Davud dømt til sju års fengsel

OSLO TINGRETT (NRK): Mikael Davud er dømt til sju års fengsel for terrorplanlegging.

Tegning av Mikael Davud

Mikael Davud (tegningen) og Sawad Sadek Saeed Bujak ble i dag dømt til fengsel for planlegging av en terrorhandling i Danmark.

Foto: Karl Gundersen (rettstegning)

Shawan Sadek Saeed Bujak er dømt til tre og et halvt års fengsel, mens David Jakobsen er frikjent for selve terrorplanleggingen.

Jakobsen dømmes likevel til fire måneders fengsel etter å ha hjulpet Davud med å anskaffe og oppbevare hydrogenperoksid, som kan brukes til å fremstille sprengstoff.

Davud og Bujak får 606 dagers fradrag for tiden de har sittet i varetekt, mens Jakobsen har sonet hele straffen i form av 132 dager i varetekt.

Les: Ville ikke tiltale PST-informanten

Dette er første gang noen har blitt dømt for terrorplanlegging i Norge.

Den såkalte terrorparagrafen har en strafferamme på tolv års fengsel, og aktor Geir Evanger ba i sin sluttprosedyre om elleve års fengsel for Davud og fem års fengsel for Bujak og Jakobsen.

Forsvarerne krevde imidlertid at alle tre skulle frifinnes.

Les: Terrorekspert: PST har blitt satt på en stor prøve de to siste årene
Les: Disse er tiltalt for å ha planlagt terrorangrep mot Jyllandsposten
Les: – Må bli ulovlig å planlegge terroraksjon alene

– Davud var hovedmann

Tingrettsdommer Oddmund Svarteberg sier at den 67 sider lange dommen legger spesiell vekt på den omfattende planleggingen, og omfanget det ville resultert i.

– Retten finner ikke tvil om at Davud tok initiativet, og at han også var hovedmannen. Han skulle selv stå for gjennomføring av terrorattentatet, sier Svarteberg.

Retten mener Davud hadde et «sterkt forsett», og mener forberedelsene bar preg av profesjonalitet.

Davud hevdet han skulle bombe den kinesiske ambassaden i Oslo, mens Bujak har forklart at målet var Jyllands-Posten og karikaturtegneren Kurt Westergaard.

Sistnevnte får en mildere straff ettersom han trolig ikke visste om forbindelsen til Al Qaida, og fordi han ga en uforbeholden tilståelse.

Retten mener bomben Davud skulle fremstille ville ha blitt relativt liten, og mener det var små sjanser for at menneskeliv ville gå tapt.

Mener alle var involvert

Aktoratet og PST har siden i fjor høst forsøkt å påvise avtaler om terror mellom Davud og Al Qaida, Davud og Bujak, og Davud og Jakobsen.

Retten mener Davud ikke kunne ha gjennomført angrepet uten hjelp fra Bujak og Jakobsen, men legger mest vekt på Davuds forbindelser til Al Qaida.

Les: Davud mener han lurte de andre

PST har ved hjelp av e-poster, videomateriale og hjelp fra utenlandsk etterretning lagt frem bevis for at Davud reiste på en treningsleir med Al Qaida i Pakistan.

Retten mener det foreligger bevis for at Davud fikk opplæring i regi av Al Qaida eller noen som sympatiserte med Al Qaida, og viser til den mye omtalte multimediespilleren som ble beslaglagt hos Davud.

Der fant PST bombeoppskrifter, manualer og propagandavideoer fra Al Qaida. Davud nekter for å ha lastet inn materialet på spilleren, men blir ikke trodd av retten.

Retten mener også det kan bevises at Davud forsøkte å skaffe falske pass til flere personer med tilknytning til Al Qaida, og at han hadde kontakt med gruppa helt frem til september 2009.

Les: Mener e-poster om PC-reparasjon var skjulte meldinger til Al Qaida
Les: Slik spanet PST på de terrortiltalte
Les: Davud mener han lurte de andre

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger