Davud truer med sultestreik

Varetektsfengslede og terrorsiktede Mikael Davud er ikke fornøyd med maten han får på Ila fengsel.

Video Mikael Davud truer med sultestreik

Forsvareren til Mikael Davud sier klienten truer med sultestreik

Mikael Davud sitter i varetekt på Ila fengsel siktet for å være hovedmannen bak et planlagt terrorangrep i Norge. Nå truer Davud med å slutte å spise på grunn av behandlingen han får på Ila fengsel.

Les også: Høyre og Frp vil ha skjerpet terrorlovgivning
Les også: Davud konfrontert med Pakistan-video
Les også: – Ikke overraskende om Kina er målet

Årsaken til at han truer med sultestreik er at fengselet, etter hans mening, ikke klarer å tilby ham mat som er i henhold til hans religiøse overbevisning.

– Problemet er at fengselet ikke klarer å skaffe min klient mat han kan spise. Dette har vært et problem i flere måneder, og min klient har gått ned mer enn ti kilo siden han ble satt i varetekt, sier Davuds forsvarer Carl Konow Rieber-Mohn.

Frykter spor av svin og visitering

Davud sier han ikke kan spise mat som er tilbredt på fengselets kjøkken fordi det der også lages mat basert på svinekjøtt. Det strider mot Davuds religiøse overbevisning.

– Da han satt i isolasjon løste vi dette ved at forsvarerne tok med mat som han spiste mens vi hadde møte. Etter denne perioden har ikke den muligheten vært til stede, sier Rieber-Mohn til NRK.

Årsaken er at møtene mellom advokat og klient nå foregår ved at de to sitter på hver sin side av en glassvegg uten mulighet for fysisk kontakt. Også dette i tråd med Davuds religiøse overbevisning.

Dersom han drar på advokatbesøk eller har besøk fra utsiden av fengselet må han nemlig kroppsvisiteres når han kommer tilbake.

Matkurven til Davud

Dette er maten Ila fengsel gir Mikael Davud hver uke. Davud mener tilbudet ikke er godt nok.

Foto: Peter von Tangen-Jordan / NRK

– Dette er ikke bare klapping på klærne, men voktere med plasthansker som krever at han kler av seg alle klærne. Hans religiøse overbevisning gjør at det er krenkende å vise kroppen, og da vil han ikke besøke advokaten hvis det kan resultere i at han kan bli undersøkt i alle kroppsåpninger, sier Rieber-Mohn.

Forsvareren mener behandlingen av Davud er over grensen for det akseptable, og at det er en forskjellsbehandling i forhold til andre fanger på Ila fengsel.

– Han er ikke dømt for noe og er derfor å regne som deg og meg. Han bør derfor også ha de samme ordninger. Han har vært fleksibel og selv kommet med forslag til ordninger uten at dette har endret forholdene, sier Rieber-Mohn.

Nekter for særbehandling

Direktør Knut Bjarkeid på Ila fengsel benekter at Davud forskjellsbehandles i forhold til andre fanger.

– Vi har dialog med de innsatte rundt mat og forsøker å tilrettelegge dette innen rimelige grenser. Det er slik at noen har en religion og en meny som er anderledes enn den man har i Norge. De er imidlertid i Norge og må til en viss grad tilpasse seg det, sier Bjarkeid.

Han understreker også at Davud får både grønnsaker og fisk som han kan tilbrede på et eget avdelingskjøkken.

Davud har også fått eget kjelesett for å hindre at tilbredningsmidlene har vært i konotakt med svin.

– Hvorfor må han møte advokaten gjennom en glassvegg?

– Normalt vil vi ikke visitere innsatte etter advokatbesøk men hvis det har foregått brudd på reglene med forsøk på innsmugling eller annet så vil vi visitere. Da har den innsatte valget mellom å kunne bli visitert eller å ha besøk bak en glassvegg, sier Bjarkeid.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger