NRK Meny
Normal

Demonstrerer mot norsk barnevern i Oslo og Europa

Over 1000 foreldre vil lørdag legge ned en rose foran Stortinget, som symbol for hvert barn de savner. I flere europeiske byer vil foreldre demonstrere utenfor norske ambassader.

May Lund Nicoalysen

May Lund Nicolaysen mistet sønnen sin til barnevernet. Savnet er stort, og det vil hun gi uttrykk for til lørdag foran Stortinget.

Foto: Iselin Fjeld

Demonstrantene mener altfor mange barn blir tatt fra foreldrene sine. En av dem er May Lund Nicolaysen.

– Jeg er spent på hvordan rosehavet kommer til å se ut. I hver eneste rose ligger en historie. En sorg, en fortvilelse og et savn over det som er umenneskelig å leve uten, sier Nicolaysen.

For litt over et år siden ble hun fratatt omsorgen for sin sønn. Lørdag vil hun sammen med foreldre i samme situasjon legge ned en rose, for å vise sitt savn. 1500 er påmeldt.

– Flere land stiller spørsmål

Samtidig som foreldre står foran Stortinget, er det varslet demonstrasjoner foran norske ambassader i Europa, og EU-parlamentet vil holde en konferanse om barnevern på tirsdag.

Marius Reikås

Tidligere advokat, Marius Reikås, er juridisk talsperson for demonstrantene.

Foto: Kjetil Rydland

Foreldre fra andre land som har mistet barna til norske hjem, er frustrerte, ifølge tidligere advokat Marius Reikerås som representerer utenlandske interesser i Norge.

– Problemet er at du får en forskjell mellom Norge hvor staten har en veldig sterk utøvelsesrett, og andre land hvor familien nærmest har en hellig rett til å ivareta barna. Hvis ikke foreldrene kan, så er det besteforeldre, tanter eller onkler der, sier Reikerås.

Han sier at flere og flere land stiller spørsmål ved hvordan Norge ivaretar menneskerettighetene.

– Derfor har EU-parlamentet tatt initiativ til en konferansen for å finne svar på hvordan barns rettigheter i Europa blir håndtert

– På hvilken måte blir det ikke ivaretatt i Norge?

– Man gir ikke disse barna tilstrekkelig partsrettigheter, og de møter i en omsorgsovertakelsessak uten å være part i sin egen sak. Det gjør at de ikke blir hørt i tilstrekkelig grad, sier Reikerås.

– Vi trenger barnevern

May Lund Nicolaysen ser frem til å vise hva hun føler som mor, uten kontakt med barnet sitt.

– Vi trenger absolutt et barnevern i Norge, det trenger vi i hele verden. Men vi trenger et barnevern som samarbeider med foreldrene, sier hun.

Ifølge henne kommer presse fra BBC, Associated Press og polsk og tyrkisk tv også til å være tilstede under demonstrasjonen.

Mari Trommald

Mari Trommald, direktør for Barne, ungdoms og familiedirektoratet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Direktør i Bufdir, Mari Trommald, forstår godt foreldre som er lei seg og sinte.

– Det er ikke rart å tenke seg at mange føler seg frustrert og urettferdig behandlet dersom de blir fratatt omsorgen. Jeg tror at det er det som er uttrykket når de går i tog.

– Har de et poeng. Er det noe dere gjør galt?

– Vi kan gå i to grøfter. At vi griper inn for sent eller for tidlig. Vi jobber med å gi bedre informasjon, i tillegg har familievernet fått et eget oppdrag som er å ivareta disse foreldrene. Slik at de kan få en bedre relasjon til myndighetene, og ikke minst for at de kan få en bedre relasjon til barna. Det er det viktigste, sier Trommald.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger