Davud oppfordret til terror i retten

Hovedmannen i terrorplanleggingssaken, Mikael Davud, oppfordret til terror og sa at han trodde andre ville følge i hans fotspor i retten i dag.

Tingrettsdommer Oddmund Svarteberg

Tingrettsdommer Oddmund Svarteberg avbrøt Davud da han oppfordret til terrorhandlinger i retten i dag.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Tegning av Mikael Davud

Mikael Davud er en av tre menn siktet for terrorplanlegging.

Foto: Karl Gundersen (rettstegning)

Mannen Politiets sikkerhetstjeneste anser for å være hovedmannen bak terrorplanleggingen, forklarte seg hele dagen i retten torsdag.

– Ønsker at noen rammer Kina

Davud sa han tror at andre vil gjennomføre hans terrorplaner.

– Selv om jeg er tatt anser jeg ikke saken som over. Faktisk er avsløringen en seier. Jeg tenker at andre vil få et signal fra meg. Jeg tror at noen vil klare å gjennomføre angrepet, og ikke møte de hindrene jeg møtte, sa Davud.

Han sa videre at han ønsket at Kina ble rammet.

– Det spiller ingen rolle om, det skjer i Norge, eller til og med i Saudi-Arbia, som vi ser på et som et hellig sted. Dette vil fortsette uavhengig at jeg er tatt, svarer Davud.

Davud innrømmet i retten at han var i kontakt med folk som har Al Qaida-tilknytning, og at han kjøpte seg opplæring i produksjon og bruk av eksplosiver.

Han mener også at han lurte de andre, og at de ikke skulle være med på terrorplanene.

Ble avbrutt av dommeren

Statsadvokat Geir Evanger

Aktor Geir Evanger.

Da den terrortiltalte hadde kommet med sin oppfordring om at andre måtte følge i hans fotspor, valgte dommeren å bryte inn.

Dommer Oddmund Svarteberg uttrykte i klare ordelag til både Davud, statsadvokaten og de andre aktørene i retten at han mente det var kommet frem nok om akkurat dette.

Aktor Geir Evanger sier han ble overrasket over uttalelsene til Davud.

– Jeg synes det er ganske alvorlig og skremmende. Han har så sterke tanker om å ramme kinesiske mål, at han ønsker at det skal komme personer etter ham, som kan begå terrorhandlinger.

– Jeg synes det er skremmende at man brenner så hardt for noe som gjør at man ønsker at det begås terrorhandlinger, sier Evanger.

– Han kjemper for rettferdighet

Arild Humlen og Carl Konow Rieber-Mohn

Davuds forsvarer, Arild Humlen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Forsvareren til Davud, Arild Humlen, mener den tiltalte kjemper uigurenes kamp for rettferdighet.

– Han mener det vil komme flere etter ham, og at uigurenes kamp vil fortsette på den ene eller andre måten. Han ser på seg selv som et element i denne kampen, og vil derfor signalisere til andre at det er nødvendig å aksjonere overfor kinesiske interesser, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger