NRK Meny
Normal

– Årevis med dårlig ledelse i Politidirektoratet

Politidirektoratet preges av mange år med dårlig lederskap, sier ekspert på ledelse.

Politidirektør Øystein Mæland

Politidirektør Øystein Mæland utviste dårlig lederskap ved å ta ut pappaperm tre måneder etter 22. juli, mener ekspert på ledelse.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

22. julikommisjonen skriver i sin rapport som ble lagt fram mandag at Politidirektoratet var sendrektig og slurvete da krisen inntraff i fjor sommer.

Rådgiver i ledelse og etikk Jørn B. Olsen mener politidirektøren også viste dårlig dømmekraft da han tok fem måneder pappaperm etter terrorangrepet.

– Det sier litt om holdning til ledelse, sier Olsen til NRK.

– Lederne svikter

Olsen er ikke overrasket og mener Justisdepartementet ikke har fulgt opp gjentatte advarsler om dårlig lederskap, blant annet fra medarbeidersamtaler:

– Der ble det påpekt at noe av den største utfordringen ble rettet mot mellomledere og toppledere. Det er de som svikter, sier Olsen.

Olsen sier politet har vært gjennomsyret av en kultur der lydighet og lojalitet har vært viktigere enn gode lederegenskaper. Slik skal det ha vært siden Politidirektoratet ble opprettet i 2001.

I går kom beskjeden om at justisminister Grete Faremo nå tar grep for å styrke lederskapet i direktoratet .

– Jeg vil ha tettere styring, månedlige møter og er beredt på at politiet må ta et større oppfølgingsansvar, sa Faremo under et foredrag i Arendal.

Kjente ikke terrorplanverket

22 juli hadde Øystein Mæland sittet to uker i stillingen.

I går fortalte Aftenposten at de aller fleste strakstiltakene i Politidirektoratet etter 22. juli ikke ble fulgt opp. Mæland valgte å ta pappaperm og overlot ansvaret til assisterende politidirektør Vidar Refvik nok en gang:

På mandagens pressekonferanse uttalte politidirektør Mæland at han ikke hadde kjennskap til terrorplanverket. Det ble heller ikke vurdert av Refvik.

– Det er et eksempel på dårlig ledelse, sier Olsen.

Hadde terrorplanverket vært gjennomført kunne Breivik vært stoppet før han nådde utøya, står i det i rapporten til 22. juli-kommisjonen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger