Hopp til innhold

Frp-statsråd ga pris for hijab og halalmat: – Strider mot vårt partiprogram

Frp-statsråd Solveig Horne har gitt Forsvaret en inkluderingspris, der de berømmes for bruk av hijab og halalmat i kantinene. Partikollega Christian Tybring-Gjedde raser.

Solveig Horne

2. desember overrakte Solveig Horne personlig Mangfoldsprisen 2013 til Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Juryleder Ingunn Olsen Lund fra LO står med ryggen til.

Foto: Vetle Hallås / Forsvarets mediesenter

Christian Tybring-Gjedde

Christian Tybring-Gjedde mener det er feil av en Frp-statsråd å dele ut en pris til Forsvaret, for å ha tilpasset seg andre religioner.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix
Per-Willy Amundsen

Statssekretær Per-Willy Amundsen står for det han sa i 2012, nemlig at hijab og turban er en «snikislamisering av Forsvaret».

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Kall det snikislamisering eller ikke: Jeg synes ikke Forsvaret eller andre offentlige instanser skal tilpasse vårt samfunn til ulike religioner, sier Frp-politikeren til NRK.no.

2. desember overrakte Solveig Horne personlig Mangfoldsprisen 2013 til Forsvaret for deres arbeid med å inkludere innvandrere.

I juryens begrunnelse står det at «Forsvaret tilrettelegger for religionsutøvelse gjennom bestemmelser for bruk av religiøse symboler og permisjonsreglement ved religiøse høytider, samt tilbud om alternativ kost og diett i kantiner og på øvelser.»

Forsvaret tillater blant annet hijab, turban og kalott, de serverer halal- eller vegetarmat i alle avdelinger, og den som har en annen religiøs bakgrunn, kan få like mange fridager som den kristne kalenderen tilsier.

– Strider mot Frps politikk

Christian Tybring-Gjedde er forsvarspolitisk talsperson i Frp. Han mener Forsvarets reglement bryter med Frps vedtatte politikk, og at Horne derfor aldri burde delt ut denne prisen.

– Ja, det strider jo mot Frps partiprogram, landsmøtevedtak og gjentatte vedtak i stortingsgruppa om at vi ikke ønsker den typen religiøse symboler til nøytrale uniformer, sier Tybring-Gjedde til NRK.

– Var det ikke nettopp slike eksempler Frp brukte da dere advarte mot «snikislamisering?»

– Jo, vi bør være mest mulig nøytrale. Det er et godt prinsipp. Kall det snikislamisering eller ikke. Det er i alle fall veldig unødvendig, og det skaper verken harmoni, samhold eller noe annet, sier Tybring-Gjedde.

«Forsvaret har gått foran»

7. mai 2013, bare 209 dager før prisutdelingen, satt Horne i stortingssalen og stemte for Frps forslag om å forby synlige religiøse eller politiske symboler som del av Forsvarets uniformer.

Frp har flere ganger fremmet forslag i Stortinget om å stoppe all bruk av religiøse symboler sammen med offentlige uniformer.

«Verken hijab eller andre personlige religiøse eller kulturelle symboler bør tillates sammen med statens uniformer. Vi kan ikke tillate en utvikling der religiøse grupper stadig kjemper seg til særrettigheter», skrev Siv Jensen på sin facebookside i 2009.

Da Solveig Horne delte ut mangfoldsprisen la hun derimot vekt på Forsvarets vilje til å inkludere innvandrere, og gevinstene ved økt mangfold.

– Forsvaret har gått foran og vist hvordan arbeidet med mangfold kan gjøres, sa Horne.

– Snikislamisering av Forsvaret

Da religiøse plagg og symboler ble tillatt i Forsvaret i 2012, uttalte innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen dette til NRK.no:

– Det er uklokt og en snikislamisering av Forsvaret. Man lar islamismen få plass, og den vet vi har mindre hyggelige sider. Norske verdier har ingenting med islamisme å gjøre, mente Amundsen.

Han er i dag statssekretær i det Høyre-styrte Kommunaldepartementet, men sier til NRK at han står for det han sa i 2012.

– Ja, jeg står for det jeg har sagt. Det er også partiets politikk. Hvorvidt det også er regjeringens politikk, må Horne selv svare for, sier Amundsen.

– Er det slike ordninger som Forsvaret har som dere definerer som «snikislamisering»?

– Jo, det er den typen ting som det er referert til, sier Amundsen.

– Sømmer seg ikke

Tybring-Gjedde var ikke kjent med denne prisen før nå, og er overrasket over at den er delt ut uten at det er klarert med partiet.

– Jeg under meg over det, jeg må innrømme det. Jeg synes ikke det hører hjemme. Det bryter med partiprogrammer, med vedtak i stortingsgruppa og med landsmøtevedtak, så jeg synes ikke det sømmer seg, sier Tybring-Gjedde.

Han mener ikke at Forsvaret skal premieres for å gå bort fra prinsippet om lik uniform for alle.

– Jeg synes ikke det er spesielt positivt at Forsvaret går bort fra prinsippet om at uniform står for «uni» – én for alle og alle for én. Det er et klokt prinsipp og det er nettopp derfor man har uniform, sier Tybring-Gjedde.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne har takket nei til å kommentere denne saken.

Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde gjentar på nytt at det skjer en ren islamisering av det norske samfunnet, dagen etter at partiets nestleder sa at ordet "snikislamisering" ikke skulle brukes på samme måte som før.

Så sent som etter at Frp kom inn i regjering i høst, var Tybring-Gjedde ute og forsvarte ordet «snikislamisering», som Frp har fått massiv kritikk for. – Det er et godt Frp-ord, sa Tybring-Gjedde.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger