Dansk pølseselger: - Jeg er stolt av min smiley!

KØBENHAVN (NRK): Mens norsk restaurantbransje har fryktet gapestokk med den nye smilefjes-ordningen, har den danske pølseselgeren Kalle Brenner reklamert med toppkarakterer de siste årene.

Pølseselger Kalle

Pølseselger Kalle Brenner har god hygiene i den lille pølsevognen. Han har fått toppkarakter og blid smiley de siste fire tilsynene.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

– Kontrollørene fra Fødevarebestyrelsen kommer innom hver annen måned. De måler temperaturer og sjekker at alt er rent.

Pølsevogn Rådhusplassen København

Midt på Rådhusplassen i København ligger Kalles pølsevogn.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

Midt på Rådhusplassen i København selger Kalle Brenner pølser fra sin pølsevogn. Bratwurst, fransk hotdog, og selvfølgelig røde pølser. I duskregnet denne mørke desembersettermiddagen, kommer flere innom for en rask matbit før de haster videre.

– Vi har mange stamkunder, og de vet at det er god hygiene her. Men andre, de kikker på smiley-plakaten før de bestiller, sier Kalle.

For godt synlig i vognen, som en diplom, henger tilsynsrapporten fra Fødevarebestyrelsen (det danske Mattilsynet). Dandert med danske flagg troner det som et klart bevis på at det er trygt å spise pølsene her. Kalle har Elite-smiley, noe som betyr at de siste fire tilsynene har vært prikkfrie.

– Hvis det ikke hadde vært en blid smiley her, er det kort vei til neste pølsevogn, sier han.

Kontroll Føtex Nørrebro

De ansatte følger spent med når Kristoffer Wolf fra Fødevarebestyrelsen gjennomfører tilsynet. - Det er som en eksamen, og alle får se karakteren!

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

Flere får blid munn

I bydelen Nørrebro får slakteren på supermarkedet Føtex besøk av Fødevarebestyrelsens kontrollør, Kristoffer Wolf. Temperaturer måles, og arbeidsbenkene testes for uønskede bakterier.

Kontroll Føtex Nørrebro

Alle matvarer blir kontrollert under tilsynet.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

– Dette ser veldig bra ut! Temperaturene i kjøledisken er riktige, og hele ferskvareavdelingen ser velholdt ut, sier kontrollør Wolf.

Tilsynet er ganske likt det Mattilsynet utfører. Forskjellen er at etter hvert besøk får supermarkedet et smilefjes som forteller kundene hvilken hygienestandard de ulike delene av butikken har.

I Danmark har de hatt ordningen i snart 15 år. Resultatet er at mange flere spisesteder får en blid smilemunn, og færre får sur munn.

Viktig med beste smiley

Varehussjef Føtex Nørrebro

Varehusjef Jacob Larsen sier de spør inspektørene om råd for å bli enda bedre på hygiene. - Det er bare toppkarakter som gjelder!

Foto: Håkon Jacobsen / NRK
Smiley-plakat i butikk

Ved inngangen til Føtex kan de nok en gang henge opp en blid smiley.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

For kjøpmannen på Føtex er det viktig å få beste smilemunn.

– Pulsen stiger alltid litt når kontrolløren kommer inn her på uanmeldt besøk. Men vi har styr på hygienen og våre matvarer, så jeg er trygg på at vi får beste smiley også denne gang, sier varehussjef Jacob Larsen ved Føtex Nørrebro.

Og det gjør de. Etter det halvannen time lange tilsynet, premierer kontrollør Wolf med nok en Elite-smiley.

Seksjonssjef Martin Birk Hanssen i Fødevarebestyrelsen sier de som får en dårlig smiley ofte kan bli sinte og føle seg urettferdig behandlet, men:

– De fleste viser vilje til å forbedre seg, slik at smiley'en neste gang blir blid og glad, sier han.

Kalles pølser er best

I ettermiddagsmørket på Rådhusplassen har et par av de faste kundene samlet seg rundt Kalles pølsevogn.

– Jeg kikker på smiley-plakaten innimellom, for å se at Kalle vasker skikkelig, men jeg vet at Kalles pølser er de beste, sier en av dem.

– Jeg er stolt av min smiley, og vil beholde den, sier Kalle.

Pølsevogn med blid smiley

Alle kan se Kalles smiley i pølsevognen.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger