Mo er den i Norge som har stått lengst på barrikadene i kampen mot brunsneglene, som gjorde sin entré i Norge i 1988.
Registrerte første for 25 år siden
Sivilagronom Torstein Mo har i over 20 år ført krig mot brunsneglene - eller Iberiaskogsneglene som de egentlig heter. Nå mener han krigen er vunnet.
Foto: Herskedal, Kjell / SCANPIXHan mener selv at han registrerte de første sneglene i planter fra et gartneri i Molde allerede i 1984. Er dette riktig, har han 25 års kamp mot sneglene, som har gjort mye skader i privathager og i landbruket, bak seg.
Engasjementet har den 66 år gamle sivilagronomen hatt med seg helt fra studietiden på landbrukshøyskolen på Ås, der han var spesielt engasjert i entomologi – metoder for biologisk kontroll av insekter som opptrer som skadedyr eller nyttedyr.
Kannibaler
I fjor ble han premiert av Landbruksdepartementet med førsteprisen på 10.000 kroner for sin måte å bruke nematoder på i kampen mot brunsneglene.
Mo fant ut at iberiaskogsneglene – eller mordersneglene, som disse brune sneglene også kalles, var kannibaler som kunne utrydde seg selv ved riktig bruk av nematoder.
Etter to-tre år er boligområdet der Mo bor i Elnesvågen i Fræna kommune, nå helt sneglefritt. Og her kunne folk for få år siden plukke snegler i hundretall i hagene sine. Like sneglefritt kan det bli andre steder i landet dersom folk går sammen, kjøper nematodemiddelet Nemaslug på et hagesenter og går fram på riktig måte.
Se Mos resept til høyre.
– I bruksanvisningen står det at middelet skal spres på plenen. Mange har nok erfart at dette er lite effektivt. Jeg har tatt kontakt med importøren om dette, for det finnes nemlig en langt mer effektiv måte å anvende middelet på – som gjør at sneglene kan utryddes raskere, sier Mo.
– Garantert effektivt
– At dette er effektivt, kan jeg garantere. Etter at vi har lagt ut åten, har snegler strømmet til i et tempo så en nesten har sett fartsstripen etter dem, sier Mo.
Middelet Nemaslug koster noen kroner i innkjøp og er dessuten en ferskvare som må oppbevares i kjøleskap. Mos råd er derfor at flere går sammen om jobben og samler inn snegler over et større område. Da blir det mer effektivt.
Middelet inneholder nematoder som har med seg bakterier, og det er bakteriene som avliver sneglen. Middelet blir importert av gartnersenteret i Lier.
– Bruker vi Nemaslug slik det står på bruksanvisningen, vil det ta minst 20 år før sneglene er utryddet. Ved bruk av åte som er dyppet i Nemaslug, tar det bare et par år før snegleproblemet er borte – selv om det sikkert alltid vil være noen få snegler som overlever, sier Mo.