Hopp til innhold

De jobber med korndyrking i Ukraina fra Råde i Østfold

Fem ukrainske kvinner på flukt fra krigen har tatt med seg landbruksjobben i Ukraina til Norge. Men de har en større bekymring enn om hveten blir høstet.

Ukrainere som jobber i Norge

På jobb i Råde med ukrainsk landbruk; Anna Yuzefa (f.v), Veronika Sergiivna Bortun, Olena Andriievska, Svitlana Oleksandrivna Kovalchuic og Yuliya Kolisnicheko.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

De fem kvinnene sitter rundt et møtebord i Råde i Østfold. Utenfor strekker en arm av innsjøen Vansjø seg inn mot fredelige norske åkre.

– Vi er i Norge, men i Ukraina: på nettet!, sier Anna Yuzefa, som er regnskapsfører.

I et hjørne står en enorm utstoppet bjørn som holder en klo mot dem.

Kontoret tilhører deres norske arbeidsgiver, Roar Paulsrud. Han driver gårdsbruk i Ukraina og et selskap som forsyner det ukrainske landbruket med såkorn, gjødsel og annet de trenger for å få kornet til å gro.

Paulsrud eier også en større skogeiendom i Russland, nær den estiske grensen.

Da krigen startet, reiste han til Ukraina for å bistå sine ansatte der, men også for å hjelpe noen med å komme seg ut av landet.

Roar Paulsrud

Roar Paulsrud har bygget opp et stort gårdsbruk i Ukraina, men også et selskap for salg av gjødsel og såkorn. – Noe lignende Felleskjøpet her hjemme, sier han.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

– Jeg dro ned med noen livsviktige medisiner, og tilbød samtidig å ta med en del av kvinnene tilbake til Norge. Rundt 30 av dem ble med, og det er noen av disse som jobber her nå, forteller han.

Her har de fortsatt jobben de har med å selge gjødsel og såkorn til ukrainske bønder. Det gjør de via nettet, og samtalen rundt bordet går på ukrainsk med bønder i hjemlandet.

Bøndene de selger til, driver gårder i store deler av Ukraina.

Ukrainsk bonde sår i åker i april 2022.

Den ukrainske bonden Vladimir er i gang med våronna på et jorde utenfor byen Kharkiv, der det har vært treff av russiske bomber. – Vi må jobbe så godt vi kan, tross krigen, sier han til nyhetsbyrået Reuters 11. april.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

Drivstoffproblem

Paulsrud sier at han fikk en dårlig magefølelse mot slutten av OL i Beijing, da det bygget seg opp med russiske styrker langs den ukrainske grensen. En del av varelagrene i den østlige delen av Ukraina ble derfor flyttet vestover i landet.

For å få ut varene, må de ukrainske bøndene ofte kjøre et stykke dit de er lagret. Men det er ikke like enkelt som før, sier Anna Yuzefa.

Bombet bensinstasjon i Zalissya, nordøst for Kyiv 12. april 2022.

En ødelagt bensinstasjon i byen Zalissa, nordøst for Kyiv. Bildet er tatt 12. april av nyhetsbyrået AFP.

Foto: GENYA SAVILOV / AFP

– Det er ofte ikke diesel å få kjøpt på stasjonene. Så er det mye trafikk, og de må passere militære kontrollposter langs veiene, sier hun.

I tillegg er det krigshandlingen som pågår, som utgjør en konstant fare.

– For tre dager siden ble huset til en av våre medarbeidere som er igjen i Ukraina truffet av en rakett og ødelagt. Han ble ikke skadet selv.

Usikre avlinger

Ukraina er et av verdens største kornkamre og snart er det våronn der. Men ingen vet om man kommer i mål med noen avlinger i år, eller om krigen setter en stopper for det. Det er flere usikre faktorer, sier Roar Paulsrud.

– Jeg er født optimist, men nå er jeg skeptisk. Men vi har ikke noe valg med å forsøke å dyrke, selv om det blir dyrt i år.

Han tenker også at jordene plutselig kan bli brukt av militære kjøretøy.

– Når de tørker opp etter vårløsningen kan de bli som motorveier for stridsvogner.

Spørsmålet er både om det blir mulig å dyrke som før, og om kornet kan bli høstet. Bare krigens gang vil vise det.

Ukrainsk hveteaks, bilde tatt 2020.

Det er dette det handler om, ukrainsk hvete, som er en viktig matvare for mange land.

Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

En større bekymring

Det er ikke uten grunn at det bare sitter kvinner og jobber på det lille kontoret i Råde. De har alle barn, men fedrene er igjen i hjemlandet og kjemper i krigen.

Det er vanskelig å være så langt unna, og vite at mennene kan være i livsfare hver eneste dag.

Derfor er ikke bare hensynet til kornavlingene det viktigste.

– Det er ikke trygt noe sted i Ukraina nå. De vet aldri hvor eller når den neste bomben sprenger, sier Anna.

Jobber med landbruk i Ukraina fra kontor i Østfold. 27. april 2022.

Det er krevende å drive handel i krigssoner i Ukraina over nett, men for de fem kvinnene er det verre at mennene er igjen og må krige mot Russiske styrker.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

AKTUELT NÅ