Dårlig måling for Støre: Ap under 30 prosent

For første gang siden Støre overtok ledervervet, får Arbeiderpartiet under 30 prosent oppslutning. Det viser en ny meningsmåling.

Jonas Gahr Støre i spørretimen

MISTER OPPSLUTNING: Det er første gang i Jonas Gahr Støre sin periode som partileder at Arbeiderpartiet får en oppslutning på under 30 prosent i NRK sitt partibarometer.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ikke siden uken før stortingsvalget i 2013 har Arbeiderpartiet ligget under 30 prosent.

Nå viser meningsmålingen 29,7. Dette er en kraftig nedgang siden oktober, hvor NRKs partibarometer viste en skyhøy oppslutning på over 40 prosent.

– Det er dårlige tall for oss. Denne målingen viser at mange av våre har satt seg på gjerdet, sier Jonas Gahr Støre til NRK.

Partiet har gått ned 4,9 prosentpoeng siden meningsmålingen i desember. Meningsmålingen er utført av Norstat for NRK.

Under valget i 2013, fikk Arbeiderpartiet 30,8 prosent av stemmene.

Meningsmåling, januar
Foto: NRK

– Arbeiderpartiet vingler

Finansminister Siv Jensen var fornøyd med at Fremskrittspartiet ligger stabilt. Ifølge meningsmålingen har de nå en oppslutning på 16,3 prosent, ett prosentpoeng ned fra desember.

Jensen er ikke overrasket over at Arbeiderpartiet ser ut til å miste støtte:

– Det er mye utydelighet hos Arbeiderpartiet om dagen. Det er mye vingling, og det er uklart hva Jonas Gahr Støre faktisk mener, sier FrP-lederen.

Støre sier også selv at de ikke har fått fokusert på kampsakene sine i høst:

– Flyktningstrømmen har vært en krevende situasjon for landet, og Arbeiderpartiet har bidratt til brede forlik. Det har vært mindre opposisjonspolitikk, innrømmer Støre.

I tiden fremover mener han det blir mer rom for Arbeiderpartiets egen politikk.

– Hadde ikke flyktningstrømmen vært der, hadde den store saken vært høy ledighet. Vi vil fortsette å ta ansvar for hva som er viktig for landet, men også få oppmerksomheten over på sakene vi må håndtere: økte forskjeller, økt ledighet og en usosial politikk fra regjeringen som vi ønsker å kritisere, sier Støre.

Partileder Jonas Gahr Støre (Ap) tror nedgangen i meningsmålingen skyldes at de ikke har fått vist sin politikk tydlig nok i en periode med mye fokus på flyktningstrømmen og brede forlik i Stortinget.

MISFORNØYD: Jonas Gahr Støre (Ap) beskriver hva han tror er grunnen til nedgangen.

Siv Jensen er selv fornøyd med at Frp har holdt seg stabile på NRKs partibarometer. Hun mener Arbeiderpartiet sliter med å finne sin posisjon i opposisjon.

FORNØYD: Siv Jensen (Frp) er selv fornøyd, og tror Arbeiderpartiet er for vinglete for velgerne.

Erna spiser av Ap-gapet

Mens gjennomsnittet av målingene viser at Ap har hatt en nedgang siden februar 2015, har Høyre gått fram, og spiser av gapet mellom de to største partiene.

– Dette er veldig hyggelig for Høyre, veldig hyggelig for det borgerlige samarbeidet, sier statsminister Erna Solberg.

– Vi drar nytte av at vi klarer å skape enighet og mindre krangel. Vi viser at det borgerlige samarbeidet skaper god politikk. Det er det viktigste for velgerne, sier Solberg.

Det har vært stor splid mellom støttepartiene KrF og Venstre og regjeringspartiene over flyktning- og asylpolitikken. Senest i spørretimen onsdag ble statsministeren grillet om dette.

Men uenighetene skremmer fortsatt ikke velgerne vekk fra regjeringspartiene.

I målingen Norstat har utført for NRK fosset Frp fram fra 13,3 prosent i november til 17,3 i desember, og ligger nå på 16,3 prosent.

Høyre hadde en oppslutning på 23,8 prosent i desember, og øker nå ytterligere til 25 prosent.

Feilmarginer i meningsmålingen

Parti

Feilmargin

Øvre grense

Nedre grense

Ap

3,3

33,0

26,4

FrP

2,7

19,0

13,6

H

3,2

28,1

21,8

KrF

1,7

7,2

3,9

R

0,9

2,7

0,8

SP

1,8

8,3

4,7

SV

1,5

5,8

2,8

V

1,6

6,6

3,4

MDG

1,5

5,7

2,8

Andre

0,9

2,6

0,7

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger