Hopp til innhold

Venstre kan sikre flertall for ny arbeidsmiljølov

STORTINGET (NRK): Mens Venstre åpner for å sikre flertall for regjeringens endringer av arbeidsmiljøloven, advarer KrF mot liberalisering av midlertidig ansettelser.

Sveinung Rotevatn

POSITIV: Venstres medlem i arbeids- og sosialkomiteen, Sveinung Rotevatn, liker flere av forslagene regjeringen går inn for når det gjelder norsk arbeidsliv.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Det er veldig bra at regjeringen endelig tar tak og blir med på å sikre et mer moderne og fleksibelt arbeidsliv. Det har Venstre etterlyst lenge, og vi er enige i mye av det som kommer fra regjeringen i dag, sier Venstres Sveinung Rotevatn til NRK.

I dag lanserte arbeidsminister Robert Eriksson fra Frp forslagene til endring i arbeidsmiljøloven som nå blir sendt ut på høring (se faktaboks).

NTB melder at Venstre åpner for å støtte regjeringens forslag også om KrF eventuelt ikke blir med.

KrF på sin side mener det er altfor tidlig å si noe bastant om hva de vil være med på av endringer eller ikke.

– Nå bør vi ta en fot i bakken. Vi har akkurat fått presentert et forslag som skal ut på høring. Noen er gode, andre er vi mer skeptiske til, sier arbeidspolitisk talsperson Kjell Ingolf Ropstad til NRK.

Han er særlig kritisk til at regjeringen åpner opp for midlertidig ansettelse på generelt grunnlag.

– Forslaget fra regjeringen ivaretar kun arbeidsgiver, og ikke arbeidstaker. KrF mener at fast ansettelse fremdeles skal være hovedregelen, og at retten til fast ansettelse må senkes fra fire år som er dagens regler, sier Ropstad.

Han sier at KrF vil gå nøye gjennom regjeringens varslede høringsnotat og uttalelsene som kommer fra partene i arbeidslivet før de bestemmer seg.

Venstre ikke helt fornøyd

Heller ikke Venstre er ikke like fornøyd med alt regjeringen foreslår. Rotevatn etterlyser blant annet en innstramming av maksimal varighet for midlertidige ansettelser fra fire til to år.

– Når man nå åpner dørene for en god del liberaliseringer, som vi er positive til, så må man også se på andre deler av arbeidsmiljøloven, sier han til NRK.

Rotevatn kunne også ønske at regjeringen nå gikk inn for mer liberale regler for kvelds- og nattarbeid. I dag går grensen for nattarbeid fra klokken 21, mens Venstre gjerne vil flytte grensen til midnatt.

– Dersom man ikke har tariffavtalen, så bør det ikke være sånn at man er lovbryter dersom man tar opp laptoppen og svarer på en e-post eller tar en jobbtelefon etter klokken 21 på kvelden, sier Rotevatn.

– Svekker ungdom

Økt brukt av midlertidige ansettelser er et sentralt punkt i endringene regjeringen nå sender ut på høring.

Artikkelen fortsetter under bildet:

POLEN

MIDLERTIDIG: Dersom regjeringen får det som de vil skal det bli lettere for arbeidsgivere å ansette folk midlertidig.

Foto: Næss, Anne Elisabeth / SCANPIX

Ifølge tidligere arbeidsminister og nåværende stortingsrepresentant Dag Terje Andersen vil endringene regjeringen foreslår ødelegge tryggheten i norsk arbeidsliv.

– Regjeringen svekker ungdoms posisjon på arbeidsmarkedet ved å foreslå økt adgang til midlertidige ansettelser, det gjør hverdagen til vanlige folk i Norge vanskeligere, sier han til NRK.

– Færre faste stillinger

Ap-politikeren er overbevist om at arbeidstakerne taper dersom arbeidsgiverne får større adgang til å ansette folk midlertidig.

– Alle skjønner at det å gå til banken og få sitt første etableringslån, det går ikke uten fast jobb, sier Andersen.

I dag åpner loven for at man kan ansette personer i kortere perioder dersom de fyller et vikariat eller deltar i et bestemt prosjekt. Arbeidsminister Robert Eriksson vil at man kan ansette folk midlertidig i ni til 12 måneder.

– Det han foreslår nå er at man skal ha midlertidige ansettelser selv om jobben ikke er midlertidig. Erfaringen fra andre land, som Sverige, viser at flere faste jobber blir midlertidige. Det ødelegger tryggheten i det norske arbeidslivet, sier Andersen.

– Mindre makt til folk flest

Ap er også kritisk til endringene regjeringen foreslår når det gjelder overtid og arbeidstid.

Selv om maksgrensen for 200 overtidstimer i året ikke utvides, går regjeringen inn for at sjefene kan pålegge ansatte mer overtid innen visse perioder. Det samme gjelder søndagsjobbing. Arbeidsgiver kan ikke tvinge folk til å jobbe flere søndager totalt, men de kan be ansatte jobbe flere søndager på rad.

– Dette er et forsalg som gjør hverdagslivet til norske familier vanskeligere, sier Andersen.

– Når arbeidsgiver i større grad kan pålegge overtid, så har den ansatte mindre innflytelse over egen arbeidshverdag. Det er typisk for ånden i disse forslagene her. Folk flest skal ha mindre å si, og de som er arbeidsgiver for folk flest skal ha mer å si.

– God dag for kjeltringer

Og SV er svært kritiske til regjeringens forslag.

– Det er en god dag for kapitalister og kjeltringer, og en dårlig dag for alle som vil ha et trygt og regulert arbeidsliv, SV-leder Audun Lysbakken.

– Unge mennesker er taperne. Mer midlertidighet kommer ikke til å gi flere jobb, men færre fast jobb, legger han til.

Han mener det er et grovt løftebrudd fra Høyre når regjeringen ønsker å åpne for generell adgang til midlertidige ansettelser.

– De lovet dyrt og hellig før valget at de ikke ville gjøre dette. Erna Solberg ville holde arbeidslivet ute av valgkampen og holdt velgerne for narr, sier Lysbakken.

AKTUELT NÅ