– Aldri vært så få ledige jobber som nå

Det er ingenting som tyder på at nedgangen i arbeidsmarkedet er over. Tvert imot, 2016 blir et tøft år for arbeidssøkende.

Nedgang i oljebransjen

LITE JOBB I SIKTE: Oljeindustrien er blant de bransjene som har fått størst nedgang i sysselsettingen. Nå har dårlige tider her spredt seg til nye bransjer, og det er ingen lysning i sikte med det første. Oljeplattformen Deepsea Atlantic har ikke oppdrag og ligger for tiden i opplag.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Vi har aldri sett så lavt utbud av ledige jobber før, sier administrerende direktør Adil Osmani i Rubrikk.no.

Fallet i antall utlyste stillinger er på 30 prosent det siste året.

Rubrikk.no samler alle stillingsannonsene på nett fra Nav, Finn og rekrutteringsselskaper og enkeltsider. Selskapet har hatt målinger i sju år.

Fasit er; det finnes 9.888 stillingsannonser akkurat nå.

Samtidig er antall arbeidsledige det høyeste på ti år, med en ledighet på 4,6 prosent. Rundt 130.000 er utenfor arbeidsmarkedet. Og det vil ikke stoppe der.

Daglig leder og eier av Rubrikk.no, Adil Osmani

FÅ LEDIGE JOBB: Adil Osmani i Rubrikk.no har aldri opplevd så få ledige jobber som nå. Han tror nedgangen vil fortsette.

Foto: Privat

Tøft ut i 2017

De dårlige tidene fortsetter i blant annet oljebransjen, bygg og anlegg og innen It og internett. Nedgangen sprer seg til flere bransjer.

– Tallene til Rubrikk tyder på at vi ikke har sett bunnen sier Osmani.

Han får støtte fra Nav-sjef Sigrun Vågeng.

– Våre prognoser sier at ledigheten vil øke til 2017, da tror vi det snur. Det er mye innenfor eksportindustrien som går bra og det vil påvirke ledighetstallene, sier Vågeng.

.

Råd til folk på jobbjakt

Sigrun Vågeng mener folk som sliter med å få seg jobb bør tenke alternativt.

– Flytt, sier Vågeng. – Vær innstilt på å flytte til en annen by eller landsdel hvor det er behov for folk.

Det er store geografiske forskjeller i utviklingen av arbeidsmarkedet. Det går dårligere i sør og vest, og bedre i nord og innlandet.

Sigrun Vågeng

MÅ VÆRE AKTIVE: Sigrun Vågeng, sjef i NAV, mener folk som sliter med å finne jobb må være aktive og stå på for å skaffe seg ny jobb.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Nav-sjef Sigrun Vågeng mener arbeidssøkende må være mer aktive.

– Ta kontakt med bedrifter og levèr fra deg CV-en og si at du er på jakt etter jobb, sier Vågeng.

Mange bedrifter tar seg ikke bryet med å annonsere, men ser etter ansatte internt eller blant folk som tidligere har levert søknader.

– Det er viktig å utnytte nettverket sitt om man blir arbeidsledig. Spør folk du kjenner i tillegg til å søke på utlyste jobber, sier hun.

Dessuten mener både Vågeng og Osmani at jobbsøkere må være innstilte på å bytte bransjer. Fisk, helse, pleie og utdanning er bransjer hvor det finnes jobber .

Jobb nummer en

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier regjeringen følger situasjonen tett.

Siv Jensen

FORNØYD: Finansminister Siv Jensen mener regjeringens tiltak vil virke mot ledigheten, men følger likevel situasjonen tett

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Vi er beredt til å iverksette nye tiltak, dersom behovet melder seg, men få dager inn i ett nytt år må vi la tiltakene få virke, sier hun.

OECD legger mandag frem rapport om tilstanden i norsk økonomi. Jensen tror at regjeringen får positiv omtale.

– Vi får støtte til satsingen på investeringer i samferdsel, forskning, kunnskap og at vi nå har lagt frem en skattereform og lagt vekt på vekstfremmende skattelettelser, sier finansministeren.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger