Hopp til innhold

– De kaller laben for sitt tredje barn

– Jeg er helt skjelven, sier en stolt datter Isabel Maria Moser etter at foreldrene hennes i dag ble tildelt Nobelprisen i medisin for sin hjerneforskning.

– Ubeskrivelig

Isabel forteller om oppveksten med forskerforeldre, og gleden da de i dag fikk Nobelprisen.

Feiring i Trondheim etter Nobelpris

Døtrene Isabel og Ailin Moser feirer sammen med dekan Stig Arild Slørdahl på NTNU etter tildelinga.

Foto: Isabel Moser / privat

– De er veldig engasjert i dette. De kaller laben for sitt tredje barn, sier Isabel Moser etter at det i dag ble klart at foreldrene hennes, hjerneforskerne May-Britt og Edvard Moser ved NTNU, er tildelt Nobelprisen i medisin.

Prisen deler de med sin mentor John O'Keefe, som de har jobbet sammen med i en årrekke. De fikk prisen for sin oppdagelse av celler som utgjør et posisjoneringssystem i hjernen.

– Jeg fikk vite det for en time siden, og jeg klarer fortsatt nesten ikke å holde telefonen, sier datteren til NRK.

– Et sjokk

–Jeg visste at de var nominert, men jeg har alltid hørt at man må vente i 10–20 år før man får en slik pris, så det kom som et sjokk, sier datteren som selv har vært med på labben fra hun var liten.

– Jeg har vokst opp med dette, sier hun.

Faren sitter på et fly, og har ikke fått beskjed om prisen ennå. Moren er i Trondheim, og Isabel rakk å få en god klem fra henne før hun måtte løpe videre.

Feiring

Edvard Moser

Ekteparet Moser vinner pris for sitt arbeid.

Foto: Geir Mogen / NTNU

I dag ble det feiret på NTNU.

– Klokken 13 skal vi ha en fest her på senteret, der vi spretter sjampisen, sier Hege Tunstad, pressesjef ved Kavli Institute for Systems Neuroscience ved NTNU til NRK.

Der er også Isabel.

– Jeg skal være med og drikke sjampanje, sier Isabel.

Det er første gang det blir en norsk nobelprisvinner i medisin. Fra før av har det vært norske vinnere i alle de andre nobelprisene. Sist en nordmann vant en nobelpris var da Finn E. Kydland vant økonomiprisen i 2004.

Dei norske forskarane May-Britt Moser og Edvard Moser er tildelt årets nobelpris i medisin. I dette programmet møter vi May-Britt Moser i samtale med Olav Høgetveit. Hjernen lagrar ikkje minne som eit fotografi eller ei datamaskin. Det eir mei ein prosess av aktivitetar i hjernecellene våre som set i gang eit minne. Og ein slik prosess, med eit utall nerveceller i aktivitet ser ut til å vera det vi vil kalle bevissheit.

SISTE NYTT

Siste meldinger