Hopp til innhold

Refser brannsikkerhet i leieboliger

I denne bygården i Oslo sentrum bodde flere studenter til tross for blokkerte rømningsveier og lurvete elektrisk anlegg.

Leiemarkedet er tøffere enn noen gang. Nå advarer brannvesenet mot utleiere som ignorer regelverket og leier ut brannfarlige leiligheter til studenter og andre som kjemper om et sted å bo.

Brannvesenet opplever mange utleiere som ikke tar brannsikkerheten på alvor. Eiere vet at de uansett får leid ut i et leiemarked hvor prisene er høyere enn noen gang.

– Disse menneskene trenger jo et sted å bo, og som regel skjer det at man ikke tør å si fra. Man mangler røykvarsler og slokkeutstyr, pluss at rømningsveiene er dårlige, sier Nils Kristiansen, som er leder av forebyggende avdeling i Oslo brann- og redningsetat.

Blåser i forskriftene

– Vi ser at en del useriøse aktører blåser i de forskriftene som er, og at de ikke følger opp det som er av krav til brannsikkerhet, sier Lars Aasen, som er daglig leder i Leieboerforeningen.

NRK har snakket med studenter som frykter for brannsikkerheten i gårdene der de bor, men som ikke tør gi beskjed til huseier fordi de er redde for å få problemer.

– Det synes vi er veldig synd, for dette handler om menneskeliv, sier Kristiansen.

Han oppfordrer leieboere til å ta opp mangler med brannvesenet eller kreve at huseier utbedrer dem.

– Dersom huseieren ikke gjør noe bør man ta skjeen i egen hånd og foreta de nødvendige utbedringene selv og trekke fra kostnadene fra husleien, sier Kristiansen.

Har stengt 8 bygninger i år

I løpet av 2010 har Oslo brann- og redningsetat gjennomført et samarbeidsprosjekt med arbeidstilsynet og plan- og bygningsetaten rettet mot ulovlig overnatting.

– Så langt i år er det gjennomført fire samordnede kontroller, forteller branninspektør Svenn Haugen i Oslo brann- og redningsetat.

Av totalt 41 innmeldte ulovligheter første halvår i år, har brannvesenet valgt å ilegge såkalte bruksnektelser i åtte av tilfellene.

– Se etter rømningsveier

Haugen råder leieboere til å få oversikt over hvilke fluktmuligheter man har om det skulle begynne å brenne i leiligheten.

– Hvis du leier i kjeller eller på loft må du være oppmerksom på hvor rømingsveiene er. Kjellere skal ha to mulige utganger. En av dem kan være et vindu, men da må det ha rett størrelse, sier Haugen.

Hvis man er i tvil om sikkerheten i boligen kan man også kontakte brannvesenet eller plan- og bygningsetaten for å få klarhet i om det er registrert merknader eller bruksendringer for bygningen eller leieseksjonen.

– Når det gjelder brannsikkerhet bør man ikke nøle. Leieboere må tenke på nødutganger og slukningsutstyr. Bor man litt høyt bør man også ha et branntau, sier Kristiansen til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger