Dårlig rengjøring gjør dette til en brannfelle

En kvart million norske husstander kan leve med en brannfarlig kjøkkenvifte, viser en fersk undersøkelse.

Kjøkkenvifte i brann

FARLIG FETT: Fett i kjøkkenvifta kan dryppe ned på komfyren og skape en livsfarlig brann.

Foto: NRK

I fjor omkom 35 mennesker i de nesten 3000 brannene her i landet. En versting blant brannårsakene er kjøkkenvifter fulle av fett, advarer Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

En brannundersøkelse for forsikringsselskapet If viser at kjøkkenviften i ett av ti norske hjem er en brannfelle.

Morten Thorsrud, konserndirektør If.

ADVARER: Morten Thorsrud, konserndirektør If.

Foto: NRK

– Vi ser dessverre at altfor mange unngår å gjøre rent viftene sine. En kvart million norske husstander har ikke gjort rent viften de siste to årene eller vet ikke om de har gjort det i det hele tatt. Så det er en ganske potent brannkilde i mange hjem, sier Morten Thorsrud, konserndirektør If.

Komfyrbranner topper statistikken

Komfyr og kokeplater er det elektriske utstyret som oftest er involvert i brannstart, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Totalt for alle brannårsaker i bolig der elektrisk utstyr er involvert i brannen utgjør denne kategorien over 30 prosent for årene 2011-2015.

Brann som starter i kjøkkenviften er en del av denne statistikken, forklarer Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør i DSB.

– Fett som samler seg i vifta er høyt brennbart. Hvis det stiger varme fra komfyren, drypper fett ned på komfyren og kan starte brann i komfyren. Derfor er det veldig viktig å rengjøre vifta, og ikke minst følge med og være våken, påpeker Rygh Pedersen.

Gammelt og forurenset fett antenner lettere enn rent husholdningsfett, og brannen vil kunne spre seg i luftekanalen.

Les også: Hver tiende dødsbrann starter ved komfyren

– Vask hvert kvartal

Mathias Gjertsen, som selger hvitevarer på Elkjøp i Lørenskog anbefaler sine kunder å vaske viften hvert kvartal.

– Det er ikke ventilatoren eller vifta som er det branfarlige, men vår holdning til rengjøring – at vi ikke gjør det ofte nok, sier Gjertsen.

Hvis uhellet skulle være ute, og det starter en brann i komfyren, er det viktig å ha noe å kvele flammene med; et lokk, et brannteppe eller branslukkingsutstyr.

SISTE NYTT

Siste meldinger