NRK Meny
Normal

Gardermoen: Denne døren kan enkelt åpnes

– Sikkerhetshull på Gardermoen, sier den polske flypassasjeren når han åpner døren som fører ut til de parkerte flyene. Oslo Lufthavn lover nå full gjennomgang av sikkerhetsrutinene.

En polsk flypassasjer som skal reise fra Gardermoen blir tydelig overrasket når han oppdager en ulåst sikkerhetsdør i utenlandsterminalen.

I en video som er lagt ut på Youtube viser Sebastian Barycza at han enkelt kan åpne døren som skulle vært låst. Hvem som helst står dermed fritt frem til å spasere ut på rullebanen.

Rett utenfor døren står flere fly parkert på flyoppstillingsområdet.

Døren skal i utgangspunktet kun la seg åpne med et adgangskort av gyldig personell.

«Vi går bort og dytter døren og ops! Døren åpner som ved ren magi. Security all the way! Det er bare å gå rett ned!», sier Barycza og legger til at man kan gjøre dette til tross for at man over alt ellers på flyplassen sjekkes grundig.

– Full gjennomgang av sikkerhetsrutinene

Ledelsen på Gardermoen ser svært alvorlig på hendelsen og skal nå ha en full gjennomgang av sikkerhetsrutinene.

– Det var en teknisk feil på døren som nå er rettet opp. Dette skal ikke skje og vi sjekker nå hvorfor feilen ikke ble utredet raskere, sier Joachim Westher Andersen, medieansvarlig ved Oslo Lufthavn Gardermoen til NRK.no.

– Vi har allerede sendt teknikere ut for å sjekke døren og vi har personer som i dette øyeblikk jobber med å gå igjennom hendelsesforløpet, sier Andersen.

– Skjer dette ofte?

Joachim Westher Andersen.

SER ALVORLIG PÅ SAKEN: Joachim Westher Andersen er medieansvarlig ved Oslo Lufthavn Gardermoen.

Foto: Espen Solli

– Nei, dette er ikke vanlig, og det skal ikke forekomme. Man må ha gyldig adgangskort for å komme gjennom denne døren og her har det vært en teknisk feil på døren, sier Andersen.

– Påvirket ikke sikkerheten

– Kan dette ha påvirket sikkerheten for flypassasjerene på Gardermoen?

– Det finnes strenge sikkerhetsregler for hvem som kan oppholde seg på flyoppstillingsområdet og selv om man skulle lykkes å komme ned, er det mange ansatte rundt flyet som ville reagert på at en passasjer som hadde kommet seg ned på bakken, sier Andersen.

– Vi har både overvåkningsutstyr og egne lufthavnsbetjenter som hadde oppdaget dette og utrykningstiden er kort, så vi mener ikke sikkerheten til flypassasjerene er påvirket i dette tilfellet, sier han.

Ulåst dør på Gardermoen

ÅPEN DØR: Utenfor døren er det en trapp som leder ned til flyoppstillingsområdet på Gardermoen, der flere fly står parkert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger