså hvor mye energi man kan få ut av solcellepanelene.

Det viser en rapport fra Multiconsult og Asplan Viak, skrevet på oppdrag fra Solenergiklyngen, en sammenslutning for solenergibransjen i Norge.

– Det har vært en firedobling av veksten på fire år. Nå kan du ha solceller på taket og på veggene. Det er også utviklere som vil putte det i takmembranen og på toppen av biler, så dette er veldig fleksibel teknologi, sier Trine Kopstad Berentsen, daglig leder i Solenergiklyngen.

Trine Kopstad Berentsen

Trine Kopstad Berentsen er daglig leder i Solenergiklyngen, en sammenslutning for solenergibransjen i Norge.

Foto: Solenergiklyngen

Viktig for Paris-avtalen

Seniorforsker Gaute Stokkan ved SINTEF tror solenergibransjen vil være viktig i årene som kommer.

– Solenergi kommer nok til å ha en svært viktig funksjon i det arbeidet vi må gjøre for å nå målene i for eksempel Paris-avtalen, det er det ingen tvil om. Det er riktig og viktig at Norge også har sin del av denne utviklingen, sier han.

Elbilister bidrar til vekst

Ifølge rapporten har gjennomsnittsprisene for solkraft sunket med 62 prosent de siste ni årene. Noen som ser ut til å benytte seg av det, er folk som allerede kjører miljøvennlig.

– Et av de selskapene som driver med installasjon nå, har fortalt at man kan spå hvem som ønsker å installere solceller etter hva slags bil de har. Hvis de har elbil, er det ganske sannsynlig, sier Stokkan.

Det kan Berentsen fra Solenergiklyngen bekrefte.

– Veksten er størst for næringsbygg, der er også lønnsomheten høyest. Men vi ser også at private eneboligeiere velger å ha solcellepanel på taket. Det er særlig de som eier Tesla vil ha det på garasjetaket

Lyspunkt

AKTUELT NÅ