Hopp til innhold

Demokratiforkjemper ber myanmarere i Norge om støtte

Demokratiforkjemperen Min Ko Naing oppfordrer eksilmyanmarere i Norge til å bidra med gjenoppbygging av hjemlandet.

Demokratiforkjemperen Min Ko Naing oppfordrer eksilburmeserne i Norge til å bidra til gjenoppbyggingen av samfunnsstrukturene i hjemlandet.

Min Ko Naing spilte en sentral rolle i demokratiopprøret i Myanmar, tidligere kjent som Burma, i 1988. I helgen besøkte han Norge for aller første gang.

– Folket vårt er som en vakker perlekjede som har blitt revet i stykker. Alle perlene har blitt spredt til alle kanter i verden.

Slik innledet studentaktivistleder Min Ko Naing sin tale til eksilburmeserne på Litteraturhuset i Oslo søndag ettermiddag.

– Noen av perlene har havnet i rennesteinen, mens andre har vært mer heldig. Jeg vet at det er umulig å få tilbake det som engang var, men jeg håper vi kan gjenforenes og danne en ny og verdig kjede.

Min Ko Naing, som spilte en sentral rolle i demokratiopprøret i 1988, besøkte Norge for aller første gang i helgen. Han ble tatt godt imot av de rundt 100 eksilmyanmarere som har møtt opp på Litteraturhuset i Oslo for å treffe en av de mest prominente studentaktivistene fra Myanmar, tidligere kjent som Burma.

– Vi trenger dere

Min Ko Naing regnes som Myanmars mest fremtredende demokratiforkjemper og opposisjonsleder etter Aung San Suu Kyi.

Den 50 år gamle demokratilederen var i godt humør og slo en rekke vitser under folkemøtet. Men Min Ko Naing ble alvorlig da han kom med en oppfordring til sine landsmenn og – kvinner.

– Jeg har snakket med mange eksilmyanmarere. De fleste sier at de har lyst til å returnere til hjemlandet, men sier at de ikke har anledning av hensyn til barnas utdannelse og fremtid.

– Jeg sier ikke at alle må returnere til hjemlandet med en gang, og jeg beskylder ingen for å rømme vekk. Men jeg tillater meg til å be dere tenke over hvordan dere kan bidra til å bygge opp landet vårt, sier Min Ko Naing.

– Jeg kan ikke garantere at revolusjonen i landet er over, selv om det verste ser ut til å være over, er det fortsatt mye som må gjøres. Dere har lært dere nye språk. Dere har studert i utenlandske skoler og tilegnet dere kunnskap som ikke har vært tilgjengelige for oss i Myanmar. Dere kan bidra med noe, sa demokratiforkjemperen.

(Artikkelen fortsetter)

Min Ko Naing

Min Ko Naing spilte en sentral rolle i demokratiopprøret i 1988.

Foto: NRK

– Mangelen på kunnskap er verst

Han tok også opp temaer som analfabetisme og mangelen på utdannelse blant landsbyboere i Myanmar.

– Mangelen på informasjon var verre enn mangelen på mat og medisiner i fengsel, sier Min Ko Naing.

– Det var ingenting å lese, høre på eller noen å snakke med. Om fangevokterne fant en penn eller papir gjemt i en av våre celler, så knakk de et ribbein eller to.

– Dere som har vært i fengsel, eller gjemt dere i jungelen, vet hvor vanskelig det er å skaffe mat for å mette magen. Det er enda vanskeligere å få mettet sulten etter kunnskap. Vi må gjøre vårt beste for neste generasjon, sier Min Ko Naing.

Mottok studentens fredspris

Søndag ankom Min Ko Naing til Oslo fra Trondheim, hvor han har mottatt studentenes fredspris, 12 år etter at han fikk den i 2001.

Etter å ha tilbrakt mer enn 20 år i fengsel, spiller han fortsatt en helt sentral rolle i dagens politiske utvikling i Burma.

– For ett år siden ble han løslatt, og det første han har gjort er å snakke med myndighetene og gå inn i en dialog for å bygge demokrati i Myanmar, sier daglig leder i Den norske burmakomiteen Audun Aagre.

I dag leder Min Ko Naing organisasjonen ”88 Generation Students” som består av aktivistveteranen som deltok i demonstrasjonene i 1988.

Gruppen har tillit blant folket og er i dialog med myndighetene. De blir brukt som mekler i alt fra arbeidskonflikter og observatører i den væpnede konflikten i Kachin-staten nord i Burma.

Mandag holder Min Ko Naing en gjesteforelesning på Universitetet i Oslo.

AKTUELT NÅ