Hopp til innhold

Demonstranter stopper nesten alle tog i Canada

Konflikten om en gassledning i Canada har sporet av, og nå står togene parkert i store deler av landet.

Stopper togtrafikken

Flere hundre togavganger har blitt innstilt i Canada de siste dagene. Bildet er fra en aksjon i Port Coquitlam.

Foto: Jennifer Gauthier / Reuters

Flere steder i Canada har demonstranter blokkert togskinnene, noe som har lammet jernbanetrafikken i store deler av landet.

Både CN Rail og Via Rail har kansellert de fleste avgangene på ubestemt tid, og situasjonen er så dramatisk at selskapene varsler permittering av flere tusen ansatte.

– Med over 400 kanselleringer den siste uka og nye protester på strategiske steder på jernbanenettet vårt, har vi besluttet å stenge ned hele nettverket vårt i øst av hensyn til sikkerheten til både våre ansatte og demonstrantene, sier CN-president JJ Ruest ifølge CBC.

 Protester i Tyendinaga

Tyendinaga-folket er blant dem som er med på aksjonene.

Foto: Chris Helgren / Reuters

Støtteaksjoner

Bakgrunnen for protestene er en gassledning. Demonstrasjonene startet i et lite lokalsamfunn i provinsen British Columbia, hvor urfolk ønsker å stoppe byggingen av en 670 kilometer lang gassledning som skal gå gjennom området.

28 prosent av ledningen kommer til å bli lagt i området til Wet'suwet'en-folket, som ifølge Wikipedia består av snaut 3500 personer.

De har derfor blokkert adgangen til byggeplassen, og siden har det oppstått støtteaksjoner flere steder i landet, hvor aksjonister har blokkert jernbanesporet.

Urfolket ser på byggingen av gassledningen som et angrep på suvereniteten deres over området.

Kanadiske myndigheter har vært i kontakt med lokale høvdinger, uten at det har ført til et skikkelig gjennombrudd. Noen blokkader er fjernet, men det har også dukket opp aksjoner andre steder i landet.

– Det er støtteaksjoner i hele landet. Dette handler ikke lenger bare om Wet'suwet'en, sier Pamela Palmater ved Ryerson University til Global News.

Trudeau koblet inn

Canada er med sine nær ti millioner kvadratkilometer verdens nest største land, etter Russland. Jernbanen er helt sentral både for næringslivet og befolkningen.

Candas statsminister Justin Trudeau.

Statsminister Justin Trudeau.

Foto: BLAIR GABLE

Fem millioner kanadiere pendler med jernbanen, ifølge BBC.

Krisa har derfor blitt løftet opp til statsminister Justin Trudeaus kontor, uten at det har hjulpet. Han har sendt et brev til urfolkslederne med løfter om å sende ministere til området med mål om å komme til enighet.

– Som dere vet er det ingenting som er viktigere for regjeringen og meg enn forholdet til urbefolkningen, skrev han i brevet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ