Nå får han selskap av flere medarbeidere

HAUGENSTUA (NRK): Fredrik Engebretsen har fagbrev og fast jobb. Nå kan flere få en jobb som ham. Store, norske bedrifter er nemlig positive til å ansette flere.

Fredrik Engebretsen og Ramsey Gamal

KUNDENES BESTE VENN: Fredrik Engebretsen oppfordrer unge til å få seg jobberfaring så tidlig som mulig. Han har smilefjes på T-skjorta og et godt tak på kunde Ramsey Gamal på Obs byggsenter på Haugenstua.

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

Han begynte som ekstrahjelp i butikk for ti år siden og har etter det gått gradene.

– Man må jo vise at du er brukbar til noe før du kan velge og vrake i jobber, sier Engebretsen.

Han merker at unge nå ofte tror gode karakterer er viktigere enn arbeidserfaring, men det er han ikke enig i og har et tydelig råd:

– Får du en jobb, så ta den. Start så tidlig som mulig!

Vil ansette flere

Det er Manpowers arbeidslivsbarometer for neste kvartal som viser at store, norske bedrifter nå vil ansette flere. Det er ennå for få jobber til dem som vil ha en, men konsernsjef for Manpower i Norge Maalfrid Brath sier de ser en klar positiv utvikling.

– Det at de store bedriftene vil begynne å ansette igjen gir et godt signal til resten av arbeidslivet. Når de store lokomotivene begynner å gå påvirker det de andre positivt.

Maalfrid Brath, konsernsjef Manpower i Norge

POSITIV TREND: Konsernsjef for Manpower i Norge Maalfrid Brath tror trenden med kraftige nedbemanninger nå er over.

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

Og hun understreker at de nå ser et klart skifte.

– Vi så forrige kvartal den mest positive utviklingen i arbeidsmarkedet siden 2013. Det forsterkes dette kvartalet. Det ser ut som vi nå er mer optimister enn vi har vært på lenge, sier Brath.

De mest optimistiske bransjene det neste kvartalet er:

  • Bygg og anlegg
  • Industri
  • Finans- og konsulentbedrifter

Får du en jobb, så ta den. Start så tidlig som mulig!

Fredrik Engebretsen, butikkmedarbeider Obs

Ønsker ung kompetanse

For norske arbeidsgivere som vil ansette flere er det gode tider. Det bekrefter kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge

KAN VELGE OG VRAKE: 450 søkere vil gjerne jobbe på Coop sitt nye varehus på Haugenstua i Oslo. Kommunikasjonssjef i Coop Norge Harald Kristiansen synes det er hyggelig å være populær.

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

– Vi har god tilgang på flinke folk. Det er hyggelig å være populær, veldig mange vil jobbe hos oss og det er vi stolte av.

Da de lyste ut stillinger på det nye varehuset Coop bygger på Haugenstua i Oslo fikk de 450 søkere.

– Vi trenger nye kloke hoder. Vi ser at i de nærmeste årene må vi ansette flere unge folk som har den kompetansen vi trenger, sier Kristiansen.

Mitt råd er egentlig å søke mange jobber. Ikke gi opp. Selv om du ikke får den første jobben du er på intervju til så tenk at du nå får du god erfaring med intervju. Det ordner seg tilslutt.

Silje Verlo Alisøy

Forsiktig optimisme

Brath i Manpower Norge tror vi nå kommer til å se økning i ansettelsene framover.

– Trenden med de største nedbemanningene er nå over. Jeg tror vi kommer til å se sakte, men sikkert at flere bedrifter kommer til å begynne å ansette igjen. Men jeg tror ikke det kommer til å eksplodere i løpet av dette året. Jeg tror det kommer til å ta lengre tid før vi ser at det blir massive nyansettelser.

Silje Verlo Alisøy er nå kommunikasjonsrådgiver i Coop Norge. Hun fikk jobben i april sterk konkurranse.

– Jeg hørte det var 60–70 søkere på jobben jeg søkte på, sier hun til NRK.

Silje Verlo Alisøy

IKKE GI OPP: – Jeg måtte søke ganske mange jobber før jeg kom inn på intervju, så ikke gi opp. Det ordner seg til slutt, er Silje Verlo Alisøys råd.

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

27-åringen har arbeidserfaring fra butikk, kompetanse på sosiale medier og utdanning fra Norges Handelshøgskole i Bergen. Hun har følgende råd til unge jobbsøkere:

– Mitt råd er egentlig å søke mange jobber. Ikke gi opp. Selv om du ikke får den første jobben du er på intervju til så tenk at du nå får du god erfaring med intervju. Det ordner seg til slutt.

SISTE NYTT

Siste meldinger