Hopp til innhold

Deler av Glomma nådde trolig flomtopp i natt

Selv om flommen på Østlandet har blitt nedgradert, ber NVE folk være forsiktige. Deler av Glomma nådde trolig flomtoppen natt til mandag.

Flyfoto av flom på Østlandet

Flyfoto av flomutsatte Frognerstrand Camping i Nes ved Glomma lørdag.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Vi er fortsatt i en flomsituasjon på et nivå som anses som alvorlig, med oransje nivå over store områder, sa Ann-Live Øye Leine, vakthavende hydrolog ved Flomvarslingen i NVE, i en pressemelding søndag kveld.

NVE har nedgradert varsel til oransje nivå for Glomma på grunn av mindre nedbør og snøsmelting enn ventet, men opplyser at vannstanden fremdeles stiger i Glomma sør for Skarnes, samt i Mjøsa og Øyeren.

– Vi venter at Glomma når sin flomtopp på strekket ned mot Øyeren i løpet av natten, sa Leine.

Ifølge prognosene kommer vannstanden i Øyeren trolig til å øke med enda en halv meter. Dermed blir vannstanden omtrent en og en halv meter over det som er normalt for årstiden.

– Nådde trolig toppen

Mandag morgen opplyser Ann Live Øyeleine, vakthavende hydrolog i NVE, at Glomma trolig har kulminert.

– Dette skjedde ved 03.00-tiden i natt ved Rånåsfoss, nedstrøms Vorma. Det er høy vannstand, og det vil være det en stund fremover, sier hun til NRK.

Øyeren er ventet å nå flomtopp først på tirsdag, mens datoen for Mjøsa er satt til 20. mai.

Fortsatt høy beredskap

NVE holder fortsatt høy beredskap etter de siste dagenes flomhendelser, men har nedgradert flomfaren i Buskerud, Oppland og Hedmark til gult nivå. Gult nivå er nivå to av fire på skalaen.

Vannføringen flere steder på Østlandet er i ferd med å kulminere der flommen har vært verst.

Glomma går over sine bredder

Glomma går over sine bredder. I en video fra riksvei 3 ved Evenstad tidligere denne uken, ser man en bil som kjører gjennom vannmassene.

Regulerer innsjøene

Tidligere søndag meldte NVE at de nå regulerer innsjøene langs Gudbrandsdalslågen og Glomma aktivt. Dette for å unngå at vannmassene skal skape problemer når de flytter seg nedover.

– Nå håper vi å få vannet fra Glomma gjennom Øyeren mens vi holder igjen i Mjøsa, sa vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.

– Det blir veldig mye vann i Mjøsa når vi holder igjen der, men vi håper å få mye av vannet fra Glomma gjennom Øyeren og så slippe det gjennom fra Mjøsa.

Klikk på de forskjellige punktene på kartet for forklaring:

Forklaring nedtapping av innsjøer

AKTUELT NÅ