NRK Meny
Normal

Røde Kors deler ut 5000 overfallsalarmer på utesteder

I helgen skal frivillige i Røde Kors dele ut 5000 overfallsalarmer til jenter og unge kvinner i Oslo. Målet er at alarmene skal gjøre hjemturen om natten litt tryggere.

Video d589e47b-6299-47fe-a0d9-8c5f91a03ce6.jpg

Nett-TV: Røde Kors skal dele ut overfallsalarmer til jenter på utesteder i Oslo. Investor Christian Ringnes står for finansieringa av tiltaket.

Jostein Røraas

Jostein Røraas og frivillige i Røde Kors skal dele ut overfallsalarmer på utesteder i Oslo.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

– Det er den siste tidens overfallsvoldtekter som gjorde utslaget. Jeg ble provosert og tenkte at vi måtte gjøre noe, sier Jostein Røraas.

Engasjementet hans startet da han en lørdagsnatt for halvannet år siden var på vakt og grep inn da han så en fremmed mann følge etter en jente.

Ringnes tar regningen

I Oslo er det meldt om seks overfallsvoldtekter bare i april. Natt til søndag 3. april ble fire kvinner overfalt og voldtatt i Oslo sentrum i løpet av bare fem timer.

– Dette er veldig, veldig alvorlig og helt uakseptabelt. Ingen kvinner skal finne seg i å bli utsatt for noe sånt, sa politiinspektør ved Oslo politidistrikt Hanne Kristin Rohde da.

Bare et par uker senere skjedde det igjen. En kvinne anmeldte en voldtekt på et utested i Oslo, mens en annen kvinne anmeldte en voldtekt utendørs i området rundt Skippergata i Oslo sentrum.

Nå er det bestilt alarmer i et forsøk på å hjelpe. Regningen kan han sende til investor Christian Ringnes, som mener tiltaket er godt.

– Nå var det en mulighet til å gjøre noe helt konkret, og da tenkte jeg «hvorfor ikke?». Hvis dette kan redde så mye som én eneste kvinne fra en sånn ubehagelig situasjon, er det verdt det, sier Ringnes.

Det er dessuten faren i ham som bli engasjert.

– Norge har vært et veldig trygt land, og det vil jeg gjerne at det skal fortsette å være. Med to døtre i den aktuelle alderen blir jeg veldig opptatt av disse problemstillingene, sier han.

Deles ut på utesteder

I helgen skal alarmene deles ut på utesteder i Oslo.

– I en situasjon hvor alle andre muligheter er borte, har de da denne alarmen som en liten ekstra ting, sier Røraas.

Christian Ringnes tror ikke alarmene vil løse hele problemet med overfallsvoldtekter, men han er ikke i tvil om at de vil ha en positiv funksjon.

– De vil vel i alle fall kunne gi en trygghetsfølelse. Jeg tror også dersom det blir mye lyd rundt en situasjon, er sjansen for å være beskyttet mye større. Så jeg tror de kan virke, men de er jo ikke en universalløsning, til det er problemet altfor stort og komplekst.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger