Høyre: – Vi må bli ferdige raskt

De borgerlige finanspolitikerne klarte ikke bli enige om budsjettet. Nå er det opp til de parlamentariske lederne å finne fram til en løsning.

budsjettforhandlinger torsdag

TOPPET LAG: Fram til torsdag ledet de de borgerlige finanspolitikerne budsjettforhandlingene. Nå har de parlamentariske lederne tatt over.

Foto: Siv Sandvik / NRK

I tre dager har regjeringspartiene Høyre og Frp forgjeves forsøkt å finne en løsning sammen med samarbeidspartiene Venstre og KrF.

NRK fikk opplyst i går kveld at regjeringspartiene åpnet for å flytte rundt to milliarder kroner for å møte Venstre og KrF på halvveien. Men sentrumspartiene vil ha mer. Etter det NRK erfarer skal det samlede kravet være på omlag fire milliarder kroner.

Torsdag morgen ble det klart at avstanden var så stor at partienes representanter i Finanskomiteen kastet inn håndkleet. Ved 11.30-tiden møttes derfor de parlamentariske lederne og deres rådgivere for å prøve og dra det hele i land.

Tidspress for budsjettforhandlingene

Harald T. Nesvik (Frp)

AVDRAMATISERER: Harald T. Nesvik (Frp) sier det er uproblematisk og helt naturlig at de parlamentariske lederne overtar forhandlingene.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Fremskrittspartiets parlamentariske leder, Harald T. Nesvik, avviser at det ligger noe dramatikk bak at forhandlingene går ett nivå opp.

– Finanskomiteen har gjort en utmerket jobb, dette er en helt naturlig progresjon, svarer han på spørsmål om oppgaven ble for vanskelig for finanspolitikerne.

Ingen av partitoppene vil si noe om hvilke konkrete saker som ligger på bordet, hvor mye penger de vil flytte på, eller når de blir ferdige.

Men Høyres fungerende parlamentariske leder, Nikolai Astrup, legger ikke skjul på at han kjenner tidspresset.

– Det er klart at Stortinget har en forretningsorden vi må forholde oss til. Vi er nødt til å bli ferdige raskt, sier han til NRK.

Etter planen skal Finanskomiteen avgi sin innstilling 20. november, og forhandlingene bør derfor være ferdige i god tid før det.

Høyre/Frp-regjeringen la fram sitt reviderte budsjett 8. november, men siden regjeringspartiene ikke har flertall i Stortinget må de få med seg samarbeidspartiene Venstre og KrF.

Hareide: – Kan bli løsning innen ett døgn

Mens KrF ønsker det de kaller en mer sosial profil, er Venstre mest interessert i mer penger til jernbane og et grønnere skattesystem.

– Vi ønsker å sette vårt merke på budsjettet. Også finansminister Siv Jensen har sagt at det må Venstre og KrF få mulighet til, sier KrF-leder Knut Arild Hareide på vei inn til forhandlingene.

Artikkelen fortsetter etter videoen:

Hareide- Vi forventer å sette vårt merke på budsjettet

VIDEO: KrF-leder Knut Arild Hareide sier det er god tone i forhandlingene, men at KrF har tydelige krav.

Etter litt over en halv time var det første møtet mellom de parlamentariske lederne over.

– Det gjenstår litt i forhandlingene. Jeg har likevel god tro på at vi skal finne gode løsninger innen kort tid, sier Hareide til NRK etter møtet.

Har det vært bevegelse på møtet nå?

– Ja, det har det vært. Men fortsatt er det noen innspill vi venter på.

Han kan ikke utelukke at forhandlingene varer inn i helgen, men sier samtidig at de kan få til en løsning innen ett døgn.

Avviste forslag i går

Før dagens første forhandlingsmøte satt partigruppene til Venstre, KrF, Høyre og Frp i interne møter på Stortinget.

De hadde mye å snakke om.

Onsdag kveld var stemningen alt annet enn god.

Venstre og KrF fikk i går overlevert en skisse til enighet fra regjeringspartiene som de ikke ville godta. Dermed fortsatte samtalene i statsrådsalen på Stortinget. Men etter tre møter var de ennå ikke enige.

Artikkelen fortsetter under bildet:

gruppebilde budsjettforhandlinger dag 1

TØFFE TAK: Gjermund Hagesæter (Frp), Svein Flåtten (H), Hans Olav Syversen (KrF) og Terje Breivik (V) smilte bredt da budsjettforhandlingene startet mandag. Nå har det hardnet seg til, og partiene begynner å få dårlig tid.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Fremskrittspartiets Gjermund Hagesæter sa til NRK i går at de allerede hadde strukket seg langt for å komme kravene fra sentrumspartiene i møte.

– Dette har vært forhandlinger man i utgangspunktet trodde skulle gå veldig lett. Da drar det seg til når man kommer til realitetene. Avstanden er fortsatt stor, sa han onsdag ettermiddag.

Nå er det opp til partiets parlamentariske ledere å finne kompromisser som gjør at budsjettet får flertall i Stortinget. Mellom forhandlingsmøtene har partene kontakt med partigruppene på Stortinget for å gi tilbakemelding og få råd. Høyre og Frp har også kontakt med regjeringsapparatet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger