Hopp til innhold

Debatten: – Jeg har grått meg i søvn

I Debatten torsdag kveld fortalte Veronika Talseth Bostad om vanskelighetene med å få jobb som politi i Norge. Hun har grått seg i søvn mange ganger.

På debatten i kveld snakket en politistudent om vanskelighetene med å få jobb som politi i Norge. Veronika Talseth Bostad sier hun går hjem og gråter etter å ha vært ferdig på andre jobber utenfor politiyrket.

IKKE ET TALL: – Jeg er en person, ikke et tall sa Veronica Talseth Bostad til justisminister Jøran Kallmyr i Debatten torsdag kveld.

– Jeg forstår at justisministeren og regjeringen må se på statistikker og tall, men jeg er veldig lei over at de ikke ser oss som personer. Jeg er en person, jeg er ikke et tall, sa Veronica Talseth Bostad i Debatten på NRK torsdag kveld.

Hun ble ferdig utdannet ved Politihøgskolen i 2016, og har fortsatt ikke fått jobb som politi.

– Det har vært veldig mange rare jobber, til dags dato har jeg skiftet mellom passkontoret på Lillestrøm og å jobbe som vekter, fortalte hun.

Nær målet

Hun tror ingen forventer å få jobb med engang de er ferdig utdannet, og vært veldig klar over at det er vanskelig å få jobb.

– Da vi hadde vitnemålsutdelingen stod daværende justisminister og holdt tale foran hele avgangskullet mitt der det ble lovet en bedre jobbsituasjon. Jeg har ikke ord, jeg er skikkelig skuffet, sa Talseth Bostad.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) kunne ikke kommentere situasjonen til Talseth Bolstad, men opplyste at det er 30 personer fra kullet i 2016, som ikke har jobb i politiet i dag.

Han sa at de i flere år har hatt utfordringer med at alle skal få jobb, men mener de er ganske nærme målet.

– Når du ser på tallene fra 2016 så har 95 prosent fått jobb i politiet. Vi er ganske nærme 100 prosent, sa Kallmyr.

Grått seg i søvn

Veronica Talseth Bostad har søkt på politistillinger over hele landet. Hun sier at hun ikke er alene.

– Jeg har grått meg i søvn flere ganger etter at jeg har vært ferdig på andre jobber som ikke er i politiet, sa Talseth Bostad.

Kallmyr synes det er trist å høre, og dro frem at det i statsbudsjettet for 2020 er satt av nær 400 millioner kroner mer til politiet.

– Dette skal blant annet gå til flere politistillinger, sa han i Debatten.

Bekymret

Regjeringen har besluttet å kutte 150 studieplasser ved politihøgskolen neste år og at hele kuttet skal tas i Oslo. Onsdag vedtok Politihøgskolestyret protest mot regjeringens overstyring.

– Vi er bekymret for rekrutteringen. Oslo har den største minoritetsbefolkningen og tilliten til politiet er avhengig av at folk kjenner seg igjen i politiet, sier rektor ved Politihøgskolen i Oslo, Nina Skarpenes.

Nina Skarpenes

BEKYMRET: Rektor ved Politihøgskolen i Oslo, Nina Skarpnes er bekymret for mindre tillit og færre minoritetssøkere.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Politihøgskolen har utdanninger i Bodø og Stavern i tillegg til Oslo.

Styreleder ved Politihøgskolen, Hans Vik mener konsekvensen ved å redusere studieplasser er at det blir utdannet færre politifolk fremover.

– Vi mener departementet har gått for langt i å detaljstyre, sier styreleder ved Politihøgskolen, Hans Vik.

For tross varsler om at politiet mangler kapasitet, viser regjeringen til at de har nådd målet om to politifolk per 1000 innbyggere.

Frp: Har nok politi

– Vi er nødt til å tilpasse inntaket ut fra hvor mange politifolk vi vil ha i Norge i for eksempel 2025, sier justisminister Jøran Kallmyr (Frp).

Han mener at det uansett vil bli flere politifolk i Norge de neste årene.

Justisminister Jøran Kallmyr

TILPASSE INNTAK: Justisminister Jøran Kallmyr (Frp), mener antall politistudenter må tilpasses etter hvor mange politifolk man vil ha i Norge.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Vil reverse politiskolekutt

Opposisjonspartiene Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet lover nå at de vil reversere kuttet i politiutdanningen hvis de vinner ved neste valg.

– Jeg er bekymret for at vi kan få den samme situasjonen som vi så i Sverige. Der kuttet de veldig hardt i politiutdanningen og fikk plutselig en stor mangel på politikraft, sier Arbeiderpartiets leder i justiskomiteen, Lene Vågslid.

Også Senterpartiet reagerer:

– Regjeringen har jo ikke bare tatt ned antall studenter i år, de tok masse i fjor også, sier stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl fra Sp.

I likhet med rektor ved Politihøgskolen i Oslo, er også SV bekymret for et politi som trenger tillit og kontakt med en stor og voksende minoritetsbefolkning.

– Får vi inn færre minoritetsstudenter betyr det at vi blant annet får dårligere evne til å bekjempe ungdomskriminalitet blant, sier Petter Eide fra SV.

  • Politiutdanning var tema i Debatten torsdag kveld

Fredrik Solvang i Debatten har invitert flere gjester til kveldens sending om kutt i Politiutdanningen.

AKTUELT NÅ