Hopp til innhold

De fleste står utenfor arbeidslivet på grunn av dårlig helse

Ved årsskiftet sto nesten en halv million nordmenn utenfor arbeidslivet. YS Arbeidslivsbarometer for 2018 viser at dårlig helse er den klart vanligste årsaken til at nordmenn ikke jobber.

HÅNDHYGIENE
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Når 85 prosent av dem som kunne vært i jobb sier at årsaken er helse, er det et kraftig signal til oss som er arbeidslivets parter, sier leder for Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), Jorunn Berland.

Arbeidslivsbarometeret er en årlig undersøkelse som kartlegger både yrkesaktive personer og personer utenfor arbeidslivet.

– Vi bør være opptatt av hvordan vi kan sikre et godt arbeidsmiljø i utsatte bransjer, snarere enn å tvinge syke mennesker tilbake i jobb, sier hun.

– Kjedelig dag på jobben

Ifølge undersøkelsen er dårlig helse også den viktigste årsaken til at folk frykter å falle ut av arbeidslivet. Den er størst i offentlig helsesektor, undervisning og privat tjenesteytende sektor.

Lars Magnus Rime er en del av 15 prosent i hotell- og restaurantbransjen som har oppgitt at de frykter dårlig helse vil føre til redusert arbeidsinnsats innen fem år. Han jobber som kelner på et hotell i Oslo, og kan fortelle om tøffe arbeidsdager.

Lars Magnus Rime på jobb

TUNGE DAGER: Rime ønsker å stå i jobb så lenge han kan, men frykter helsen vil svikte ham.

Foto: Liv Hilde Hansen / YS

– Jeg og kollegaene mine har et veldig sterkt ønske om å yte god service og skape flotte opplevelser for gjestene våre. Det er tidvis ganske vondt, når vi kjenner at ressursene ikke strekker til, selv om vi strekker strikken så langt det lar seg gjøre, sier Rime.

Underbemanning og feilbemanning er bare noen av utfordringene som skaper et press det er ekstremt kjedelig å jobbe i, forklarer han, og legger til:

– Hvis du i tillegg har så vondt i bena at du nesten ikke klarer å gå, så blir det en veldig kjedelig dag på jobben rett og slett.

Målrettede løsninger

Berland mener resultatene gir et viktig bidrag til diskusjonen om inkludering i arbeidslivet. Politikken må forholde seg til kunnskapen, sier hun.

Jorunn Berland, leder i Finansforbundet

JOBB-PRESS: Berland tror ikke satsingen på kompetanse løser de grunnleggende utfordringene i manges arbeidshverdag.

Foto: Johan B. Sættem

– En av de tingene som kan være med å redusere dette, er å se på hvordan en jobber, og hvilke tiltak som kan iverksettes der. Da kan vi i hvert fall forebygge det som er arbeidsrelatert.

Inkluderende arbeidsliv

Før sommeren lanserte regjeringen en inkluderingsdugnad for å få flere i jobb. Det ble lagt stor vekt på kompetanse som viktig årsak.

Ifølge de som står utenfor arbeidslivet, er ikke manglende kompetanse på langt nær en så viktig grunn som dårlig helse.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie mener de to henger sammen.

Anniken Hauglie

KLAR SAMMENHENG: Anniken Hauglie mener jobb virker helsefremmende.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

– Jo bedre kompetanse du har, jo større sannsynlighet er det for at du får en jobb du trives i. Får du en jobb du trives i, vil du antakelig også ha en bedre egenopplevd helse. Det sier seg selv at utenforskap kan være uheldig for veldig mange, sier hun.

AKTUELT NÅ